Life
10200 prikaza

Otkrivamo: Istrage propadaju zbog pokvarenih murjaka

ATJ Lučko
Sanjin Strukić/PIXSELL
Karamarko je davno bio rekao da će iskorijeniti curenje informacija iz policije, ne samo da nije nego imamo "slučaj Varga"

Obruč oko bivšeg informatičara MUP-a Franje Varge počeo se stezati još u kolovozu kada je posjetio Zdravka Mamića u njegovom egzilu pred pravosuđem RH u Međugorju. Varga je ubrzo uhićen jer je izrađivao lažne SMS poruke za Zdravka Mamića i Ivicu Todorića, još malo potom počelo ga se opisivati kao onoga koji je ranije radio za Milijana Brkića i Tomislava Karamarka. I tu stvari postaju krajnje zanimljive. Jedan od vozača ministra Tomislava Tolušića uhićen je pod sumnjom da je Vargi javio da mu se sprema uhićenje i neka uništi dokaze. Sljedeća indicija – jedan od vozača ministra Tolušića je Brkićev kum.

Ovaj put skandal je u prvom redu politički, tek potom policijski, iako i ovaj drugi ima itekakvu težinu. Još 2014. Policijska akademija MUP-a RH, OESS, i Strukovna udruga kriminalista objavili su rezultate četverogodišnjeg istraživanja provedenog među policajcima o tome što sve onemogućava policiju u učinkovitom, zakonitom i moralnom postupanju.

Tolušićev vozač SKANDAL Top News Zašto vozač jednog ministra zna koga policija prisluškuje?

Bilo je tu svega; kroničan nedostatak sredstava, stres, kadrovske promjene, neadekvatan sustav poticaja i nagrada, a na prvom mjestu onih 2500 ispitanih policajaca rekli su da je to – curenje informacija. Bilo je to 2014., a – zanimljivo – još u rujnu 2009., kao ministar unutarnjih poslova naslijeđen iz vlade Ive Sanadera, Karamarko je izjavio ovo: "Uspio sam to učiniti dok sam bio u SOA-i, pa ne vidim zašto ne bih i u MUP-u." Prema ovome iz 2014., te danas iz 2018. jasno je da to nije učinio, dapače...

Nekoliko primjera u kakvim uvjetima curenja informacija pokušavaju raditi pošteni i savjesni službenici iz policije i pravosudnog sustava ove zemlje.

U listopadu 2015. sudac istrage sa zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić prihvatio je zahtjev USKOK-a da se sutkinju Ustavnog suda Slavicu Banić podvrgne mjerama tajnog nadzora. Sumnjalo se da učestalo kontaktira sa Zdravkom Mamićem i još nekima oko njega za koje se sumnjalo da na Ustavnom sudu pokušavaju srušiti odredbe Zakona o sportu.

Koji mjesec prije toga, srpanj 2015., Mamić je poludio na izmjene Zakona o sportu što su ga SDP i HNS (stranka) izglasali tog ljeta. Dva mjeseca poslije Damir Vrbanović je u ime Hrvatskog nogometnog saveza podnio prijedlog za ocjenu ustavnosti zakona. Prijedlog je povukao samo 12 dana poslije, točno onog trenutka kad su ljudi oko Mamića doznali da im USKOK prati telefonske razgovore. Nije se doznalo tko im je to dojavio.

Zdravko Mamić u Međugorju | Author: Zoran Grizelj (PIXSEL) Zoran Grizelj (PIXSEL)

Petar Pripuz, vlasnik C.I.O.S.-a i jedan od glavnih optuženih u aferi Agram, mjesecima je bio pod nadzorom prije nego što su krenula uhićenja. Živ i zdrav. A točno noć uoči uhićenja prijavio se u bolnicu Sveti Duh zbog srčanih problema. Umjesto da ga uhite, nekoliko dana je bio u bolnici. U postupku se obrađuje navodno izvlačenje između 90 i 100 milijuna kuna iz tvrtke preko fiktivnih računa. Pripuzova koincidencija odlaska u bolnicu s valom uhićenja nikada nije dokazana da je bila posljedica dojave.

U policiji su, i to u njezinim najelitnijim dijelovima, imali niz 'krtica' koje su odavale najtajnije istrage. Ovaj megaskandal nikako da dobije svoj sudski epilog. Suđenje Vladi Rajiću, Josipu Petroviću, savjetniku u MOL-u, slavonskim moćnicima Stipi Barišiću i Damiru Iviću, poduzetnicima i šestero policajaca optuženih za mito i korupciju i dalje traje na Županijskom sudu u Zagrebu. Prema optužnici, Rajića se tereti da je od 2010. do 2012. s Igorom Mlinarom osmislio način kako da preko policajaca Vjekoslava Drnića i Marka Svaline dođe do informacija iz tajnih istraga PNUSKOK-a. Informacijama je potom trgovao.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.