Life
9416 prikaza

Dugo izgubljeni film najavio 9/11 i Drugi svjetski rat

Teroristički napad na WTC u New Yorku - september 11
Wikimedia Commons
Riječ je o znanstveno fantastičnom filmu koji se tada smatrao izrazito važnim, a i danas je bitan dio povijesti kinematografije

 U dvadesetom je stoljeću kolalo mnogo teorija zavjere, a posebno onih u koje je, na ovaj ili onaj način, bio upleten Hollywood ili filmska industrija. No ima jedan relativno opskurni film, nepoznat većini, za kojeg mnogi smatraju da je prorekao Drugi svjetski rat ali i 9/11. Ime mu je "High Treason" i snimljen je 1929. godine.

Riječ je o znanstveno fantastičnom filmu koji se tada smatrao izrazito važnim, a i danas je bitan dio povijesti kinematografije. Kasnije je objavljena druga verzija - koja nije bila nijema i imala je dodatne scene. Time je "High Treason" postao prvi britanski zvučni film. 

Međutim, prva je verzija bila nijema i upravo je ta verzija tijekom godina opstala (te je uspješno restaurirana). Desetljećima je vladalo uvjerenje kako je samo "nijema" verzija filma dostupna, a da je verzija sa zvukom trajno izgubljena. Sve se to promijenilo kada ju je kolekcionar filmova iz Washingtona pronašao u jednoj arhivi.

Orson Welles  u Građaninu Kaneu Najpoznatiji Građanin Kultura Kako je Netflix spasio posljednji film Orsona Wellsa

Na njegovu žalost nije mogao pronaći ljude koji bi mu pomogli u tome da se vrpca vrati u prijašnje stanje te uskladišti kako treba. Na kraju je filmove poslao u Alaska Moving Image Preservation Association na Aljasci zato jer je bio uvjeren da su na filmovima snimke koje imaju veze s Aljaskom (to je procijenio iz natpisa na kutijama). Zaposlenici institucije bili su nemalo iznenađeni kada su shvatili što su zapravo dobili.

Ono što je također zanimljivo jest da što se filma tiče nitko ne zna baš mnogo (ili ne razumije) o samom zapletu. Gledatelji su svjesni da se radnja odvija u "futurističkoj" 1940. godini, i opisuje razdoblje kada se priprema teren za Drugi svjetski rat.

Film se temelji na drami pacifističkog pisca imena Noel Pemberton-Billing i ne samo da predviđa zračno bombardiranje civila tijekom tog rata već i terorističku bombu koja raznese američki neboder.

Nakon što su na Aljasci restaurirali film i pogledali ga objavili su izvještaj o onome što su pogledali. Priča je sljedeća: Svijet je podijeljen na dvije velike supersile - Carstvo atlantskih država (SAD, Kanada i Aljaska) te Federacija europskih država s Japanom i Kinom. Postoji i takozvana "liga mira" - ili protuteža huškačima rata - to je dio filma, kaže izvještaj s Aljaske - koji je najbolji.

Pišu o tome i kako u filmu postoje neki seksualni stereotipi utkani u scenarij, ali izvještaj tvrdi kako se "i danas" filmovi prodaju na premisi jakih, zgodnih muškaraca i prelijepih putenih žena. 

Jerry Lewis Klaun u logoru Kultura Slavni nedovršeni film nikada niti neće biti dovršen

Film je snimljen, prema Pemberton-Billingovom radu, 1929., a film je režirao Maurice Elvey. Zvijezde su James Carew, Humberstone Wright, Benita Hume, Henry Vibart, Hayford Hobbs, Irene Rooke i Jameson Thomas.

Premijera je bila devetog kolovoza 1929. na sajmu zanata, a u kina je otišla mjesec dana kasnije. Zvučna je verzija objavljena u SAD-u 13. ožujka 1930. godine.

Nijemi film i originalna najava za zvučni čuvaju se u Britanskom filmskom institutu, dok je jedina kopija zvučne verzije filma i dalje na Aljasci.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.