Life
8911 prikaza

Izgubljene milijarde: Ovih 10 blaga još možete otkriti

Olupina broda na dnu mora
Getty images
Od nacističkih generala do zloglasnih gusara, brojni pljačkaši su skrivali svoj plijen

Postoji li išta uzbudljivije od potrage za izgubljenim blagom? Teško.

Ok, možda vi mislite da je to zastarjela fora i da potrazi za blagom nije mjesto u modernom svijetu, ali tu ste u krivu. Kako piše portal Listverse, izgubljena bogatstva i danas privlače brojne istraživače koji su spremni riskirati sve samo da bi pronašli davno zakopano bogatstvo.

Plijen Reynoldsove bande

Jedni kažu da su to bili časni vojnici koji su nastavili borbu za Konfederaciju nakon kraja američkog građanskog rata, drugi će reći da su to obični drumski razbojnici. Kako bilo da bilo, sreidnom šezdesetih godina 19. stoljeća su opljačkali nekoliko kočija i pobjegli s pozamašnim blagom. Vođa i posljednji preživjeli John Reynolds, umro je 1871. godine, ali je prije smrti uspio ispričati svom partneru Albertu Brownu gdje je zakopao blago.

Upute su bile poprilične jasne; na početku Ženevine jaruge skrenuti desno i slijediti Deer Creeka gdje je skriveno blago u starom rudarskom oknu. Okno je zazidano, ali u blizini je drvo s mesarskim nožem koji pokazuje u kojem smjeru treba ići. 

Usprkos jasnim uputama, Brown je otkrio da je šumski požar ili odron poremetio znakove do blaga i nije ga uspio pronaći. Otada su mnogi pokušali otkriti blago i još uvijek nisu uspjeli.

Zlato u jezeru Michigan

Negdje na dnu jezera Michigan leži pravo bogatstvo u zlatnicima, barem tako kaže legenda koju je započeo George Alexander Abbott, nekadašnji viceguverner jedne banke koji je na samrti 1921. godine ispričao svjetioničaru gdje se skriva čitav vagon zlata. Prema legendi je neki trajekt prevozio blago preko jezera kad ga je uhvatila oluja i da bi spasili posadu i ostatak blaga su jedan vagon iskrcali u jezero. 

Trenutačni pobornici te priče su roniocio Kevin Dykstra i Frederick Monreo koji su dospjeli u medije 2014. godine pričom da su navodno otkrili barku iz 17. stoljeća. Kasnije se ispostavilo da je riječ o modernom tegljaču.

Bogatstvo bakrenog zapisa

Zapisi s Mrtvog mora, stotine antičkih židovskih tekstova otkrivenih sredinom prošlog stoljeća, kriju mnoge tajne. Među njima je zapis 3Q15, jedini zapis koji nije papirusu ili pergamenut. Zanimljivo je i da je to jedini zapis koji nema religijsku tematiku već bilježi 64 lokacije gdje se navodno nalazi zlato, srebro i drago kamenje. Procjenjuje se da bi to bogatstvo vrijedilo milijarde dolara.

Zasad nijedno blago nije otkriveno, a ni upute ne pomažu previše. Jedno blago je skriveno u pogrebnom hramu, u trećem redu kamena. Takve upute su praktički beskorisne tisućama godina kasnije.

Zlato Inka

1532. godine je španjolski konkvistador Francisco Pizarro uhvatio vladara Inka Atahualpu. Zgrada gdje je car bio zatočen i danas stoji, a priča se da su je nekad zvali soba oktupnine jer je Atahualpa obećavao napuniti je zlatom u zamjenu za slobodu. 

Španjolci su isprva pristali na otkupninu, ali Pizarro se kasnije predomislio i pogubio Atahualpu. Inke su već bile počele skupljati blago, ali kad su doznali da im je vladar mrtav odlučili su ga skriti negdje u planinskom lanu Llanganates u Ekvadoru

Mnogi su pokušali otkriti blago, neki su tvrdili i da su ga pronašli, ali postoji mogućnost da su potresi urušili špilju i da je to blago zauvijek izgubljeno.

Blago Esperanze

Usred Tihog oceana nalazi se atol Palmira gdje žive samo američki znanstvenici, ali postoji mogućnost da je tamo zakopano gusarskog blago. Naime, 1816. godine je španjolski brod Esperanza putovao nakrcan zlatom i draguljima opljačkanima u Peruu. Na svom putovanju je upao u oluju koja mu je slomila jarbol i time je brod postao laka meta za gusare. 

Oni su to naravno iskoristili, ali nisu daleko dogurali jer su i oni upali u oluju i nasukali se na koraljni greben oko atola Palmira. Većinu blaga su zakopali na otoku i odlučili graditi splav kako bi se dočepali kopna.

Dobar dio gusara se ukrcao na splav i nikad više nitko nije čuo za njih. Desetorica su odlučila ostati, ali kako im je ponestajalo zaliha i oni su se odlučili na odlazak s otoka. Četvorica su ostala na atolu, a šestorica su krenula u malom čamcu. Samo jedan, James Hines, je preživio putovanje do američkog kopna i tamo je napisao svoje memoare. Međutim, i on je umro samo mjesec dana nakon spašavanja.

Što se dogodilo s blagom i četvoricom mornara na otoku, ni danas se ne zna.

Pierpontovo blago

Leipsic, Ohio, poznat je samo kao nekadašnje skrovište opasne bande na farmi obitelji Pierpont. Harry Pierpont je pljačkao banke, a čitavu bandu je vodio na farmu kako bi se skrivali između napada. 

Vjeruje se da su negdje na farmi skrivali dio blaga, a jedno vrijeme je čak i FBI dolazio u potragu za dokazima. Jednom kad je FBI izgubio interes, došli su tragači za blagom u nadi da će otkriti bogatstvo. Do sad nitko nije pronašao taj novac.

Pljačka kočije u Jarbidgeu

5. prosinca 1916. godine Ben Kuhl s dvojicom pomagača opljačkao je kočiju u blizini grada Jarbidge u Nevadi i ubio vozača. Fanovima divljeg zapada je taj događaj važan jer je to posljednja pljačka kočije u američkoj povijesti.

Lovce na blago više zanima 4.000 dolara u zlatnicima koje nikad nije pronađeno. Zanimljivo je da je jedna od potraga otkrila vreću s opljačkane kočije, ali vreća je bila prazna. Možda je netko od pljačkaša izdao svoje ortake i zgrabio čitavo blago.

Nacističko blago

Da su nacisti pljačkali štogod su stigli je već poznata činjenica, ali od navodnih svota vam se zavrti u glavi. Priča se da je general Emil Klein ukrao zlato i nakit vrijedno 62 milijarde dolara i skrio ga u tunele nedaleko od češkog grada Stechovice.

Tijekom sedamdsetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća su čehoslovačke vlasti bezuspješno tragale za tim blagom, da bi ovih dana Josef Muzik i bivši obavještajac Helmut Gansel tragali za istim tim bogatstvom.

Blago braće Fleagle

Jake i Ralph Fleagle bili su beskrupulozni pljačkaši dvadesetih godina poršlog stoljeća. Njihov najveći uspjeh bio je i njihov kraj. 1928. godine su obljačakli banku u državi Colorado gdje su drpili 200.000 tadašnjih dolara, ali su iza sebe ostavili i mnoga mrtva tijela.

1930. su vlasti uhvatile i objesile Ralpha, a nešto kasnije je i Jake ubijen u oružanom obračunu s vlastima. Trebao je to biti njihov kraj, ali su ušli u legendu jer je Ralph bio škrtac koji nije vjerovao nikome pa je ukradeni novac zakapao diljem SAD-a.

Postoje priče da su ljudi otkrili neke lokacije zakopanog blaga, priča se i da je šira obitelj Fleagle otkrila sve, ali neki vjeruju da je blago i dalje tamo negdje. Samo čeka da ga se pronađe.

Blago kapetana Kidda

Kao gusar nije imao posebno slavnu karijeru, ali je nakon smrti ušao u legendu. Osim legendi, postoje i povijesni dokazi da je barem jednu škrinju s blagom Kidd zakopao na otoku Gardiner u New Yorku za tadašnjeg guvernera Richarda Cootea. 

Usprkos brojnim pokušajima da otkriju blago zloglasnog gusara, činilo se kao da će zauvijek ostati nepoznanicom gdje ga je skrio. U svibnju 2015. godine je istraživač Barry Clifford obznanio svijetu da je pronašao Kiddov brod Adventure Galley tik uz obalu Madagaskara gdje ga je Kidd i potopio.

Ne samo da je našao brod već je kazao je da otkrio ogromnu šipku srebra tešku 50 kilograma. Kasnije se ispostavilo da je riječ o komadu balasta i da je 95% "srebra" zapravo olovo.

Upravo zbog toga, postoji mogućnost da je blago kapetana Kidda i dalje negdje zakopano i čeka svog pronalazača.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • lhj35051 12:50 07.Kolovoz 2019.

    Ovo je najbolji posao koji Google sada plaća. Prvog mjeseca primio sam 27936 eura za rad 3 sata dnevno. Počeo sam prije četiri mjeseca i odmah sam kući ponio najmanje 7645 do 9264 eura tjedno. ------- >>>>> www.WebJob33.Com

  • BESTpartizan 22:19 05.Kolovoz 2019.

    hvala šta ste mi kazali