Life Svjetsko prvenstvo 2018
4913 prikaza

Hrvatska predvodi nogometnu revoluciju i to izvan terena

Zlatko Dalić s klupom
Kai Pfaffenbach/REUTERS/PIXSELL
Naši reprezentativci su pobrali simpatije čitavog svijeta nastupom na Svjetskom prvenstvu u Rusiji

Žene su rijetko viđene na nogometnim terenima kad igraju muške ekipe. Budimo iskreni, žene su prava rijetkost u nogometnom svijetu. I upravo u tome je Hrvatska predvodnica na međunarodnoj sceni. Dok su reprezentativci kupili simpatije svijeta na zelenim travnjacima, jednakom snagom im se pridružila i team menadžerica Iva Olivari Puhalo, a ona se brine da igračima ne nedostaje ni "ptičjeg mlijeka".

Team menadžerica hrvatske nogometne reprezentacije o igračima se brine poput majke, a tijekom utakmice sjedi na klupi za pričuvne igrače. Na klupu hrvatske reprezentacije prvi puta sjela je prije dvije godine. Iako ima neograničen pristup muškoj svlačionici, za svaki slučaj prije ulaska pita ima li tko da je gol.

Iva Olivari Puhalo | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

"Mogu bez najave uči u svlačionicu, nitko mi ne brani, uostalom to je moj posao. Znam procijeniti trenutak kada to mogu učiniti, a kada nije zgodno", rekla je Iva za Gloriu. 

Britanski Independent u ekstenzivnom tekstu o ženama u muškom nogometu upravo je Ivu istaknuo kao jedan od pozitivnih primjera odnosa reprezentacije prema ženama. Posebno se napominje kako je Olivari svojevremeno bila teniska prvakinja, a uspjela je jednom prilikom pobijedila i legendarnu Steffi Graff. Ozljeda ručnog zgloba spriječila je daljnji razvoj perspektivne sportašice. 

Navijači u Zagrebu A STVARNOST? Top News U pobjedama Hrvatske Nijemci vide nešto zlokobno

Kako piše portal Biografija.com, Iva je dvije godine provela u Americi zbog tenisa, Iva se vratila u Hrvatsku i javila na oglas za posao u HNS-u, nakon čega je bila i primljena. Naime, osamostaljenjem Republike Hrvatske, došlo je i do osnutka Hrvatskog nogometnog saveza pa su se trebale uspostaviti i stručne službe u Savezu. Iva je, uz dvije kolegica, tada krenula od samih početaka. U planu je bilo pokretanje novih poslovnih procesa, oformljavanje sustava registracije, transfera igrača te pokretanje odnosa sa stranim savezima, UEFA-om i FIFA-om. Osim za A reprezentaciju, sve to trebalo je proći i za mlađe uzraste, žene i futsal. Iva je tako radila na nekoliko radnih mjesta i prošla cijeli proces od samih početaka.

Kada je 1992. godine stigla u HNS, hrvatska nogometna reprezentacija je upravo odlazila na australsku turneju pa organizacijski nije radila samo onda kada je Hrvatska igrala protiv SAD-a i Rumunjske.

Pogledajte galeriju.

1/7

Do 2012. godine radila u Međunarodnom odjelu HNS-a kao administrator, a kada je u Savez došao Davor Šuker, Iva je 2014. godine postala team menadžerica u Nogometnom odjelu reprezentacije. Tako je 2014. godine već radila kao team menadžer za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, ali tada je utakmicu pratila uz ostale navijače s tribine.

Team menadžerica, sama priznaje, najviše se druži sa starijim nogometašima, posebno s Lukom Modrićem kojeg je upoznala još kada je on imao 15 godina, kada je bio u reprezentaciji mladih, te nije rijetkost da nogometaši svoje brige i probleme govore upravo Ivi.

Hotel Iž Depresivno ruglo Life Najtužnija zgrada u Zadru u kojoj je živio Luka Modrić

"Već smo dulje od mjesec dana zajedno pa im je lakše kada nekome uz kavu mogu reći koliko im nedostaju supruge, djeca, partnerice", objašnjava Iva, koja Vatrenima nije pomagala u rješavanju ljubavnih problema jer, kako kaže, ipak su to odrasli ljudi, a mnogi od njih su u čvrstim vezama i brakovima.

Iva organizira putovanja, pazi na tehničke detalje, ali i rješava bilo koji osobni problem s kojim se Vatreni mogu susresti, ipak priznaje kako su jedni od najvećih zabavljača Domagoj Vida, koji je glavni DJ reprezentacije, te da je pravi slavonski bećar, dok je Marcelo Brozović najbolji u pikadu.

Iva Olivari Puhalo i Dražen Ladić | Author: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL

Nogometaši imaju posebne nadimke za svoju menadžericu, a kako Iva priznaje, ovisno gdje su Vatreni odrasli.

"Najčešće me zovu Iva, Ivča, Ive i Ivuška. Mlađi me u početku zovu teta Iva, ali brzo 'tetu' ostavimo po strani", izjavila je Iva i dodala kako su onu povučeniji i sramežljiviji mlađi igrača, ali da se i oni brzo oslobode.

GROZNICA Life Četiri zemlje u kojima je ovaj tjedan život stao

Osim što je s nogometašima u svakodnevnom kontaktu i što od svih ima brojeve, koje od nje nitko ne može dobiti, kako kaže, nogometaši su pažljivi prema njoj, a pusa prije izlaska na teren već je postala dio njihove tradicije.

"Većinu ih poznajem otkad su bili djeca. Svi su oni velike zvijezde, ali me maksimalno uvažavaju. Čujemo se uvijek za Uskrs i Božić, čestitamo si. Ako bude nekih lošijih trenutaka, kažemo si što si imamo i krenemo dalje. Prošla sam s njima i vjenčanja, rođenje djece, a, nažalost, i rastave i smrti najbližih", rekla je Olivari Puhalo.

Iva voli jednostavne stvari, pa joj je za sređivanje potrebno, kako priznaje, tek pet minuta.

"Počešljam se, odjenem, uzmem svoje papire i idem", rekla je menadžerica i dodala kako je u Rusiji prije utakmice u Kalinjingradu  iz lokalnog frizeraja izašla kao Tina Turner, pa je u sobi morala sama popravljati frizuru.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.