Life
1157 prikaza

Glumica klonirala psića jer bez njega ne može živjeti

Barbra Streisand
1/4
PBG/Press Association/PIXSELL
Američka pjevačica, i modna dizajnerica priznale su da su, nakon što im je uginuo pas, otišle veterinaru

Barbra Streisand priznala je da je, nakon svoje omiljene kujice, pasmine tulearski pas, imala dva njezina klona. Njezina draga Samantha prošle je godine uginula. 

Odmah nakon što je to priznala slavna američka pjevačica i glumica, javila se i njezina kolegica, modna dizajnerica Diane von Furstenburg, koja je također potvrdila da je prije dvije godine klonirala svog psa.

Operacija Istraživanje Znanost Mutanti ili spas? Uzgajaju životinje s ljudskim organima

Iako je kloniranje kućnih ljubimaca ilegalno u nekim zemljama - uključujući i Veliku Britaniju - čini se da je riječ o novom trendu. Naravno, prvi su to počeli raditi Amerikanci i tamo postoji specijalizirana tvrtka koja se bavi ovim unosnim poslom. 

Diane Von Furstenburg | Author: Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL
Prvi kućni ljubimac koji je trebao biti kloniran bila je mačka na Sveučilištu Texas A & M 2001. godine, dok je prvi pas kloniran na Seoul National University 2005.

Pa kako se dakle, kloniraju kućni ljubimci i što vam je za to potrebno?

Naravno - prvo vam je potreban novac. Točnije - jako mnogo novca. Američka tvrtka Viagen, tržišni lider, naplaćuje 50.000 dolara za kloniranje psa i 25.000 dolara za kloniranje mačke.

Klonirani majmunčići Treba li to slaviti Znanost Klonirali majmune - sljedeća stanica je čovjek?

Daju i garanciju. Kažu da klonirane životinje izgledaju kao jednojajčani blizanac uginulom originalu.

Za 1.600 dolara možete pohraniti u banku zamrznuto tkivo svog ljubimca i tako ga genetički sačuvati.

Zatim, zainteresirani za kloniranje trebaju naravno i veterinara. Kloniranje zahtijeva biopsiju za ekstrakciju tkiva od originalnog ljubimca.

U slučaju Barbre Streisand, stanice su bile izuzete iz Samanthinih usta i s trbuha.

Tulearski pas | Author: Wikipedia Wikipedia
Tvrtke za kloniranje imaju različite zahtjeve. Sooam u Južnoj Koreji - koji tvrdi da je stvorio više od 1.000 klonova od 2006. - preferira tkivo kože, ako je životinja živa, ili pak kože i mišića ako je životinja uginula.

Ako ljubimac umre prije izuzimanja tkiva još uvijek ga je moguće klonirati. Ali važna je brzina.

Ovca Dolly Znanost napreduje Znanost Ovca Dolly: Prošlo je 20 godina od stvaranja čuda znanosti

Jedan bračni par ispričao je da su se doista natrčali kako bi našli što prije potrebne instrumente da sami izdvoje s uginulog ljubimca komadiće uzoraka, zamrznuli ih i zatim sjednu u avion za Seoul ne bi li stigli do veterinara na vrijeme.

 Čini se da je sudbina kloniranih životinja da imaju glupa imena. Dolly - prva klonirana ovca zvuči kao da je riječ o dječjoj lutki.Prva klonirana mačka dobila je ime CC (Carbon Copy).

Ovca Dolly | Author: Dino Stanin/PIXSELL Dino Stanin/PIXSELL
Psi Barbre Streisand su Miss Violet i Miss Scarlett, prema ljubičastoj i crvenoj vrpci koje im mora svezati da bi ih razlikovala i znala ih zvati po imenu.

Potomka psa Winnieja, prvog britanskog kloniranog psa, nazvali su Mini Winnie. Kako je pas ili mačka značilo izraziti svoju individualnost?

Ovce na bjelovarskoj farmi KLONIRANI PRIMJERCI Znanost Sestre ovce Dolly su žive i zdrave

Udruge za zaštitu životinja ozbiljno su zabrinute 'zbog etičkog i socijalnog pitanja oko primjene tehnologije kloniranja životinja'.

- Preporučujemo svima koji žele novog ljubimca kao člana svoje obitelji, neka radije udome jednu od tisuća napuštenih životinja, oglasili su se iz Udruge RSPCA - najveće britanske udruge za zaštitu životinja, piše theguardian.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.