Life
7993 prikaza

'Glumila sam da sam muško, sve do optužbe za silovanje"

Rudnik tanzanita u Tanzaniji
YouTube
Čak ni danas većina njenih kolega s posla ne vjeruje da je Pili Hussein doista žena

Pili Hussein je odrasla u velikoj obitelji u Tanzaniji. Njen otac imao je 38 djece sa šest supruga, i dobro se brinuo i o ovoj svojoj kćeri. No, nju je zapala uloga dječaka, donosi njenu priču BBC, što je dovelo do nevjerojatne sudbine žene koja se obogatila na traženju dragog kamenja "1000 puta rjeđeg od dijamanata"... I to maskirana u muškarca... "Otac me je tretirao kao dječaka. Brinula sam se o stoci i takav život uopće mi se nije sviđao", kazala je. Potom se udala, ali ju je suprug tukao, pa ga je ostavila kad je imala 31 godinu.

Morala je naći posao, te ju je tako put naveo do gradića Mererani podno Kilimandžara, jedinog mjesta na svijetu gdje se iskopava ljubičasto-plavi dragi kamen tanzanit, kalcij-aluminij-hidroksil-sorosilikat. "Nikada nisam išla u školu i nisam imala izbora... Kako ženama nije bilo dopušteno ići u rudnik, ja sam se pravila da sam snažan, hrabar muškarac. Uzmeš velike hlače, odsječeš ih da budu kratke i odmah izgledaš poput muškarca", ispričala je.

Kolegama na poslu je rekla da je zovu Ujak Hussein, pa je takav nadimak prati dandanas. U uskim, vrućim, prljavim, zagušljivim tunelima, od kojih su se neki pružali i stotinama metara pod zemljom, radila je između 10 i 12 sati dnevno. Kopala je i prosijavala, nadajući se da će pronaći dragulje utisnute u grafitnu stijenu. "Znala sam ići i 600 metara u dubinu rudnika. Radila sam to hrabrije nego muškarci. Bila sam tako snažna da sam bila u stanju obaviti posao kakav bi muškarci očekivali od jednog muškarca."

Prva žena liječnica PIONIRKA MEDICINE Life Liječnica 56 godina radila prerušena u muškarca

Nitko nije ni u snu slutio da ona nije muškarac. Bila je, kaže, u stanju se potući ako je trebalo, imala je gadan rječnik, nosila je po potrebi ogroman nož poput Masai ratnika. A onda se nakon nekoliko godina dogodilo da je naišla na ogromnu nakupinu tanzanita. Jako se obogatila, izgradila je nove kuće svom ocu, majci, sestrama, sebi je kupila mnoštvo raznog alata... i sada je ona stala zapošljavati druge rudare da rade za nju. I tako sve dok se nije dogodila skroz blesava situacija.

Lokalna žena je policiji prijavila silovanje, a policija je uhitila nju, Pili. "Kad je policija došla, muškarac koji je zapravo bio silovatelj rekao je: 'To je taj čovjek koji je to učinio', pokazao je na mene i tako me je policija odvela u postaju", kazala je. Više nije imala izbora. Policajcima je rekla neka dovedu ženu da se sama uvjeri da Pili nipošto ne može biti silovatelj, da joj naprosto dokaže da je ona žena. Vjerojatno u povijesti Tanzanije nije bilo jasnijeg slučaja dokazivanja nedužnosti za zločin. Samo, rudari ništa od toga nisu vjerovali...

"Nisu vjerovali čak niti kad im je policija rekla da sam žena. Nije im to bilo lako prihvatiti sve dok se 2001. nisam ponovo udala i osnovala obitelj", ispričala je. Pronaći supruga pokazalo se kao poveći problem za ženu koja je živjela kao muškarac. Na kraju je uspjela. "Uvijek se pitao jesam li doista žena. Trebalo mu je pet godina prije nego što mi je prišao bliže", rekla je.

Ona danas ima tvrtku sa 70 radnika. Među njima su i tri žene, ali one ne idu u rudnik. One ispiru dragulje, prodaju ih, kuhaju. Platila je obrazovanje za svojh više od 30 nećaka i nećakinja, unučadi... I ne pada joj na pamet ikoga od svoje djece slati u rudnik. Jako pazi da svi idu u školu i da ne moraju iskusiti onako težak život kao što je bio njezin.

A kako izgleda rudnik tanzanita danas, što znači puno bolje nego u doba njenih rudarskih početaka, pogledajte na snimci ispod:

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.