Life
42110 prikaza

Jahting prostitucija: Svi iz Crne Gore došli u Hrvatsku

Prostitucija na jahtama
Thinkstock
Nakon više uhićenja po Crnoj Gori, organizirana prostitucija po jahtama preselila se na sjeverni Jadran

Niz akcija crnogorske policije zadnja dva ljeta natjerale su srpske svodnike i prostitutke da posao elitne prostitucije prebace na hrvatsko primorje. Tarifa i način vrbovanja djevojaka, međutim, ostaju isti.

Slučaj uhićenja kriminalne grupe svodnika u Zadru prošli tjedan pokazuje da se poslovi elitne prostitucije polako sele na sjeverni Jadran. Policija je uhitila trojicu Zadrana, ali i državljanku Srbije (29), koja je osim organiziranja posla i sama pružala seksualne usluge.

Prostitucija Spavaju sa svima Life ZG prostitucija: "Za dan s tajkunima zaradim 1000 eura"

Sve se odvijalo tijekom nekoliko ljetnjih mjeseci, a klijenti su se s djevojkama nalazili po jahtama i apartmanima. Njhove usluge plaćali su između 300 i 600 eura. Zasad nije poznat identitet srpske 'madam', koju bez sumnje čeka krivični progon u Hrvatskoj.

"U seks-biznisu potražnja nikada ne opada, zato je "trik" samo u tome da se pronađe pouzdana klijentela i područje na kojem je moguće posao obavljati nesmetano. Za tako nešto neophodno je dobro poznavati sredinu u kojoj radite, i biti siguran da posao neće trpjeti zbog miješanja policije. S obzirom na to da su se u Crnoj Gori dogodila uhićenja zadnjih godina, logično je da se posao prebaci sjevernije", ispričao je Blic sugovornik upoznat sa načinom rada svodnika na Jadranu.

U zadnja četiri ljeta na Crnogorskom primorju pale su najmanje dvije elitne svodnice, obje iz Kotora: Mileva Kilibarda (59) i Željka Rolović (40).

Prva je uhićena u velikoj akciji crnogorske policije 2013. godine, nakon dvomjesečnih mjera tajnog nadzora. Kako su pisali crnogorski mediji, Kilibarda - koja su sumnjičili posredovanje u prostituciji - pala je u policijskoj akciji "Porto", najvjerojatnije nazvanoj po tivatskoj luci "Porto Montenegro", koja već nekoliko godina slovci za jedno od glavnih mjeta u kojem se organizira "jahting prostitucija".

Osim manekenki iz Crne Gore, u istom lancu bile su i dvije djevojke iz Srbije.

Bande Život ulice Life 'Ako prostituka želi van, gasim joj čikove po glavi'

Uhićenje i presuda Rolovićevoj su, međutim, izazvali daleko više pažnje. Jedna od najpoznatijih 'madam' u biznisu elitne prostitucije uhićena je prije točno dvije godine u akciji "Lutka". Osumnjičena je da je na području nekoliko primorskih gradova ugovarala i organizirala pružanje seksualnih usluga u hotelima, privatnim smještajima, na jahtama i drugim lokacijama u cilju stjecanja novčane dobiti.

U početku je pred tužiteljem Rolovićeva negirala da se bavila svodništvom, ali je potpisivanjem sporazuma o priznanju krivnje, nekoliko mjeseci kasnije ipak priznala krivnju, zbog čega je osuđena na kućni zatvor.

Među njenim 'djevojkama' ponovno je bilo djevojaka iz Srbije, a mediji su pisali i o njenoj bliskoj prijateljskoj vezi sa starletom Sorajom Vučelić.

I dok se svodnici i lokacije mijenjaju, cijena za seksualne usluge uglavnom ostaje ista. Prema neslužbenom cjeniku, oralni seks košta oko 60, jedan seksualni odnos košta oko 300, a cijela noć oko 600 eura.

Profil djevojaka: mlade i siromašne

Način na koji su 'regrutirali' djevojke također se godinama ne mijenja: prostitutke su uglavnom djevojke od oko 22 godine i dolaze iz siromašnih obitelji. U poslu ostaju najviše nekoliko godina, nakon čega ili i same postaju svodnice ili se povlače iz prostitucije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ursuss 22:13 25.Kolovoz 2017.

    uf..uf moram kupit neku jahtu....