Life
4827 prikaza

Drske 'drugotne': Odbijaju rađati zbog društvenih mreža

Porod, scena iz "Smisla života Montyja Pythona"
YouTube
Internet je pun "horor priča" o porodima, pa žene same traže carski rez, sve češće ni ne pomišljaju na trudnoću

Društvene mreže odavno su prerasle iz platforma za praćenje događanja u moćan servis koji ne samo da oblikuje javno mišljenje, već i mijenja životne navike. U moru niza trendova koji su krenuli upravo s neke od društvenih mreža u posljednje vrijeme ističe se i onaj koji porođaj tretira kao stravičnu priču iz života svake žene.

I dok takvi detalji iz rađaonice mogu pomoći onim ženama koje bi uskoro trebale roditi, kritičari će reći kako takva iskustva dovode, a što se može vidjeti i iz niza drugih komentara, do razvoja odbojnosti prema rađanju, pa tako i prema trudnoći i majčinstvu. To mišljenje dijeli i Catriona Jones, sa Sveučilišta Hull, koja objašnjava kako takve "horor priče" oko poroda koje se dijele putem interneta mogu doprinijeti razvoju tokofobije - paralizirajućeg straha od poroda. 

Forumi poput Mumsneta i Netmumsa, pa i mnogi drugi koji se tim temama bave, platforme su gdje majke i one buduće mogu razmjenjivati svoja iskustva, što one i čine, bez obzira koliko detalji svake priče bili zastrašujući.

"To su većinom priče kako je to strašno, kako je to krvoproliće, a s tim se nije lako nositi", rekla je i dodala kako takve priče mogu potaknut negativni "tsunami".

Porod live na Facebooku PRVI POROD UŽIVO Tehno Muškarac uživo prenosio ženin porod na Facebooku

"Negativne priče koje možemo pronaći na internetu dovode do razvoje anksioznosti među ženama, posebno onima koje su trudne i pred porodom i čitaju takve priče", naglašava. 

Oko 14 posto žena pati od tokofobije, kako su pokazala istraživanja, no posebno zabrinjava činjenica što je njihov broj u konstantnom porastu od 2000. godine. Jones je zamoljena da provede istraživanje na ovu temu nakon što je zabilježen porast broja zdravih trudnica koje samoinicijativno traže porod carskim rezom, piše Independent.  

"Žene im se obraćaju u kasnom studiju trudnoće i s njima se mora raditi kako bi se riješio njihov strah od poroda", naglasila je govoreći na britanskom festivalu znanosti.

No kako kaže osnivačica portala Mumsnet Justine Roberts anegdote iz rađaonice s poroda mogu pomoći trudnica,  bez obzira na detalje tih neugodnih iskustava. 

Prerano rođeno dijete Važno znati Znanost Ovako su razbili tri mita o rađanju djece

"Naši korisnici smatraju da odrasle žene imaju pravo znati čitav spektar iskustava i onoga što se na porodima događa, bez obzira da li to bilo riječ o predivnim ili negativnim iskustvima. Većinom se poruke koje se mogu čuti fokusiraju na ono pozitivno pa se mnoge majke pitaju, nakon poroda, zašto im nitko nije rekao istinu o tome koliko strašno to može biti?", naglašava. 

Urednica foruma Netmums Annie O'Leary razočaran je tvrdnjama kako stranice poput njihovih potiču strah od rađanja. 

"Svako iskustvo je drugačije i iza svake "horor priče" kako ju ju nazvala Jones, postoje i priče onih žena koje će reći samo dobre stvari o svom iskustvu", naglašava. 

Da u ovom slučaju krivnju ne bi trebalo svaljivati na društvene forume smatraju i u britanskoj agenciji za savjetovanje oko trudnoće u kojoj ističu važnost takvih foruma kao mjesta razmjene iskustava žena, bila ona dobra ili loša. Takve priče pružaju zdravstvenim radnicima i političarima mogućnost, tj. uvid u potrebno poboljšanja cijelog sustava. 

Naglašavaju kao se iskustva žena sa poroda, bez obzira kakva ona bila, ne bi trebala osuđivati ili kritizirati, bez obzira što je često riječ o iskustvima koja bi mogla zaplašiti druge buduće majke. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.