Life
16068 prikaza

Djecu odveli u katoličke škole i otad im se gubi svaki trag

Školarci u Alberti, Kanada
Wikipedia
Tužna povijest jednog vremena, kada su djecu prisilno odvajali od roditelja, sada je zakopana ispod niza parkirališta

"Selimo se u Kanadu", govorili su mnogi Amerikanci nakon šoka kojeg su doživjeli u trenutku kada je Donald Trump izabran za novog američkog predsjednika. No ovaj raj na zemlji pažljivo skriva jednu stravičnu i tužnu priču, o 150.000 domorodačke djece koji su netragom nestali nakon što su ih oduzeli njihovim obiteljima. Od 1883. do 1998. godine djeca su prisilno odvajana od svojih obitelji i poslana u katoličke škole koje je financirala država u pokušaju njihove asimilacije, gdje su često bili zanemareni i zlostavljani. Da je to bila vrsta "kulturnog genocida" stoji u izvješću Komisije za istinu i pomirenje iz 2015. godine (Truth and Reconciliation Commission).

Otkrili su kako je tijekom tih 115 godina najmanje 3200 učenika umrlo u tim školama, no sumnja se da je broj i puno veći, što bi se trebala potvrditi istraga. Komisija je pozvala da se sastavi registar te djece i napravi karta njihovih grobova, a još je te 2015. godine premijer Justin Trudeau obećao kako će poštivati njihove preporuke, piše The Washington Post. 

Školarci u Alberti, Kanada | Author: Wikipedia Wikipedia

No tri godine nakon toga nije se puno toga promijenilo, a proces potrage za djecom usporava nedostatak dokumentacije što dovodi do toga da su mnogi rođaci te djece umrli bez da su otkrili sudbinu njihovih voljenih ili mjesta gdje su im zakopani grobovi. 

"Resursi potrebni za ovu akciju jako su rijetki. Znamo da niz takvih groblja danas leži ispod parkirališta", rekao je Ry Moran, direktor nacionalnog centra za istinu i pomirenje. 

Migranti na granici SAD-a Nevjerojatno! Life SAD izgubio 1475 djece migranata - ne znaju gdje su

Glasnogovornik Crown-Indigenous Relations and Northern Affairs Canada u izjavi je naglasio kako je vlada omogućila sredstva u iznosu od pola milijuna dolara i kako "blisko surađuju" sa centrom za istinu i pomirenje kako bi "ostvarili napredak na polju završenja ovih ali i ostalih akcija". 

Moran je najavio kako će registar umrle djece biti spreman do ožujka 2019. godine no isto tako naglasio je kako to neće biti kompletna lista zbog toga "što postoji još milijun dokumenata koje trebaju pregledati". Sastavljanje svih tih slagalica "rijetko je iskreno" rekla je Nancy Hurn koja svoju mirovinu provodi pregledavajući crkvene zapise u potrazi za tom izgubljenom djecom. Dosada je pronašla imena 119 umrle djece. 

"Bila sam arhivistica 40 godina, no ovo što sada radim je najvažniji posao kojeg sam ikad radila", naglasila je. 

Školska dokumentacija često je bila uništena ili se nije redovno održavala, često se nisu upisivala ni imena, pa ni spol umrle djece, a u mnogo slučajeva o smrti nisu ni obavijestili njihove roditelje. Ovo kompleksno pitanje još je i teže jer katolička crkva koja je upravlja tim školama nije još ni predala sve dokumente. 2015. godine kada je izvješće objavljeno mnoge vjerske organizacije koje su upravljale tim školama ispričale su se zbog "dokumentiranih" zlostavljanja. Osim jedne - katolička crkva, unatoč tome što ih je kanadski premijer stalno pozivao da to naprave. 

Djeca u tim školama često su umirala do tuberkuloze i tifusne groznice, bolesti koje su se brzo širile jer su djeca bila jako slaba, neuhranjena i izložena teškom radu. Ostali su umrli pokušavajući pobjeći, ili bi se smrznuli ili izgorjeli u požaru. 

Justin Trudeau tijekom posjete Indiji pretjerao s etno odjećom NEOZBILJNI PREMIJER Top News Pukla ljubav: Trudeau ništa ne radi, samo zabavlja medije

Zakopali bi ih u grobljima unutar škole, najčešće zato što su škole bile udaljene u većih gradova a posebno teško do njih je bilo putovati zimi, rekla je Anne Lindsay, bivša aktivistica iz nacionalnog centra za istinu i pomirenje. 

Moran kaže kako kako bi trebalo biti lako mapirati lokacije grobova jer istraživači znaju gdje su se nalazile škole. Početkom ove godine neoznačeni grob pronašli su u blizini Muscowequan Residential škole u Saskatchewanu uz pomoć radarske tehnologije. O kakvom razmjeru stradanja je riječ možda se najbolje očituje u primjeru Brandona u Manitobi, za koje stručnjaci vjeruju kako je bila bivša lokacija Brandon Indian Residential škole, koja je bila otvorena od 1895. do 1972. godine. 

Nakon godina zanemarivanja, školsko groblje je označeno i o njemu se brinula organizacija kanadskih izviđačica od 1962. do 2000-ih. Tada su gradske vlasti zemlju prodale privatnim vlasnicima pa je groblje i nestalo. Groblje je bilo južno od školske zgrade, pokazali su stari dokumenti. Po tim podaci pronašli su i današnju lokaciju groblja na kojem, kako vjeruju, je zakopano 60 učenika. 

Vlasnik parka koji se sada nalazi na mjestu tog groblja planira proširiti svoju površinu, no aktivisti se tome protive. 

"To je groblje koje se stalno pojavljuje i nestaje. Govori o tome kako je krhka ta uspomena i kako su mu potrebni ljudi kako bi odali počast onima koji su tamo zakopani, kako ih se ne bi zaboravilo", naglašava Lindsay.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • centirion 15:07 01.Srpanj 2019.

    Kršćani bježati ćete u brda,ako doživimo i ja sa vama!

  • centirion 15:06 01.Srpanj 2019.

    Ne tvrdim da su nevine ovčice! Uostalom tko je nevin danas? Ali ipak! Jedan u nizu napada na Kršćane do konačnog istrebljenja!

  • crazy.dictator 17:10 03.Studeni 2018.

    ma dajte me najte. nasa katolicka crkvada se je izivljavala na nevinoj djecici. pak si znamo da popi jajo, jako vole djecicu. cak prejako