Life
1476 prikaza

Gay nastupi na Eurosongu: Kina cenzurira Irsku i Albaniju

Irska Together
1/7
YouTube
Vlasti NR Kine strogo zabranjuju bilo kakve LGBT teme u javnosti, uključujući i tetovaže

Organizatori Eurosonga zabranili su prijenos finalne večer kineskoj medijskoj kući nakon što su oni cenzurirali nastup Irske i njihovog predstavnika Ryan O'Shaughnessyja zbog povezanosti pjesme s temom LGBT zajednica

Prava prijenosa uskraćena su kineskoj Mango TV koja je cenzurirala nastup Irske i Albanije zbog LGBT teme i tetovaža. Zabrana je stigla netom prije održavanja druge polufinalne večer ovog svjetski poznatog natjecanja koje se održava u Lisabonu u Portugalu. 

"Cenzuriranje nije u skladu s vrijednostima univerzalnosti i uključenosti te naše ponosne tradicije poštivanja i obilježavanja različitosti kroz glazbu", stoji u priopćenju Europske radiodifuzijske unije, glavnog organizatora. 

 

COME ON IREAND!!!

Objavu dijeli Ryan O'Shaughnessy (@ryan_acoustic)

Irska pjesma Together, ljubavna je pjesma o dvojici mladića a uz pjevača na pozornicu su i dva plesača. Albanska pjesma Kinezima je sporna zbog izvođača s nizom tetovaža. Kako pišu kineski mediji, za vrijeme irskog nastupa, u publici se mogla vidjeti poznata zastava sa duginim bojama, čija je slika je tijekom prijenosa na Mango TV bila zamućena, piše CNN. 

Dio je to kineske politike iz 2016. godine koja je homoseksualnost definirala kao "abnormalno seksualno ponašanje" koje nije prigodno za njihovu televiziju, uz incest, seksualno zlostavljanje i "perverziju". 

"Od samog početka rekli smo kako je ljubav ljubav, bez obzira bila ona ljubav između dvojice muškaraca, dvije djevojke ili muškarca i žene", rekao je O'Shaughnessyja koji je pozdravio odluku o uskraćivanju prava na prijenos. Albanija i Irska kvalificirale su se u završnicu Eurosonga. 

 

She'll literally light up the ESC stage!!! @foureira you rock girl!!🤘

Objavu dijeli Eugent Bushpepa (@eugentbushpepa)

Najveće glazbeno natjecanje održava se od 1956. godine, a tijekom godina promijenilo je niz pravila natjecanja, pa se tako posljednjih nekoliko godina organiziraju dvije polufinalne večeri u kojima se bira po deset zemalja koje će se predstaviti u finalu. Uz dvadeset zemalja koje nastup osiguravaju preko polufinala, direktan nastup u finalu imaju četiri velike zemlje, Francuska, Njemačka, Španjolska i Velika Britanija, zbog činjenice kako je riječ o zemljama koje izdvajaju najviše sredstava za organizaciju ovog velikog showa. 

Festival ili natjecanje poznato je po svom bogatom sadržaju koji se može vidjeti ne samo u izboru pjesama i glazbenih stilova koji se predstavljaju, već i po izboru kostima, ali i društveno aktualnih tema. 

Franka Batelić NIJE PRVA Style I prije Franke Eurosong su potresali "plagijat" skandali

Najuspješnija zemlja na ovom natjecanju je Irska koja je pobijedila čak sedam puta. Uz europske zemlje koje nastupaj, natječe se i Australija, i to zbog velike popularnosti koje ovo natjecanje ima u njihovoj zemlji. Tu su još i Izrael i Maroko, dvije zemlje koje nisu na europskom kontinentu, no kako nastup zemalja nije vezan isključivo uz europsku pripadnost, već uz članstvo u u organizaciji Europske radiodifuzijske organizacije, i oni se mogu natjecati.  

Ime festivala vezano je za televizijsku distributivnu mrežu Eurovizija, naziv koji se upotrebljava i za samo natjecanje, Europske radiodifuzne unije koja pokriva potencijalnih milijardu gledatelja.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.