Life
3701 prikaza

Frida Kahlo se 'okreće u grobu' zbog nove Barbie lutke

Barbie lutka posvećena Fridi Kahlo
Screenshot Youtube
Kritičari smatraju kako jedinstvena umjetnica nikad nije željela biti komercijalizirana na ovaj način

Meksička slikarica Frida Kahlo poznata po svom za tadašnje vrijeme nekonvencionalnom životu i umjetnosti koja je inspirirala mnogo žene diljem svijeta, nova je Barbie lutka. Naime, u sklopu svoje kampanje "Inspiring Women" tvrtka Mattel lansirala je seriju poznatih Barbie lutaka koje predstavljaju uspješne žene koje su obilježile povijest.

Između ostalog lutkice su napravljene po liku pilotkinje Amelie Earhart, matematičarke Katherine Johnson te Fride. Upravo Fridina lutka izazvala je najveću buru u javnosti, posebno među članovima njezine obitelji koji smatraju kako lutka ne predstavlja poznatu umjetnicu kako bi trebala. Obitelj naglašava kako nije autorizirala upotrebu njezinog lika dok korporacija Frida Kahlo i Mattel odbacuju njihove tvrdnje.

Frida_Barbie | Author: YouTube YouTube

Ovo nije prvi put kako su njezini nasljednici osporili korištenje Fridina lika, koje redovito određuje i odobrava korporacija koja nosi njezino ime. 

"Njezina pra nećakinja Mara Romero jedini je vlasnik prava na slike ove umjetnice", stoji u izjavi obitelji. U ovom slučaju pak obitelj smatra kako nije problem u pravima na njezin lik, već u tom što lutka, po njihovom mišljenu, ne izgleda poput Fride, piše BBC.

"Voljela bih da lutka ima više njezinih osobina, a ne da bude lutka sa svijetlim očima", naglašava Romero.

Mattel pak naglašava kako su prilikom dizajna i izrade lutke surađivali s njezinom korporacijom Frida Kahlo koja je vlasnika prava na ime i identitet poznate umjetnice.

Pablo Picasso U PARIZU Kultura Mladi i siromašni Picasso palio svoje slike kako bi se ugrijao

"Oni su bili važan dio ovog procesa izrade lutke i imamo njihovu dozvolu i ugovor kako bi mogli napravi lutku po liku Fride Kahlo", stoji u izjavi tvrtke. Kažu kako su pravo na izradu ove lutke dobili od njezin nećakinje Isolde Pinedo Kahlo.

No tu kritikama nije kraj. Smatraju mnogi kako umjetnica nije prezentirana na njoj dostojan način posebno što se tiče prikazala njezinih obrva, jer dok je Frida bila poznata upravo po svojim spojenim obrvama, Barbi lutka ne izgleda baš tako.

Frida | Author: Tmdb.org Tmdb.org

Selma Hayek koja je utjelovila glumicu u filmu Frida iz 2002. godine posebno je kritična prema lutkici koja bi trebala predstavljati Fridu jer smatra kako umjetnica nikada ne bi ni željela biti komercijalizirana na ovakav način.

"Frida Kahlo nikada nije željela izgledati ili biti netko drugi. Slavila je svoju jedinstvenost. Kako su ju mogli pretvoriti u lutkicu Barbie?", pita se Hayek na svom Instagram profilu. 

Nekonvencionalna umjetnica boli i patnje

Frida Kahlo krajem prošlog stoljeća doživjela je punu afirmaciju kao umjetnica, dok je za života više bila poznata po svom burnom braku s jednim od najvećih meksičkih umjetnika Diegom Riverom. Poznata umjetnica koja je živjela nekonvencionalnim životom i u otvorenom braku tijekom svog života naslikala je oko 200 slika, crteža i skica, od čega 55 autoportreta.

Rođena je u Meksiku 6. srpnja 1907. godine u obitelji oca fotografa židovskog podrijetla iz Njemačke i majke Španjolke rođene u SAD-u. 1922. godine upisala se na Nacionalnu pripremnu školu, najprestižniju obrazovnu ustanovu u Meksiku, koja je tek počela primati djevojke. Tamo je upoznala i svog budućeg muža, Riveru.

Frida Kahlo | Author: Wikipedia Wikipedia

Govoreći o svom braku s Riverom i njihovom otvorenom odnosu, životu s brojnim ljubavnicima i aferama, jednom je rekla: "Pretrpjela sam dvije teške nesreće u svom životu. Prva je bio tramvaj koji me srušio, a druga je bio Diego".

Njezin život i umjetnost obilježila je teška prometna nesreća u kojoj je ozlijedila desnu nogu i zdjelicu, te ostala neplodna. Ubrzo nakon nesreće naslikala je svoj prvi portret i time pokrenula seriju djela u kojima dominiraju teme boli, patnje i razaranja. Danas je najpodavanija umjetnica sa slikama koje postižu cijenu od nekoliko milijuna dolara. Od 1954. godine kada je umrla postala je brend a njezin je lik upotrebljen za promociju raznih proizvoda, od tekile do sjajila.

Ovi je posljednji pokušaj Mattela da svoju 58 - godišnju Barbie osuvremeni i razvije u nešto više od tipične plavuše sa savršenim proporcijama. Barbie Frida prodaje se po cijeni od 29,99 dolara. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.