Life
891 prikaza

Japanci nastavljau sa 'tradicijom' ubijanja kitova

Kitolov u Japanu i na Farskim otocima
Erik Christensen/ Flickr/ CC BY-SA 3.0
Posljednji komercijalni lov na kitove u Japanu je realiziran 1986. godine, no s kitolovom se u međuvremenu nastavilo u istraživačke svrhe

Pet japanskih brodica isplovilo je u ponedjeljak u prvi komercijalni lov na kitove nakon više od tri desetljeća zabrane, unatoč kritikama međunarodne zajednice. Brodovi kitolovci ove godine imaju dozvolu za ulov 227 kitova, među ostalima i kljunastog kita, Rudolfijevog i Brydeovog kita, podaci su japanske Agencije za ribolov.

Posljednji komercijalni lov na kitove u Japanu je realiziran 1986. godine, no s kitolovom se u međuvremenu nastavilo u istraživačke svrhe. Ta je zemlja još u prosincu prošle godine najavila da kani napustiti Međunarodno povjerenstvo za kitolov (IWC) pa sada više ne podliježe njegovim pravilima. 

Članovi IWC-a pristali su na učinkovitu zabranu lova na kitove, no japanske vlasti već dugo tvrde da je te sisavce moguće loviti i na održiv način.

"Nastavak komercijalnog kitolova odavno je žarka želja kitolovaca iz cijele zemlje", rekao je predstavnik ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Shigeto Hase na svečanosti održanoj u sjevernome lučkom gradiću Kushiru prije isplovljavanja brodica.

Dodao je kako vjeruje da će nastavak kitolova zajamčiti da se "jedna kultura i način života prenesu na sljedeće generacije". Mnogi Japanci smatraju da je lov kitova sastavni dio japanske kulture prehrane.

Otok na kojem su se ubijali kitovi Grytviken Izolirani otok Life Zloglasni otok koji se obogatio na ubijanju kitova

Meso ovih sisavaca u prehrani prosječnog Japanca zastupljeno je sa samo oko 0,1 posto svog godišnje konzumiranog mesa. To znači da prosječan Japanac u godinu dana pojede između 40 i 50 grama kitova mesa, što je ekvivalent težini polovine jabuke.

Premda organizacije za zaštitu životinja poput Greenpeacea i Sea Shepherda smatraju da će se potražnja za jelima od kitova povećati zbog ponovne legalizacije izlova, njihovi predstavnici vjeruju da to toga neće doći uskoro, nego tek u dogledno vrijeme. Kažu da zasad, nažalost, ne postoje konkretni planovi za pokretanje neke akcije protiv države.

"Japan ne ide ukorak s međunarodnom zajednicom", upozorio je Sam Annesley, izvršni direktor japanskog Greenpeacea još prošle godine kada su najavljeni planovi o ponovnoj dozvoli komercijalnog lova na kitove. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.