Life
96405 prikaza

Imate li ovu kvrgu na ruci? Uopće nije bezazlena

Krvga na ruci
Pinterest
Koliko god benigno izgledala, kvrga na ruci je ozbiljan simptom koji može

Kad se na ruci, dlanu, prstima ili zglobu pojave nateknuća, kvrge ili lezije, obično za to okrivimo ozljedu, ubod insekta ili žuljeve povezane s radom. Ipak, takvu simptomi mogu biti indikacija većih problema sa zdravljem, piše Bright Side.

Kako prepoznati

Medicinari takve tvorbe zovu higromom, koji je oblik dobroćudne ganglionske ciste na zapešću, no može se pojaviti i na površini dlana ili na unutarnjoj strani prstiju.

Obično je veliko od nekoliko milimetara do 2 centimetra, a tek se rjeđe javlja u većim dimenzijama. Zapravo se radi o o tumoru mekog tkiva šake u kontaktu sa zglobnom kapsulom ili omotačem tetive.

Rani simptomi raka VAŽNO ZNATI Znanost 7 ranih simptoma raka koje većina ignorira

U svakom slučaju, te kvrge nisu samo estetski problem - već doista mogu smanjivati kvalitetu života i uzrokovati zdravstvene probleme.

Krvga na ruci | Author: Pinterest Pinterest

Zašto nastaje?

Na nastanak gangliona utječu ponavljane "mikrotraume", odnosno često vršenje pojedinih pokreta ili poremećaj tijeka tekućine u zglobu i tetivnim omotačima. Zbog povećanja pritiska u omotačima na pojedinom mjestu nastaje vrećica u kojoj se sakuplja tekućina koja se kreće samo u smjeru k ganglionu. Ako se uspostavi obrnuti tijek ili vrećica pukne ganglion može nestati, što se događa kod skoro polovice bolesnika.

Liječnik skida rukavice nakon operacije RIZICI I ISTINA Life Oživljavanje: Prljava tajna koju liječnici ne govore

Posljedice

Osim vidljivog izbočenja, drugi se simptomi rijetko javljaju. Može se javiti i bol, trnci te ograničena pokretljivost, no liječnici upozoravaju kako je u težim slučajevima moguć ozbiljniji poremećaj funkcioniranja šake. Za postavljanje dijagnoze radi se pregled i rendgen, a ako se posumnja na tumor mekih tkiva šake, tada se radi i biopsija.

Najčešći oblik liječenja je kirurško rezanje te terapija kortikosteroidima. U svakom slučaju, liječnici savjetuju da potražite pomoć doktora primijetite li takvo izbočenje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • LukaKraljinaaa 17:31 19.Lipanj 2017.

    Hahaha, iskreno, imam ovu kvrgu na ruci ali nije me briga, bio sam kod doktora i rekao je da je sve O.K. , tako da... Ja nemam brige