Life
35540 prikaza

Iscurila tajna kraljice: Velik preokret za monarhiju

Kraljica Ujedinjenog kraljevstva, Eliazbetha II
Wikimedia Commons
Iako se zaklela da nikad neće abdicirati, 91-godišnja kraljica ima tajne planove

Charles bi mogao postati princ regent, odnosno princ vladar, što bi značilo da bi bio kralj u svakom pogledu, osim što ne bi još nosio tu titulu, piše Daily Mail koji govori o otkrivenim informacijama s dvora.

Naime, kraljica Elizabeta (91), iako je cijeli život isticala da abdikacija, odnosno odlazak s prijestolja, za nju ne dolazi u obzir, navodno se u tajnosti povlači sa svojih funkcija.

Govor kraljice Elizabete | Author: Reuters Reuters
Vijesti je obznanila svom uskom krugu suradnika, a za razlog za to je prije svega njena duboka starost, kao i činjenica da joj se pogoršava zdravstveno stanje. 

Službena bi abdikacija za Veliku Britaniju bila ogroman šok, osobito jer se zadnja dogodila 1936. kad se kraljičin ujak Edward VIII odrekao prijestolja kako bi se oženio s dvostruko razvedenom Wallis Simpson, na razočaranje cijele nacije.

Prošli mjesec u mirovinu je otišao Vojvoda od Edinburgha s 96 godina, a izvori iz palače dojavljuju kako kraljica ubrzo namjerava učiniti isto, mada će formalno i dalje ostati na prijestolju.

Princ Charles i Camilla | Author: Chris Jackson/Press Association/PIXSELL Chris Jackson/Press Association/PIXSELL
Radije bi Williama nego Charlesa

Osim toga, kraljica je i objavila da će, ako i dalje bude živa i na prijestolju s 95 godina, tražiti da se aktivira tzv. Akt o vladavini, kojim će se omogućiti njenom sinu da službeno vlada iako je ona još živa.

Pripreme za te radnje su u punom jeku, a kraljica razgovara sa sucima i zakonodavcima o svim svojim mogućnostima.

Britanska javnost nije osobito naklonjena Charlesu već preferiraju njegovog sina, princa Williama, za prvog nasljednika na prijestolje, no čini se da kraljica to neće omogućiti.

Moderne abdikacije

Silazak i odricanje sa svojih dužnosti u moderno se doba rade drugačije nego prije - njegova svetost Papa Benedikt XVI objavio je ostavku preko Vatikana na šok cijelog svijeta.

Kralj Španjolske Juan Carlos pokušao je biti suptilniji i da odlazi s prijestolja otkrio je potpisivanjem parlamentarnog zakona, dok je nizozemska kraljica Beatrix abdicirala putem videa koji je postavljen na You Tube.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 07:43 14.Kolovoz 2017.

    "Šteta" što i mi nemamo nekog kralja,da nam soli pamet,jer ovi koji nam to rade,nisu plemenita roda.