Life
6941 prikaza

Hrvatski reprezentativci ipak nisu heroji, a trebali su biti

Luka Modrić i Dejan Lovren, pobjeda nad Rusijom u Sočiju 2018.
Kai Pfaffenbach/REUTERS/PIXSELL
U Hrvatskoj se za ljubav slavlja iz utakmice u utakmicu pravimo da smo zaboravili ono što drugdje nisu

Dan uoči utakmice između Hrvatske i Rusije u Sočiju, Foreign policy je dramatizirao činjenicu da Luka Modrić, a ne samo on iz reprezentacije, u Hrvatskoj danas ipak nije u rangu Prosinečkog, Šukera, Bobana iz 1998. Dramatizirao je ustvrdivši da je posebno Modrić danas u Hrvatskoj više predmet gnušanja nego u statusu heroja. Međutim, u cijelom slavlju oko SP-a i momčadi koju na terenu vodi Modrić, činjenica jest da se krije i svima nama poznat crv sumnje, da se prešućuje inspiracija za sve one već izlizane viceve o tome kad Luku Modrića bilo što pitaju, a on odgovara: "Ne sjećam se."

FP je, dakle, u pravu kad piše da nad Modrićem "i još nekima iz reprezentacije" doista lebdi sjenka. Kao što je u pravu kad piše da je razlog za tu sjenku Zdravko Mamić.

Luka Modrić i Dejan Lovren, pobjeda nad Rusijom u Sočiju 2018. | Author: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/PIXSELL CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/PIXSELL

"On je nekoć bio jedna od najmoćnijih i najživopisnijih figura u hrvatskom sportu", piše Foreign policy, a potom objašnjava nepravomoćnu presudu o transferima iz Dinama u Tottenham Hotspur Modrića 2008. i Dejana Lovrena 2008. u Olympique Lyonnais 2010. Foreign policy objašnjava i to da je Mamić, kako je presuđeno, uzimao čak 50 posto novca od transfera iz kluba koji nije privatan, koristeći svoj položaj neprikosnovenoga u klubu.

"Hrvatsko neprijateljstvo prema Modriću i Lovrenu, ipak, nije posljednica toga što su bili žrtve tog posla, nego zato što su povukli svoje izjave koje su dali tijekom istrage protiv Mamića, osobe nad kojom se gnuša cijela navijačka javnost diljem te zemlje."

"Nisam nikada rekao... da je... da... da se potpisalo naknadno. Rekao sam vam onda da se ne mogu sjetiti kada se to dogodilo", citirao ga je FP. Zato su i Modrić i Lovren sada pod istragom za lažno svjedočenje, a to što su učinili zamjera im se da su time štitili ozloglašenu i korumpiranu osobu. Zanimljivo je da si je FP dao truda iskopati čak i to da su odmah nakon tog njegovog svjedočenja, po hotelu u Zadru gdje je tijekom rata u 90-ima Modrićeva obitelj živjela u izbjeglištvu, osvanuli grafiti: "Luka, sjećat ćeš se ovoga jednog dana."

Zdravko Mamić u Međugorju Zdravo Maminjo! Top News Međugorje spalo na niske grane - Mamić im vodi molitve

Propustiti pokopati tako omraženu i korumpiranu figuru kao što je Mamić, za navijače je bilo previše, to mu nisu mogli oprostiti. FP dalje opisuje na koliko je tko osuđen, zašto je Mamić trebao po nepravomoćnoj presudi u zatvor, zašto je i kako pobjegao.

"Mamić je bio velika riba čiji se utjecaj ne treba podcjenjivati. Kao čelnik Dinama, imao je direktne veze sa sucima, političarima, vlasnicima i šefovima medija, te s policijom."

Kako bi objasnio prilike u nogometu u Hrvatskoj i koliko kome i što Dinamo znači, morao je kratko prepričati nastanak Dinama 1945., utakmicu s Crvenom Zvezdom od 13. ožujka 1990., potom neovisnost, ali i nacionalizam 1992., Tuđmanovo maltretiranje kluba izmišljenim imenima... U svom tom cirkusu koji se stalno vrtio oko kluba, čak i kada klub u Europi nije činio ništa, činjenica je da je klub prodavao mnoge odlične mlade nogometaše. Samo, sa skoro svima je postojao jedan veliki problem.

"Svi su imali ugovore s Mamićem", piše FP, ali i dodaje svi osim jednoga:

"Postoji, ipak, jedna zvijezda iz reprezentacije Hrvatske sa Svjetskog prvenstva 2018. koja se otvoreno oduprla Mamićevoj korupciji: Andrej Kramarić. Kramarić je bio mladi Dinamov igrač kada je otvoreno odbio potpisati ugovor s Mamićem koji bi vezao i njega i njegovu buduće zarade nakon što napusti klub. U klubu je zato bio izopćen i napustio ga je kasnije te godine. Igrao je nekoliko klubova po Europi prije nego što se skrasio s Hoffenheimom u Njemačkoj i etablirao se kao jedan od ključnih hrvatskih igrača."

Luka Modrić i Dejan Lovren, pobjeda nad Rusijom u Sočiju 2018. | Author: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/PIXSELL CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/PIXSELL

"Priča koju ste čuli je istinita... Iz toga sam izašao s osmijehom na licu i postao uspješan. Ali, naravno, ostao je gorak okus. Dinamo je bio moj san otkako sam bio dijete", citirao je raniju izjavu Kramarića FP.

Cijeli taj tekst FP-a, za one kojima je ova priča poznata, na kraju je poslužio kao razorna ilustracija za situaciju u kojoj su se Kramarić i Modrić našli protiv Danske pri izvođenju jedanaesteraca. Kramarić je tada glatko pogodio gol. A Modrić... Prvo je na samom kraju utakmice prethodno promašio jedanaesterac.

Gledali su ga milijuni ljudi diljem svijeta i čekali da popravi ono što je prethodno uprskao, što je inače dramatična, ali normalna nogometna situacija i navijači su u pravilu svojim junacima skloni oprostiti promašaj, naknadno čak s njima suosjećati. A sada... Danski trener je naknadno rekao da izvođenje jedanaesteraca u raspucavanjima s ovakvim ulogom kod nogometaša donosi navali adrenalina kao da su na liniji fronta u ratu. I onda je Modrić pogodio. Navijači Hrvatske su odahnuli. Jest da je prethodno promašio tijekom utakmice, jest da ih je iznevjerio još ranije na sudu, ali je sada barem učinio posao kako spada.

Tonći Petković Opaki tužitelj Top News USKOK-ovac koji je rastrgao Sanadera sad goni Mamića

"Možete li zamisliti što bi bilo da nije pogodio?", rekao je Zlatko Dalić poslije utakmice. Ono što FP nije uočio bilo je da je i taj drugi penal Modrića bio jako loš, da ga je Schmeichel Jr. umalo obranio nogama. Čak i onaj penal Modrića protiv Rusije bio je na ruci Akinfejevu, da bi mu lopta skliznula uz vratnicu... Modrić je raširenih ruku i bez daha pola sekunde stajao na bijeloj točki i gledao kamo će ta lopta na kraju... a ona je uz vratnicu jedva ušetala u mrežu. Modrić je eksplodirao.

"Bjegunac Zdravko Mamić, koji je gledao TV negdje u BiH, vjerojatno nije sumnjao da će Modrić na kraju izvući Hrvatsku. Na kraju krajeva, nogometna zvijezda je izvukla Mamića kada je bilo potrebno na sudu."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • simevrsaljkohrvatska 15:58 13.Kolovoz 2018.

    Možete vi pricati o Modriću šta hoćete ali mi svi znamo šta je on postigao , i pored sve svoje veličine stoji čvrsto na zemlji .Ne znam šta se dešava u glavi novinara koji je napisao ovaj članak .No comment. ... prikaži još! On je idol mnogim mladim kao i meni i jednostvano ne volim kad neko vredja covjeka koji je sve u svom zivotu postigao svojim radom .Moje mišljenje vam ništa ne znaci ali molim vas pogledajte bar jednu njegovu utakmicu pa onda komentarisite. Kada vidite da srce ostavlja na terenu biće jasnije

  • contessabora 16:33 10.Srpanj 2018.

    A tko ste Vi Sergej Županić, da određujete tko je to heroj a tko ne? Koja su to vaša herojstva i uspjesi?Da vidimo imate legitimitet "suditi" nekomu? I tko uopće misli da trebaju biti heroji (ja od nijednog od njih ... prikaži još!ih nisam čula da žele biti heroji)? Svaka normalna osoba, očekivala je samo da odrade dobro i maksimalno "svoj posao", kao što bi bilo logično da to očekujemo od svakoga, pa i Vas g. Županiću! I za razliku od Vas, a i većine nas oni su to i uradili!!!

  • joewallace 01:49 10.Srpanj 2018.

    Opet pišete gluposti kao inače i to ni manje ni vise mego prepisujete sto englezi pisu "foreign policy" fuj ***, stvarate samo pritisak na igrače i reprezentaciju i radite protiv ove države za engleske pljackase, ali neka ***, ajoooooooo Hrvatska ... prikaži još! naprijed idemooooooooo Luka Modrić Ante Rebić Marijo Mandzukic Andrej Kramarić Ivan Rakitic Marcelo Brozović Milan Badelj Tim Jedvaj Šime Vrsaljko Ivan Strinic Pivaric Vedran.