Life
6099 prikaza

I Srbija ima svog 'Thompsona', u bendu ih je desetak

Beogradski sindikat
YouTube
Thompsonu otkazuju koncerte po EU, njih su umalo izbacili s YouTubea

Iza svake velike frke podignute zbog M. P. Thompsona iznova se povlači pitanje je li se još netko usrećio s toliko etnocentričnim glazbenim fenomenom pred svojim vratima. Na balkanskoj estradnoj ruti gotovo je nemoguće održati masovnu popularnost bez potpore šarolikog transnacionalnog auditorija, a nakon Thompsona to je uspjelo samo patriotskom hip-hop kolektivu Beogradski sindikat koji je svoj kapacitet definitivno potvrdio prije šest godina spektakularnim koncertom za 25.000 fanova u Kombank Areni.

Dok Thompson pjeva isključivo za Hrvate, dečki iz Beogradskog sindikata repaju uglavnom za Srbe i ponekad za Ruse. Između ovih fenomena stoji mnoštvo nepremostivih razlika, ali imaju jednu debelu zajedničku crtu. MP i BS nisu zabavljači nego agitatori, a muzika je njihov kanal za odašiljanje poruka u nacionalnu političku arenu.

Thompson Kontroverzni pjevač Kultura Zabranjeni Thompson: Odbili ga od Sarajeva do Rotterdama

Na udarnim koncertima okupljaju znatno brojnije sljedbeništvo od parlamentarnih stranaka na predizbornim mitinzima i takve rezultate bilježe u kontinuitetu već 10-15 godina, pa su ih pragmatični balkanski vlastodršci počeli uvažavati kao narodne tribune s kojima se nezgodno konfrontirati.

Kad pretjeraju u nacionalnom i vjerskom zanosu, opet će unutar svoje etnokonfesionalne zajednice pobrati puno više aplauza nego zvižduka, a još će ispasti mučenici ako im netko izvana ozbiljno zaprijeti sankcijama zbog dolijevanja ulja na neugašenu vatru starih ratnih požara. Dok Thompsonu zbog ranijih ispada neumoljivo otkazuju koncerte po Europi, pa ove godine nije išao dalje od Livna, Beogradski sindikat je zamalo izbačen s YouTubea poslije objave ratnohuškačkog videospota za novu pjesmu "Dogodine u Prizrenu".

Pošto je 10-eročlani dorćolski hip-hop kolektiv posljednjih godina primarno djelovao poput antisistemskog pokreta na balkanski način, gotovo svi noviji pogledi bili su fokusirani na ultimativni preklanjski hit "Sistem te laže" s blizu 30 milijuna YouTube klikova. U tako proširenoj vizuri više ništa nije podsjećalo na Thompsona, makar je primijećeno kako je proteklog nogometnog ljeta njihova pjesma "Mi smo ekipa" pratila nacionalnu navijačku euforiju oko SP-a u Rusiji na isti način kao njegova "Lijepa li si".

Beogradski sindikat | Author: YouTube YouTube

U efektnom kontraškom refrenu "sistem te laže, ne veruj šta ti kaže, ovaj život je borba, od rođenja do groba, zato ustani odmah" zvučali su svima razumljivo i mnogima prihvatljivo. Maltene kao beogradska Dubioza. A onda se zavrtjela pjesma "Dogodine u Prizrenu" i još jedanput razotkrila tamniju stranu Beogradskog sindikata, zbog koje mu koncertni itenerar na zapadnoj strani završava u Banjoj Luci, dok na jugu može dobaciti najdalje do Nikšića, jer je u Podgorici nepoželjan, trajno obilježen kao megafon velikosrpske propagande.

Iz istog razloga, hrvatska veza s Beogradskim sindikatom uopće ne postoji i još nije zabilježeno da ih je netko zvao u goste ili da su se oni nekome javili. Kroz intenzivnu prekograničnu suradnju neki drugi i drugačiji beogradski reperi odavno su se udomaćili na hrvatskoj hip-hop sceni, a Bad Copy i Marčelo danas u Zagrebu prolaze jednako dobro kao u Beogradu. Međutim, Beogradski sindikat je već na domaćem terenu imao posve različitu uzlaznu putanju, na koju se se poslije nadovezale brojne specifičnosti "dorćolskog Wu-Tang Clana".

Nastao je 1999. udruživanjem kvartovskih hip-hop sastava Red zmaja i TUMZ (Tehnika upravljanja mikrofonom i znanjem). Najozbiljniji srpski reper Marčelo krenuo je iz Paraćina, zajebantski Bad Copy iz naselja Kotež na lijevoj obali Dunava, a Beogradski sindikat je predstavljao centar grada i vješto iskoristio povoljniju startnu poziciju. Dorćolski frajeri Feđa, Škabo, Ogi, Blaža i ostali, solidno obrazovani i vrlo elokventni, ušli su u repersko nadmetanje puni samopuzdanja i takvim nastupom brzo osvojili Beograd.

Marko Perković Thompson Muke s lovom Life Thompson i novac: Od Sanadera dobio, a gdje je 'popušio'?

Iz prvog albuma "BSSST... Tišinčina" istresli su veliki hit "Govedina", s kojim su 2002. oderali kompletan politički establishment SRJ, a najjače separatističkog lidera Milu Đukanovića. U režimskim medijima tad su površno i totalno pogrešno etiketirani kao anarholjevičari, no više su uznemirili Drugu Srbiju koja se prepoznala u završnim rimama "Govedine". Beogradskom sindikatu išlo je na živce "da se foliraš ko Englez kad dođu neki strendžeri, da se odrekneš Guče, kajmaka i radže, a tolerišeš Hrvate, Borku i gej parade".

Radža je rakija, Borka je gospođa Pavićević iz beogradskog Centra za kulturnu dekontaminaciju, a sve drugo zvučalo je šovinistički precizno i bilo je dovoljno da se BS momentalno upiše u novu srpsku desnicu. Na gostovanju u Novom Sadu provocirali su Mađare pozivajući ih da podignu tri prsta, u Beogradu su se povezali s klerofašističkim pokretom Dveri i organizirali zajedničke tribine za mlade, ali ipak su se najviše angažirali oko Kosova.

Najprije su se vratili šest stoljeća u prošlost pjesmom "Na bojnom polju (Viteška)", koja je u prvi mah zvučala samo kao repersko ubacivanje u epsku tradiciju. Na drugom albumu "Svi zajedno" nastavili su kosovski ciklus pjesmom "Niko ne može da zna", u kojoj su ordinarnu nacionalnu mitomaniju začinili oštrijim i otrovnijim porukama o "arnautskim kobrama". Zbog takvih stavova poslije su morali odgovarati i na prozivke za tuđa nedjela.

Beogradski sindikat | Author: YouTube YouTube

U reportaži RTS-a o ekremističkim stavovima mladih pripisali su im pjesmu "Kosovo je Srbija", koja otvoreno poziva na istrebljenje Albanaca, ali se ispostavilo da nema nikakve veze s Beogradskim sindikatom. Snimka podmetnuta na YouTube pod imenom BS-a s naslovom "Kosovo je Srbija" zapravo je pjesma "Ultra klan terorista" kratkotrajnog aleksinačkog hip-hop benda Al Starz koji se, nasreću, raspao još prije izlaska prvog albuma i nije uspio napraviti veću štetu.

Beogradski sindikat nastavio se baviti Kosovom na svoj način pa je prije nekoliko godina održao uspješan koncert u Gračanici, ali to nije prejako odjeknulo na nacionalnoj sceni. Nova pjesma "Dogodine u Prizrenu", snimljena u etno hip-hop crossoveru s banjalučkom ženskom vokalnom grupom Trag, puno je ambicioznija te doziva najširu publiku u otadžbini i dijaspori: "Stalno pitate vi mene šta mi znači Kosovo. Nije vam jasno?

Objasniću vam ponovo: Kosovo je seme iz kojeg sam ja ponik’o, izvor i korito iz kog je narod poteko. Kažu nam zli jezici da Kosovo je propalo, neverni i slabi kažu Kosovo je gotovo, a ja vam svima kažem samo Kosovo je oteto, rušeno i spaljeno od dušmanina prokletog". Autor ovog versa je Feđa Dimović, najistaknutiji član BS-a, bivši kolumnist Politike i perspektivan beogradski odvjetnik. Opasan za druge, ali ipak najopasniji za svoj narod. Baš kao Thompson!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Luka Nowak
    Luka 12:36 14.Studeni 2018.

    A Rokeri s Moravu ???