Life
9574 prikaza

Hollywood 'gori': "Više nikada nećemo raditi s Woody Allenom!"

Woody Allen
1/5
DPA/PIXSELL
Nakon Weinsteina, ovih dana i James Franca, Hollywood čini se, neće imati milosti ni prema slavnom režiseru kultnih filmova

Zašto sustav koji je srušio Harveya Weinsteina i dalje brani Woodyja Allena - u otvorenom pismu napisala je Dylan Farrow, posvojena kći redatelja Woodyja Allena i njegove nekadašnje partnerice, glumice Mie Farrow. Kao djevojčica od sedam godina optužila je oca da ju je seksualno zlostavljao u njihovom obiteljskom domu u Connecticutu. To se dogodilo šest mjeseci nakon što je Allen ostavio Miu radi njezine posvojene kćeri Soon Yi Previn, s kojom je redatelj danas u braku.

Woody Allen i Soon Yi Previn | Author: Doug Peters/Press Association/PIXSELL Doug Peters/Press Association/PIXSELL

Soon Yi je imala 21 godinu kada je njezina majka pronašla njezine nage fotografije koje je snimio Allen. Ubrzo su priznali vezu, odselili se i oženili, a danas imaju dvoje posvojene djece. Jedan je pedijatar dao izjavu kako je uvjeren da Dylan govori istinu, dok je jedan psiholog ustvrdio kako je riječ o osveti bijesne majke koja je kćer uvjerila u laži. Optužnica protiv Allena nikada nije podignuta, a 2014. Dylan je napisala otvoreno pismo u kojem je ponovno Allena optužila za zlostavljanje u djetinjstvu.

U tome ju je podržao i brat, novinar Ronan Farrow, koji se, kaže, sjeća 'Allenovog neprirodnog odnosa s Dylan'. Upravo je Ronan bio autor prvih članaka koji su razotkrili ponašanje osramoćenog producenta Harveya Weinsteina, a jedna od glumica koja je sa njime prva o Weinsteinu i popričala jest Mira Sorvino, zvijezda Allenovog filma iz 1995. godine "Mighty Aphrodite". Upravo je Sorvino nedavno objavila pismo u kojem se ispričava Dylan što je 'radila s njezinim ocem i što joj nije vjerovala'.

Mira Sorvino | Author: Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL

- Pišem da izrazim svoju vjeru u tebe i bezrezervnu potporu. Priznajem da kada sam radila s Allenom bila sam naivna mlada glumica koja je sve navode o zlostavljanju 'progutala' kao dio razvoda između Allena i Mije. Teško je odreći se svojih heroja kao što je Allen bio meni. Uloga u njegovom filmu bila je ostvarenje sna. Živimo u vremenu kada se sve treba preispitivati, a ovakva vrsta nasilja više ne smije biti tolerirana. Ako to znači da rušimo stare bogove, neka tako bude. Šaljem ti svu svoju ljubav i divljenje, i poruku da vjerujem u tebe. Divim se tvom integritetu i hrabrosti, jednog ženi koja je sve ove godine stajala sama protiv plime i govorila svoju bolnu istinu - napisala je, između ostalog, Mira Sorvino koja je za ulogu u Allenovom filmu dobila Oscara za najbolju žensku ulogu.

Nju je tijekom tog snimanja počeo terorizirati producent Harvey Weinstein, a kada je Sorvino prohodala s redateljem Quentinom Tarantinom Weinstein i dalje nije odustao od pokušavanja. Kada ga je zadnji puta odbila moćni producent je Sorvino stavio na crnu listu glumica koje više nikada neće raditi. Mirin otac Paul nedavno je izjavio kako bi najradije 'ubio to ucjenjivačko smeće od čovjeka koje je, umjesto u zatvor, otišao na liječenje'. Sorvino je hrabro upravo Ronanu ispričala sve detalje sukoba s Weinsteinom, a Dylanin brat kompiliranjem priča i izjava srušio je producenta i započeo svojevrsnu revoluciju koja je iznjedrila #MeToo i druge pokrete.

Harvey Weinstein | Author: Steve Crisp/Reuters/Pixsell Steve Crisp/Reuters/Pixsell

Allenovi glasnogovornici rekli su kako redatelj i dalje vehementno tvrdi kako je nevin što su, kažu oni, svojedobno dokazali i policija i liječnici pa nikada nije dignuta optužnica za zlostavljanje.

Glumica i redateljica Greta Gerwig također je izrazila žaljenje što je 2012. glumila u Allenovom filmu "To Rome With Love". Na ovogodišnjim Zlatnim Globusima film Grete Gerwig "Lady Bird" osvojio je dvije nagrade od četiri nominacije kao i jednoglasno odlične kritike, no Gerwig je izbjegavala odgovarati na pitanja o Allenu.

U svojem zadnjem pismu Dylan Farrow napisala je kako joj se 'srce lomi kada vidi žene kojima se divi poput Grete Gerwig, Blake Lively i Kate Winslet da rade s Allenom', a Greta je na to odreagirala.

Greta Gerwig | Author: Tammie Arroyo/Press Association/PIXSELL Tammie Arroyo/Press Association/PIXSELL

- Shvatila sam nakon tog pisma da sam aktivno sudjelovala u tome da jednoj ženi nanesem bol, i to me slomilo. Odrasla sam na Allenovim filmovima koji su na mene jako utjecali, ali sada imam mogućnost donositi drugačije odluke - napisala je Gerwig i nadodala kako je sretna što ju se napokon prepoznaje radi njezinog vlastitog redateljskog i spisateljskog rada.

Mnogi se slažu da glumci ne bi smjeli biti ovako skrutinizirani radi uloga koje su prihvatili i odradili, jer nisu niti savjest redatelja niti mogu znati točnu istinu, posebno kada je riječ o osobama koje nisu prošle sudski proces i proglašene krivima, kao i da je jako zanimljivo da se radi istih 'grijeha' ne proziva muškarce koji su radili s Allenom i sličnima. Glumice Jessica Chastain i Diane Keaton rekle su 'kako se neće ispričati zbog suradnje s Allenom jer mogu suditi samo o iskustvima koje su same s njime proživjele, te da nije na njima da odlučuju o krivnji', a Susan Sarandon je nadodala kako 'vjeruje da se dogodilo nešto što je protuzakonito i zlo, te zato više ne planira sa njime raditi u budućnosti'.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:33 12.Siječanj 2018.

    he is strange man rekli bi u americi.