Life
16265 prikaza

Gore od svojih muževa: Najbahatije prve dame

Imelda Marcos sa Nixonom
1/6
White House
Dok građani nisu imali što jesti, one su zgrtale milijune, živjele u luksuzu i bile neosjetljive na patnje svojih ljudi

GRACE MUGABE

Grace Ntombizodwa Mugabe, donedavno prva dama Zimbabvea. Postala je to 1996. godine kad se kao 31-godišnjakinja udala za 40 godina starijeg Roberta Mugabea. Nakon vojnog puča prije dva tjedna, pobjegla je iz zemlje i otad joj se gubi svaki trag. Godine 2010. godine WikiLeaks je otkrio da su visoki državni dužnosnici, zajedno s Grace organizirali privatne kopače rude u rudniku Chiadzwa u istočnom dijelu zemlje, koji su za njih ručno vadili dijamante. Na taj način Grace si je priskrbila zaradu od oko 15.000.000 dolara.  

Grace i Robert Mugabe | Author: JUDA NGWENYA/REUTERS/PIXSELL JUDA NGWENYA/REUTERS/PIXSELL
Grace Mugabe poznata je zbog svog luksuznog života, pa su ju zapadni mediji prozvali 'Gucci Grace'. Još 2003. godine novine su pisale da je tijekom boravka u Parizu potrošila 120.000 dolara kad je izašla u manji shopping.  Čak je zemlja dospjela pod sankcije od strane EU parlamenta, uz objašnjenje da će to možda obuzdati Grace od šopingholičarskih napada u trenutku kad se zemlja i njezini stanovnici suočavaju s katastrofalnim siromaštvom. Slične sankcije nametnule su Zimbabveu i SAD. Dok je ona uživala u abnormalno bogatstvu, stanovnici su jedva preživljavali s jednim obrokom na dan. 

Mugabe je vladao 37 godina i mnogi stanovnici misle da je ona kriva što je Mugabe postao neosjetljiv na njihove patnje. Stoga je Grace već odavno jedna od najomraženijih prvih dama u Africi. Grace je imala u planu postati i predsjednica države, a u tom naumu spriječio ju je upravo vojni puč. Inače, priča se da je doktorirala sociologiju, ali nitko nikad nije mogao vidjeti njezin rad, a navodno je doktorat stekla u roku dva mjeseca.

IMELDA MARCOS

Kad se proljetos na društvenim mrežama pojavila vijest da je umrla Imelda Marcos, komentari su bili različiti - od onih pristojnih, do sasvim uvredljivih. No, vijest se pokazala lažnom. Kad su joj rekli da ju je netko proglasio mrtvom, Imelda Marcos, danas 88-godišnjakinja, samo se nasmijala i rekla:'Življa sam nego ikad, samo sam jako stara!' Svijet jako dobro pamti Imeldu Marcos, nekoć prvu damu Filipina i udovicu diktatora Ferdinanda Marcosa. Sredinom 80-ih godina svijet se zgranuo kad su, nakon Marcosovog svrgavanja, upali u njihovu rezidenciju i pronašli posebnu prostoriju u kojoj je diktatorova supruga čuvala cipele. Na desecima polica koje su se protezale od poda do stropa, prebrojili su čak 3.400 pari raznobojnih štikli. Istovremeno, filipinski narod je umirao od gladi i životario ispod ljudskog dostojanstva.

Imelda Marcos | Author: Wikipedia Wikipedia
Imeldu su optužili da je tijekom 20-godišnje vladavine Ferdinanda Marcosa, ukrala milijarde iz državne blagajne. Iako se te 1986. godine činilo da će biti najstrože kažnjena, nikad nije osuđena. Kako je kasnije objasnila, cipelama je htjela promovirati filipinsku industriju obuće, a kasnije joj je filipinska vlada konfiscirala i velike količine skupocjenog nakita, no ona je rekla da ih je sakupljala sao zato da ih sačuva jer su to bili povijesni komadi nakita koje su nekoć nosile kraljevske glave. 

Imelda Marcos u Pentagonu | Author: Helena Stikkel Helena Stikkel
Nakon što su Ferdinanda Marcosa svrgnuli s vlasti, par je živio na Havajima, gdje je Marcos i preminuo. Pet godina kasnije Imelda se vratila na Filipine, ušla u predsjedničku utrku, izgubila ju, ali je postala saborska zastupnica, s prijavljenom imovinom od oko 20.000.000 američkih dolara. 

ELENA CEAUSESCU

Ako ništa drugo, onda joj danas Rumunji mogu biti zahvalni jer im je ostavila jedan od najraskošnijih muzeja u Europi. Doduše, rumunjski narod sve je to plaćao izgladnjivanjem i životom bez grijanja u doba najvećih zima. To je ujedno i bio razlog zašto su 16. prosinca 1989. godine u Bukureštu počeli nemiri, a tjedan dana kasnije diktator Nicolau Ceausescu i njegova supruga Elena su strijeljani. 

Uglavnom Elena je, izrazito uživala u kolekciji krznenih bundi od najrazličitijih divljih životinja. Tako su se u ormarima našle bunde od leoparda,  tigra, zebre, jaguara i polarnih lisica. No, danas se može razgledati i velika palača koju joj je izgradio njezin suprug. To je najveća palača u Europi, a unutra je pravo bogatstvo koje je Elena naručivala iz svih krajeva svijeta. Tako se tu nalazi oko 220.000 četvornih metara skupocjenih sagova, zatim 3,5 tona raznih kristala, te milijun prostornih metara mramora. Najveći sag težak je 1,5 tona. 

Kad je 22. prosinca 1989. godine Nikolau izašao na balkon palače da održi govor i smiri nemire, narod mu je počeo zviždati i negodovati, pa su se povukli u palaču i naručili helikopter da ih skloni na sigurno. Pilot ih je tijekom leta uvjerio da će ih srušiti pa ih je spustio u vojnu bazu 70 kilometara od Budimpešte, a tamo ih je prijeki sud, sastavljen od generala, osudio na smrt strijeljanjem. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.