Life
5105 prikaza

Dok je ona spavala, on je ubijao prostitutke

Najinteligentnije serijske ubojice
Thinkstock
Kad se nije bavio ozbiljnim poslom špijuniranja prostitutki gradio je svoj naoko pristojan život

Peter Sutcliffe ubio je najmanje 13 žena tijekom 70-ih u Velikoj Britaniji. Bio je poznat kao Yorkshire Ripper i godinama je uspijevao biti neuhvatljiv. Njegova supruga Sonia, cijelo to vrijeme nije znala da joj je suprug serijski ubojica. 

Sutcliffe je rođen u Bingleyju 1946. godine u skromnoj obitelji. Anti socijalno ponašanje pokazivao je od rane dobi. Izazivao je nevolje i držao se daleko od ljudi, a školu je napustio sa 15 godina. Bavio se nekim privremenim poslovima, a čak radio i kao grobar. I razvio neutaživu želju i strast prema prostitutkama. 

Kad se nije bavio ozbiljnim poslom špijuniranja prostitutki gradio je svoj naoko pristojan život. Soniu Szurma upoznao je kad je imao 21 godinu, 1967. Vjenčali su se 1974. godine, nakon čega je dobio dozvolu za vozača kamiona. Peter Sutcliffe ubio je najmanje 13 žena tijekom tijekom 70-ih u Velikoj Britaniji. Neuhvatljivi Yorkshire Ripper, piše ATI. 

Sutcliffe je rođen u Bingleyju 1946. godine u skromnoj obitelji. Anti socijalno ponašanje pokazivao je od rane dobi. Izazivao je nevolje i držao se daleko od ljudi, a školu je napustio sa 15 godina. Bavi se nekim privremenim poslovima, a čak radio i kao grobar. I razvio neutaživu želju i strast prema prostitutkama. 

Kad se nije bavio ozbiljnim poslom špijuniranja prostitutki gradio je svoj naoko pristojan život. Soniu Szurma upoznao je kad je imao 21 godinu, 1967. Vjenčali su se 1974. godine, nakon čega je dobio dozvolu za vozača kamiona.  Sa ženom doma i pouzdanim poslom mogao je sigurno tumarati ulicama. Njegova opsesija sada se proširila, i postala još gora. Između 1975. i 1980. godine ubio je najmanje 13 žena i pokušao ubiti njih još sedam. 

Ted Bundy Život za ubojstvo Life 9 znakova da je netko serijski ubojica

A njegova supruga Sonia Sutcliffe i dalje je živjela u neznanju i nije znala što njezin suprug ubojica radi svake noći.

I sad se možemo zapitati kako? Kako nije znala? Nešto primijetila?

Da bi na to pitanje odgovorili moramo prikazati njegov način života. U početku je Peter Sutcliffe  vrebao i špijunirao dok je njegova supruga bila na poslu, radila je kao učiteljica. I dobro je to funkcioniralo, dok ga nisu uhvatili. A ona je tada otkrila istinu. 

Kako mu je to uspjelo toliko dugo i kako je ona provela sljedećih desetljeća baveći se tim strašnim istinama, može se opisati samo kao šokantno i jezivo. Sonia Szurma rođena je 1951. godine u obitelji roditelja koji su stigli iz Čehoslovačke. Prvi je put vidjela svog budućeg supruga tijekom disco večeri u lokalnom pubu. Otac joj je zabranio da ode te večeri, bila je još maloljetnica, no ona ga nije poslušala. 

Ova 16-godišnjakinja nije znala da je šarmantan vozač kamiona zapravo ubojica koja siluje i ubije žene diljem zemlje u svoje slobodno vrijeme. To je saznala tek kad joj je on rekao sam, u policijskoj postaji, kad su ga uhitili.

Arkan i Marinko Magda Nemilosrdni Top News Srpski Jack Trbosjek: Arkanov koljač ubio je 13 osoba

Studirala je da postane učiteljica, kada joj je dijagnoza shizofrenije poremetila planove. Ubrzo su je počeli opisivati kao jako naglu i konstantno nezadovoljnu. Njezin suprug joj je navodno "morao fizički ruke zadržati na jednoj strani", kako piše jedan autor, tijekom tih njezinih "neizazvanih ispada bijesa".

Po onome što je rekla Barbara Jones koja ju je intervjuirala sredinom 80-ih bila je "najiritantnija, najčudnija i najhladnija osoba koju je ikad upoznala. Izuzetno je zločesta i zahtjevna".

Godinama prije nego je saznala istinu o svom suprugu Peter je terorizirao ovaj mirni i tihi engleski gradić. 

Njegov ubilački pohod započeo je 1975. godine, godinu dana nakon što su se vjenčali, iako su njegovi agresivni napadi na žene počeli ranije, 1969. godine. Svoju je prvu žrtvu tukao čarapom napunjenom kamenjem te godine, a tri žene napao nožem i čekićem 1975. godine, u tri različita incidenta. 

Zatim se prebacio na prava ubojstva, zbog kojih je i dobio naziv Yorkshire Ripper.

Njegovi motivi nikada nisu u potpunosti bili jasni. Neki su teoretizirali kako su ti brutalni napadi na prostitutke bili zbog nekog lošeg iskustva sa prostitutkom, no to nije nikada ni potvrđeno ni negirano. No njegov pristup ubojstvima rijetko je bio nesiguran. 

I gotovo uvijek je bio isti - prišao bi im s leđa, udario čekićem, i zatim izbo do smrti. 

Prvu žrtvu za koju se zna Wilmu McCann ubo je nožem 15 puta u vrat i trbuh 1975. godine. Njezino četvero djece mirno je spavalo u kući, u neposrednoj blizini.

Gotovo 50 puta ubo je Emily Jackson svoju drugu žrtvu u siječnju 1976. godine. Odvukao ju je na parkiralište i ubo odvijačem. Toliko jako ju je izgazio i da joj je na tijelu ostao i otisak cipele. 

Njegovi brutalni napadi nastavili su se i 1977. godine, kada je policija konačno počela slagati komadiće te puzzle. 

Alexander Pichushkin Alexander Pichushkin Life Najluđi od svih ubojica: Žrtve je slagao po šahovskoj ploči

Više od 150 policajaca radiloje na slučaju ubojice iz Yorkshirea. Uspješno ih je izbjegavao, no 1977. godine im se posrećilo. 

Kada su pronašli novčanicu od pet funti u torbici od Jean Jordan, prostitutke koju je unakazio i ubio, trag ih je odveo do banke. Suzili su istragu na 8000 ljudi. No nažalost čak i kada su ga intervjuirali, njega koo jednog od 5000 osumnjičenika do koji su uspjeli doći, njegov je alibi bio dovoljno dobar pa su ga pustili. Dva mjeseca nakon toga napao je još jednu prostitutku, Marilyn Moore. Ona j preživjela, i opisala svog napadača policiji. 

Ukupno su ga ispitali devet puta, ali unatoč iskazima svjedoka i dokazima koji su g povezivali s ubojstvima, nikada nisu imali dovoljno da ga uhite. 

Uhitili su ga zbog vožnje u pijanom stanju 1980. godine. Dok je čekao suđenje umjesto da se povuče, odlučio je ubiti dvije žene i napasti tri. Tog studenog njegov poznanik Trevor Birdsall prijavio ga je policiji kao glavnog osumnjičenika. 

2. siječnja konačno su ga uhitili i 2. siječnja uhitili 1981. Kada su ga dva policajac primijetila u automobilu sa 24-godišnjom prostitutkom, i provjerili njegove tablice, otkrili su da su lažne. Priveli su ga zbog tog prekršaja, i primijetili da njegov opis odgovara onom Yorkshire Rippera, i počeli kopati dublje. 

Sljedećeg dana vratili su se na mjesto gdje su ga uhvatili i pronašli nož, čekić i uže koje je bacio dok je tvrdio da mora otići na wc. Drugi je nož sakrio u wcu u policijskoj postaji.

Peter Sutcliffe | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Pretražili su ga a on je imao džemper s V izrezom ispod hlača, rukave preko nogu a V izrez otkrivao je njegove genitalije, za brži napad. Bili su uvjereni da su uhvatili onoga koga traže. Nakon dva dana ispitivanja, Peter Sutcliffe je priznao.

Policiji je detaljno ispričao dvoje zločine  kojima su sada znali puno više od njegove supruge. Prije nego mu je počelo suđenje za 13 ubojstava priznao joj je što je radio posljednjih tih sedam godina njihova braka. 

Znao je da je došlo vrijeme da joj kaže i znao je da je to trebala čuti najprije od njega. 

"Rekao sam joj što se dogodilo nakon svog uhićenja. Zamolio sam policiju da joj ne kažu, samo da ju nazovu i puste mene da joj objasnim. Nije joj to uopće palo na pamet. Nikada na sebi nisam imao krvi ili nešto slično. NIj bilo ništa što bi me povezivalo, presvlačio sam se i sam prao svoje rublje. Radio sam po cijele dane a ona j bila učiteljica, pa sam to mogao jedino napraviti noću. Bila je duboko šokirana kada sam joj rekao. Nije mogla vjerovati", rekao je. 

Porota je bila u šoku, a njega osudila n doživotnu kaznu zatvora, u kojem se nalazi  danas. Sonia je konačno odlučila prekinuti svoju šutnju o životu s ubojicom.  O tom odnosu, braku, i razvodu pričala je 2015. godine za The Sun. Od tada s preudala, i puno svog vremena trošila na pisanu tužbi zbog klevetanja u medijima. 

Sonia Sutcliffe | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Držala se daleko od očiju javnosti tih godina, susjedi i lokalci znali su da žii među njima, i ostavili je na miru, no mediji nisu.

"Ljudi govore da su me intervjuirali, no zapravo nisu. Puno je netočnih izjava o meni koje nisu istinite. Volje abih da istina izađe, no bojim se da sam prezauzete sljedeće dvije ili tri godine. Nemam komentara i ne mogu se iz njih izvući. Ne želim reći o čemu je riječ", rekla je. 

Razveli su se 1994. godine, a ona s preudala 1997. Veliki motivacijski faktor na njenom putu da se udalji od Petera. Imala je 69. godine kada se ponovno uključila u taj razgovor u njemu, a potaknule su je njegove tvrdnje, da je njezin novi suprug ljubomoran na njihovo prijateljstvo. Vjerovao je da joj novi suprug diktira kada ga i koliko dugo može posjetiti u zatvoru. . 

"Sonia ga još posjećuje u zatvoru, a povremeno se Peter žali da ne toliko često kao prije. Misli da njezin suprug Michael ne može prihvatiti da su ostali prijatelji sve ovo vrijeme. Reći će da je nesiguran i ljubomoran i kriviti ga jer je stao između njih", kaže dobro upućeni izvor. 

Progonili su je mediji a često i pogrešno okarakterizirali. Nakon presude dobila je nekoliko parnica za klevetu protiv medija. 

1989. godine satirični magazin Private Eye morao je platit 600.000 funti jer su napisali da se Sonia želi obogatiti na svojoj slavi supruge Yorkshire Rippera. Urednik Ian Hislop bio je šokiran ovom presudom. "Ako je to pravda ja sam banana", rekao je. 

Žalili su se pa im je kazna spuštena na 60.000 funti. I zato je izbjegavala pričati s medijima. 

"Jednog dana ću možda učiniti nešto, ali ne želim vam dizati nade i govoriti da će to biti sada", rekla je 2015. godine. 

Njezin je bivši u zatvoru i dalje bio uvjere kako je njezin novi suprug odlučujuć faktor u njivom prijateljstvu. 

"Ponaša s kao razmaženo ljubomorno derište a trebao bi prihvatit činjenicu da smo prijatelji", rekao je. 

Ta je ideja dugo bila u njegovoj glavi. 1984. godine dijagnosticirana mu je paranoidna shizofrenija. 

Oslijepili su ga zatvorenici i ja se udebljao zbog različitih lijekova koje je morao uzimati. No i dalje je zadržao svoj smisao za humor. 

"Pričao sam s njo i uzrujala se kada sam joj rekao da sam slijep. Nadam se da će me posjetiti zbog toga, no problem je što ja neću moći vidjeti njezino lice", rekao je. 

No čini se da ju više ne zanima Dans starija gospođa posjetila ga je posljednji put u bolnici Broadmoor u Berkshireu, i od tada ga nije vidjela. Njega su preselili u Durham Franklin zatvor. 

"Peter očajnički želi da ona dođe. A ona je odbila objasniti zašto neće i zbog toga mu je samo još i gore. NO nitko u Franklinu nema puno simpatije prema njemu", rekao je jedan izvor. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.