Life
7992 prikaza

FBI će napokon otkriti izdajicu Anne Frank

Anne Frank
1/3
Anne Frank Center USA
Umirovljeni agent Vince Pankoke predvodi tim od stotinjak stručnjaka koji će uz pomoć kompjutora rekonstruirati slučaj

Umirovljeni agent FBI-a Vince Pankoke, pokreće novu istragu o okolnostima koje su dovele do otkrivanja skloništa u kojem se dvije
godine skrivala Ana Frank. Vinca Pankoka zanima tko je izdao nju i ostale članove dvije obitelji, nakon čega su ih pripadnici Gestapoa iz okupiranog Amsterdama odveli u koncentracijski logor Bergen-Belsen u Njemačkoj. 

Nikad riješen misterij

Vince Pankoke do umirovljenja je bio zadužen za kolumbijske kartele i šverc drogom, a jednom ga je put doveo i u Amsterdam:

- Kao i svako dijete, još u školi sam saznao za Annu Frank i njezinu tragičnu priču. Kad sam zbog posla boravio u Amsterdamu
nizozemski kolega, koji me vozio ulicama Amsterdama, pokazao mi je kuću u kojoj se skrivala djevojčica i rekao da se još ne zna
kako je Gestapo saznao za sklonište. Ta me informacija šokirala ali i zainteresirala, rekao je Pankoke u priopćenju koje je poslala
producentska kuća Proditione Media, koja je stala iza Pankokovog projekta.

Kao što je poznato, Anne Frank bila je tinejdžerka koja je dvije godine pisala dnevnik u skrivenom aneksu zgrade, koji se nalazio iza ureda u kojem je radio njezin otac Otto. Ulaz u sklonište bio je prikriven ormarom s registratorima. U tom prostoru na adresi 263 Prinsengracht u glavnom gradu Nizozemske, živjeli su Frankovi i još jedna židovska obitelj više od dvije godine, a pomagali su im zaposlenici. 

 | Author: Wikipedia Wikipedia

Punim imenom Annelies Marie Frank, rođena je u Frankfurtu na Majni 12. lipnja 1929., a većinu života provela je u Amsterdamu u koji je njena obitelj prebjegla nakon što su Židovi postali nepoželjni u Njemačkoj dolaskom nacista. Njemačko državljanstvo izgubila je 1941. godine. Svoj, danas slavni dnevnik, dobila je na dar od oca Otta kao dar za 13. rođendan. A onda ih je njemačka tajna policija otkrila u kolovozu 1944. godine i odmah otpremili u logor. Ana je tamo i umrla u ožujku 1945. godine od tifusa u dobi od 15 godina.

Annino sklonište 

Annin dnevnik, nakon njezine smrti, objavio je otac Otto 1947. godine, a njezini zapisi postali su iznimno važan dokument o eskalaciji antisemitizma u Nizozemskoj. Nakon rata tamošnja policija je, na inzistiranje Otta Franka, pokrenula istragu o okolnostima otkrivanja Aninog skloništa. Njezin otac sumnjao je u skladišnog radnika, ali za to nije bilo čvrstih dokaza. 
Istraživanje koje je provela Zaklada Anne Frank, prošle je godine je završilo zaključkom kako je Gestapo otkrio njihovo sklonište sasvim slučajno, a ne kao rezultat nečije dojave, kao što se prethodno mislilo. 

 | Author: zaklada anne frank zaklada anne frank

FBI-jev agent Pankoke detaljno će rekonstruirati sve događaje prije upada Gestapovaca. Pogedat će iskaze svih 30 osumnjičenih osoba, a za to će primijeniti i posebne metode. Spojit će podatke sakupljene iz Anninog dnevnika, kao i sve dostupne dokumente i informacije iz arhiva koje datiraju iz tog vremena. Skenirat će ih specijalni softver, a u multidisciplinarni istraživački tim uključit će povjesničare, detektive, analitičare podataka, kriminologe i mnoge druge. Stručnjaci su pozvali i javnost da im ustupi sve moguće informacije koje bi im mogle koristiti, a tu je i glumačka ekipa koja će pomoći rekonstruirati izjave svjedoka i osumnjičenih. 

                                           NATAVAK NA IDUĆOJ STRANICI...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.