Life Svjetsko prvenstvo 2018
1326 prikaza

Francuski nogometni uspjeh u brojkama

Didier Deschamps
DPA/PIXSELL
Vodi ih izbornik koji je 1998. podigao pehar pobjednika kao kapetan Francuske momčadi, nikada nisu izgubili od Belgije, a prvaci su bili jednom

U finalu Svjetskog prvenstva u nogometu igraju Hrvatska i Francuska, naš "neprijatelj" iz 1998. godine i jedna od "velikih" nogometnih država svijeta. Koliko je Francuska zaista moćna (ili nije) pokazuju sljedeći brojevi, koje je analizirao ESPN.

12

Ovo je treće finale za Francusku, i prvo u 12 godina. Zadnje polufinale bilo im je 2006. godine gdje su dobili Portugal u polufinalu, ali im je titulu oduzela Italija. U finale su ušli i 1998. godine, kada su osvojili svoj jedini pehar.

2

Belgiju je Francuska po drugi puta eliminirala iz polufinala, baš kao i 1986. godine u Meksiku. U polufinalu ih je onda likvidirala Argentina, koja je i bila najbolja ekipa, te je u finalu pobjedila Zapadnu Njemačku sa rezultatom 3-2.

4

Didier Deschamps, koji je podigao pehar pobjednika kao kapetan Francuske 1998. godine, sada će ekipu voditi kao menadžer. Prodružuje se Franzu Beckenbaueru (1974. i 1990.), Mariu Zagallu (1958. i 1970.) i Rudiju Volleru (1990. i 2002.) koji su na prvenstvima sudjelovali i kao igrači i kao treneri.

0

Beligija u tri susreta nije uspjela pobijediti Francusku. Francuska je Belgiju dobila 3-1 godine 1938., onda 4-2 tijekom utakmice za treće mjesto 1986. godine, te ove godine. To je, također, najviše francuskih pobjeda protiv jednog rivala u povijesti natjecanja.

6

Francuska je šesta ekipa koja ize sebe ima barem tri finala. Tako se pridružila Nizozemskoj s istim brojem, Njemačkoj s osam, Brazilu sa sedam, Italiji sa šest i Argentini sa pet finala.

3

Samuel Umtiti zabio je svoj treći međunarodni gol za Francuski. Do tada je također zabijao samo u prijateljskim utakmicama protiv Engleske i Italije. On je također treći branič iz Francuske koji je zabio ove godine, uz Benjamina Pavarda i Raphaël Varanea.

0

Igrač rođen u Španjolskoj Roberto Martinez nije uspio postići što i George Raynor (Englez koji je trenirao Šveđane 1958.) i Ernst Happel (austrijski trener Njemačke 1978.) kao strani izbornik koji je odveo svoje ekipe u finale. I dalje je ista situacija, i nema stranih izbornika koji su svoje ekipe odveli u finale, što se vidi po Didieru Deschampsu, Garethu Southgateu i Zlatku Daliću.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.