Life Svjetsko prvenstvo 2018
8943 prikaza

"Hrvatska je najveća priča kroz cijelu povijest SP-a"

Zlatko Dalić
REUTERS
Veliki američki magazin pronalazi sličnosti prolazu Hrvatske kroz turnir i borbi te zemlje za opstanak u ratu

Atlantic je u svom tekstu o pobjedi Hrvatske nad Engleskom primijetio da u SAD-u dana živi oko četiri puta više ilegalnih useljenika nego što svih stanovnika ima Hrvatska. Kada bi metropolitansko područje Philadelphije odlučilo odcijepiti se i osnovati zasebnu naciju, imala bi daleko više stanovnika nego što je građana Hrvatske. Svjetsko nogometno prvenstvo kroz povijest je u pravilu osvajala šačica industrijski moćnih zemalja s puno nacija, a toj tradiciji Hrvatska je došla na rub da je razbije.

Hrvatska pobijedila Englesku Igranje 's pola noge' Life Kako će plakati dok bude gledao Hrvatsku u finalu...

Nogomet se nalazi u samoj srži njenog nacionalnog ponosa. Nije neosnovano ustvrditi da su Balkanski ratovi u 90-ima, kroz koje je kulminirao raspad Jugoslavije i stvaranje neovisne Hrvatske, zapravo započeli na nogometnoj utakmici. Dogodilo se to u Zagrebu u proljeće 1990. kada su nasilni navijači Crvene Zvezde iz Beograda prodrli iz svog dijela stadiona prema hrvatskim navijačima, uzvikujući: "Zagreb je Srbija!"

Uslijedili su žestoki neredi s ubodima, pucanjem i desecima teških ozljeda. Ove žrtve dogodile su se u sjeni prvih slobodnih izbora u Hrvatskoj u 50 godina, a neredi su pomogli hrvatskim separatistima da na izborima odnesu pobjedu. Drugim riječima, ta utakmica započela je lanac događaja koji su kulminirali utakmicom Hrvatske i Engleske u Moskvi. Jedna od zanimljivih stvari ovog turnira je i to što Balkanski ratovi preživljavaju vrijeme.

Švicarska je u momčadi imala niz izbjeglica iz regije, Kosovare koji su proslavljale svoje golove nacionalističkom gestom zbog koje su od FIFA-e dobili službenu kaznu. "Tolkienovski" čarobnjak Luka Modrić hrvatskog veznog reda i sam je bio izbjeglica. Srpska milicija spalila je njegov roditeljski dom, ubila njegovog djeda i još šestoro članova rodbine. Njegova obitelj morala je živjeti u hotelu, uz koji je on igrao nogomet na parkiralištu. Ili Mario Mandžukić koji je postigao jučerašnji pobjednički gol.

Šime Vrsaljko Moderno čudo Life Nastavili su trčati i kada su im tijela vrištala da stanu

On je kao dijete pred ratom bježao u Njemačku. Ne postoji nikakav razlog za pripisati jučerašnju pobjedu tim iskustvima. (Urugvaj, opet mala zemlja, stalno postiže uspjehe unatoč osjećaju povijesne misije ili bilo kakve potrebe za nacionalno iskupljenje.) Ali, kao neutralan promatrač, zatekao sam se kako uživam u hrvatskom nevjerojatnom, slabašnom prodoru kroz turnir, u tome što uspjesi ove reprezentacije nalikuju priči nacije koja je jedva uspjela preživjeti.

Davno prije nego što je Engleska uspjela spasiti se prokletstva visokih očekivanja, oni su bili samo mali klinci koji su bježali od granata, s ne previše razloga da zamišljaju da će jednog dana postići ovakav uspjeh. To što su izborili mjesto u finalu svjetskog prvenstva, unatoč svojoj veličini i nedavnoj povijesti, u sebi nosi elemente jedne od najvećih priča u povijesti nogometa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.