Life Svjetsko prvenstvo 2018
2999 prikaza

"Francuzi osvojili prvenstvo i slomili srca Hrvata"

Hrvatska reprezentacija zahvaljuje se navijačima nakon poraza u finalu Svjestkog prvenstva
David Klein/Press Association/PIXSELL
Hrvatska je igrala bolje, slažu se svi, ali su Francuzi kažnjavali njihove pogreške, pišu strani mediji o finalu

Francuzi ugrabili drugi naslov prvaka pobjedom protiv hrabre Hrvatske, naslov je s kojom britanski The Guardian rezimira utakmicu finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. 

Hrvati su preživjeli tri utakmice s odlučujućim produžecima, od čega dvije na kojima su odlučivali penali, kako bi došli do svojeg prvog finala. Njihova je igra u nedjelju bila i bolja. No Francuska se borila s Hrvatskom kad je morala i kažnjavala ih kad je to bilo moguće, sve do posljednjeg zvižduka sudaca, piše New York Times. 

New York Times tekst o utakmici Hrvatska Francuska | Author: Screenshot/New York Times Screenshot/New York Times

BBC i CNN pišu kako je Francuska pobijedila u finalu i dodaju kako nije bilo dramatične završnice utakmice u usporedbi s utakmicama koje su igrali na cijelom prvenstvu koje je, podsjećaju, bilo puno preobrata i iznenađenja. Mirror naglašava kako su se Francuzi okrunili naslovom pobjedom koja je 'slomila srca Hrvata'

Španjolski El Pais piše o pobjedi 's autoritetom', dok španjolski Del Mundo piše kako su Francuzi 'zamrznuli hrvatski zamah' i osvojili svjetski kup. 

Dvadeset godina nakon što su se prvi puta okrunili 1998., momčad Francuske je osvojila svoj drugi naslov svjetskog prvaka pobjedom od 4:2 nad Hrvatskom u finalu na moskovskom stadionu Lužnjiki, ističu neposredno nakon odigranog finalnog meča francuski listovi L'Equipe i Le Figaro.

List L'Equipe navodi kako je francuska ekipa u nedjelju ispisala novu stranicu francuske nogometne povijesti.

"Pobijedivši Hrvatsku rezultatom 4:2 na kraju finala, koji se početkom drugog poluvremena konačno prelomio u korist Francuske,naša ekipa je uspjela tamo gdje nisu bili uspješni ostali favoriti u Rusiji", navodi list koji dodaje da je to veliki uspjeh u finalu protiv protivnika koji je predstavljao veći problem nego što su očekivali.

L'Equipe tekst o utakmici Hrvatska Francuska | Author: Screenshot/L'Equipe Screenshot/L'Equipe
Francuski sportski list ističe da je izbornik Didier Deschamps tek treći čovjek na svijetu koji je osvojio pehar kao igrač i kao trener, nakon Brazilca Zagalla i Nijemca Beckenbauera.

"Francuska je ponovo na vrhu svijeta. Dvadeset godina nakon prvog pehara, 'plavi' su uspješno okončali dugo i naporno natjecanje u svoju korist", ističe Le Figaro.

"Zaboravljene su sumnje s početka ovog Svjetskog prvenstva, nogometaši Didiera Deschampsa su ispisali novu stranicu povijesti francuskog nogometa. Nakon što smo dokazali momčadski duh tijekom dvije posljednje utakmice, 'plavi' su obilježili ovo finale svojom ubitačnom realizacijom, dodaje Le Figaro.

Pogocima Griezmanna, Pogbe, Mbappéa i autogolom Mandžukića Francuzi su osvojili Svjetsko prvenstvo, ističe Le Monde.Ofenzivna trojka, kao i cijeli francuski vezni red, u prvom poluvremenu i početkom drugog nisu vladali igrom i prepustili su to Hrvatima. Francuzi su dominirali u duelima i realizaciji jer su gotovo sve prilike i poluprilike pretvorili u pogodak, navodi list.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.