Life
10272 prikaza

Fred Valentich: 40 godina misle da su ga oteli vanzemaljci

Frederick Valentich
Screenshot Youtube
Desetljećima nakon njegova nestanka i dalje se vode rasprave o tome što se dogodilo mladom pilotu

Pilot Frederick Valentich imao je samo 20 godina kada je pokušao preletjeti tjesnac Bass Strait, koji spaja Tasmaniju sa australskim kopnomi nestao. Bilo je to 21. listopada 1978. godine kada je ovaj relativno iskusan pilot sa 150 sati u zraku krenuo na put svojom zrakoplovom Cessna 182L. 

U jednom je trenutku javio kako ga prati neidentificirana letjelica na udaljenosti od jednog kilometra. Centar u  Melbourneu javio mu je kako u blizini njega nema nikakvog drugog prometa, no on je inzistirao u svojim tvrdnjama da je letjelica negdje u blizini. Rekao im je da je osvijetljena jakim svjetlima i da je preletjela 300 metara iznad njega velikom brzinom. 

Sljedećih pet minuta objašnjavao im je njezine kretnje, i tako rekao kako je krenula prema njemu pa je pomislio da se pilot 'igra' s njim. Jedini opis, osim četiri svjetla za slijetanje koje je Valentich bio u mogućnosti dati, bilo je da je vanjska strana zrakoplova sjajna i metalna, sa zelenim svjetlom.

Spomen ploča Fredericku Valentichu | Author: www.ufor.asn.au www.ufor.asn.au

Nekoliko minuta nakon prvog kontakta i javljanja Melbourneu, javio im je da ima problema s motorom. Još su ga jednom zatražili da identificira letjelicu. 

"To nije letjelica", bilo je jedino što je uspio reći prije nego je potpuno utihnuo. Posljednji zvuk kojeg su čuli opisali su riječima "metalni zvuk struganja". 

Pretpostavili su da se srušio, no tijekom pretrage tog područja nisu pronašli ništa. 

Australski odjel transporta koji je istraživao njegov nestanak također nije pronašao ništa. Prikupljeno je nekoliko izjava očevidaca koji su vidjeli neke zrakoplove koji su letjeli zrakom, no na kraju su zaključili da je njegov nestanak završio kobno, i zatvorili slučaj. 

No slučaj je bio daleko od zatvorenog ili završenog. 

Cessna 182L | Author: Wikipedia Wikipedia
Pet godina nakon njegova nestanka preklopni poklopac našao se na obali otoka Flinders. Primijećeno je da je taj naplavljeni dio došao sa letjelice poput one u kojoj je nestao Valentich, a serijski broj bio je u istom rasponu kao i onaj s te njegove letjelice. 

Valentich je "strastveno vjerovao" u NLO kako je govorio njegov otac nakon nestanka, i bojao se napada takve letjelice. U istrazi nakon nestanka saznalo se i da je dva puta pokušavao ući u Royal Australian Air Force no bio je odbijen zbog nedovoljnog obrazovanja. Želio je postati komercijalni pilot no dva puta je pao na ispitu. Dobio je i nekoliko upozorenja zbog leta u zabranjenim područjima, jednom u Sydneyju. 

Oni koji su vjerovali u izvanzemaljce bili su uvjereni da je nestao zbog otmice. Tvrdili su kako postoje očevici tih zelenih svjetala o kojima je pričao u području u kojem se nalazio. I jedna grupa u Phoenixu, u Arizoni također vjeruje kako su ga oteli izvanzemaljci. The Ground Saucer Watch tvrde da imaju fotografije objekta koji se kreće kroz vodu u blizini područja nestanka. No fotografije su previše mutne kako bi se iz njih moglo identificirati objekt. 

Jatovi zrakoplovi JUGA Life NLO iznad Zagreba: "Stari, da li ti to vidiš?"

O tom se slučaju raspravljalo desetljećima nakon posebno među teoretičarima zavjera i urota. 2014. godine pojavili su se novi dokazi. Jedna grupa iz Victorie tvrdila je kako je neidentificirani poljoprivrednik vidio 30 metarsku letjelicu iznad svoje farme tog jutra kada je pilot nestao.

Tvrdili su da je nestali zrakoplov Freda Valenticha bio zaglavljen na jednoj strani "NLO-a", i da je iz njega curilo ulje. 

No problem je u tom nešto ova grupa nikada nije saznala ime tog farmera, i od 2013. godine još uvijek neuspješno tragaju za njim. 

Misterija tako i dalje živi posebno zato što pravih dokaza, pa tako i objašnjenja njegova nestanka, još uvijek nema. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.