Life
36589 prikaza

Istina o ženi koja se probudila iz kome nakon 28 godina

Bolnica
Getty images
Pacijenti koji izađu iz dugotrajnog minimalno svjesnog stanja, najvjerojatnije će imati duboka i trajna fizička i mentalna oštećenja

32-godišnja Munira Abdulla iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 1991. godine u prometnoj nesreći zadobila je teške ozljede mozga kada se automobil u kojem su se ona i njezin sin vozili sudario sa autobusom. Tada četverogodišnjak njezin sin Omar Webair preživio je nesreću zahvaljujući upravo njoj, svojoj majci, koja je sjedila s njim na stražnjem sjedalu. 

"Kada je vidjela da ćemo se sudariti, zagrlila me kako bi me zaštitila od udara. Nikada nisam odustao od nje jer sam oduvijek imao osjećaj da će se probuditi", rekao je.  

On je prošao bez ijedne ozljede, samo s manjom masnicom. Abdulla je prošla puno gore, liječnici su tada tvrdili da se Abdulla možda nikada neće u potpunosti oporaviti, probuditi. No krajem 2018. godine, gotovo tri desetljeća nakon ozljede, pokazala je znakove oporavka, uključujući dozivanje svog sina. Godinama je bila bez svijesti, a prije dvije godine stigla u ustanovu u Njemačkoj gdje je prošla niz različitih zahvata kako bi se možda popravilo njezino stanje. 

Žena u komi Svjedočanstvo Life "Bila sam u komi i ovo želim da svi saznaju"
Njezina priča izašla je u javnost krajem prošlog mjeseca, kroz intervju s njezinim sinom, koji je htio svima poručiti "da nikada ne odustaju od svojih voljenih".  Naslovnice su bile prepune priča o "modernom čudu". Bila je to neobična i inspirativna priča, a pitanja je bilo mnogo. Kako će sada živjeti? Kako će se prilagoditi modernom svijetu? Što to znači za one koji se u tom stanju nalaze godinama?

U javnosti se pokrenula rasprava o tome je li tako nešto moguće, a autorica ovog teksta Jenny Kitzinger, smatra kako je ovaj slučaj, koliko god neobičan bio, možda samo pojednostavljen i da se iza naziva "čudo" krije ipak dugogodišnja terapija i stanje koje je imalo potencijal za oporavak, piše Independent. 

Važno je naglasiti da umjesto da je uvijek bila u vegetativnom stanju, potpuno nesvjesna sebe i okruženja, u objavljenom izvješću u opisu njezine dijagnoze stajalo je "minimalno svjesna". Bilo je tu minimalnih i naizmjeničnih znakova neke temeljne svijesti, pa čak i u trenucima kada je to bilo na jako maloj razini. I tako je zapravo imala puno više šansi da se oporavi nego da je bila u vegetativnom stanju. Njezina potpuna dijagnoza nije bila spomenuta precizno stoga je mogla dovesti do zabluda, koje kako kaže Kitzinger, uvelike mijenjaju pogled na stanje.

Rehabilitacija može učiniti razliku u razini oporavka nakon ozljede mozga, pa intervencije i procjene stanja mogu osigurati da se svijest ne potisne bolom, različitim kliničkim faktorima ili npr. sedativnim utjecajem lijekova. Značajno je da je prije "čuda" Abdulla premještena u specijalistički centar u Njemačkoj gdje je dobila terapiju koja je uključivala operaciju njezinih udova, fizičku terapiju, i poboljšanu kontrolu epilepsije. 

Unatoč potencijalnoj poveznici tretmana i oporavka nekako je lakše upotrijebiti formulaciju "čudo", iza kojeg ipak stoje neke činjenice koje se ne mogu zanemariti. Njezin je sin tako smatrao da mu je majka postala svjesnija, budnija, nakon svađe uz njezinu bolničku postelju. 

"Osjetila je da sam ugrožen, i to joj je izazvalo šok", rekao je u jednom intervju. 

Pacijenti koji izađu iz dugotrajnog minimalno svjesnog stanja, koje nije neuobičajeno za prve godine nakon neke velike traume, najvjerojatnije će imati duboka i trajna fizička i mentalna oštećenja. Bit će ovisni od drugima, svakog dana, i neće imati mogućnost da donose neke krucijalne odluke u svom životu. Mogu biti i dezorijentirani, s nemogućnošću da se sjete što se dogodilo samo nekoliko trenutaka ranije, s mogućnošću da sudjeluju samo u ograničenoj komunikaciji, na način, pitanje - odgovor. 

Martin Pistorius A mozak budan Life Probudio se iz kome nakon 12 g. i rekao nešto zastrašujuće

Stanje Abdulle sada odgovara razini njezina mogućeg oporavka, a komunicirati može samo u "poznatim situacijama". 

"Jednom kad započnem molitvu ona nastavlja retke", rekao je njezin sin. 

Kada se govori o čudu stvara se dojam da se osoba nakon kome u potpunosti oporavi, što nažalost, nije točno. Abdulla najvjerojatnije neće moći razumjeti puno onoga što se oko nje događa. Važno je smatra Kitzinger, pažljivo kontekstualizirati ovakve priče i odmaknuti ih od onih mitova i legendi "čudotvornog buđenja". 

Ovakvi primjeri bude nadu onima čiji se najbliži nalaze u takvim stanjima, no isto tako služe i kao primjer kako bi ove oporavke trebalo promatrati s dozom opreznosti, s obzirom kako je pred onim koji se probude, ipak težak život i pitanje koliko će se dalje i kako oporaviti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Petranisa
    Petranisa 01:33 22.Svibanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Sexcoss.Com