Life
56222 prikaza

Jezero smrti u susjedstvu svake godine odnosi živote

Ilustracija sablasnog jezera
Thinkstock
Uz jezero Ćelije u Srbiji vezuju se tragični događaji, kao i jeziva legenda koja ih navodno uzrokuje

Jezero Ćelije u Rasinskom okrugu u Srbiji izvor je brojnih tragičnih smrti, za koje mnogi optužuju "neriješene dugove iz prošlosti".
Jezero koje se nalazi kraj Kruševca ima površinu od pet kvadratnih kilometara, a na najvećoj dubini mjeri oko 41 metar.
Samo se jezero sastoji od tri bazena - zlatarskog, vasićkog i vodozahvatnog.

Unatoč činjenici da jezero plijeni svojom ljepotom, ono sa sobom veže jezivu legendu. Naime, na mjesto na kojem se danas nalazi ovo umjetno jezero, nekoć se nalazilo selo koje je prema legendi potopljeno. Osim sela, potopljeno je i pripadajuće groblje te crkva. Prema izjavama brojnih svjedoka i mještana, u vodi se navodno povremeno može vidjeti i križ s vrha crkve.

Jezero smrti ima sablastan oblik

Cijela priča postaje još jezivija kad se legendi doda činjenica da svake godine jezero "uzima sebi žrtvu" - tako da se naivni kupači u njemu utope, najčešće turisti koji u ljetno doba pohrle na njegovu plažu koja se naziva "Pista". Legenda u koji brojni mještani vjeruju kaže da će "jezero uzeti onoliko života koliko je grobova potopljeno".

Prikaz jezera Ćelije na Google Mapsu | Author: Google Maps Google Maps


Još jedna specifičnost jezera je svakako njegov oblik - na Google Mapsu je očigledno kako jezero ima oblik zmaja.

(Kurir)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • gujakis 18:40 20.Svibanj 2017.

    598 kvadratnih kilometara!? Mislim da autoru clanka ili ne idu brojevi ili je jednostavno pobrkao loncice..... Tolika povrsina bi bila npr. Otoka Braca, Losinja i Raba zajedno! A jezero zapravo ima kvadraturu od 12 km x 450 m...iliti niti 6 ... prikaži još!6 kvadratnih kilometara!