Life
7222 prikaza

Djeca genijalci: Imali su sve, no tragično su završili

Genijalno dijete
Pixabay
Njihovoj pameti se divio čitav svijet, no genijalnost im je prečesto bila teret i naposljetku ih je odvela u smrt

Tzv. wunderkindovi, kako često nazivamo djecu koja u ranoj dobi počinju pokazivati talente i vještine koje se u pravilu stječu tek kasnije oduvijek su bili predmet zanimanja i divljenja. Pod pojmom "čudo od djeteta" najčešće se misli na djecu mlađu od 15 godina koji s lakoćom svladavaju složene zadatke u znanosti, matematici i umjetnosti. Kao primjeri se navode Wolfgang Amadeus Mozart u muzici, Akrit Jaswal u medicini, Judith Polgar u šahu i Carl Friedrich Gauss u matematici.

No, čini se kako ih njihova genijalnost i talenti ne štite od života, već upravo suprotno - izlažu ih velikom teretu i očekivanjima pod kojima psihički "pucaju". 

Aaron Swartz

Dječak genijalac Aaron Swartz | Author: Fred Benenson Fred Benenson

U dobi od 14 godina, Aaron je već kreirao temeljno oruđe interneta - RSS, software koji nam omogućuje da se pretplatimo na online informacije. Rođen 1986., Swartz je bio pionir interneta u njegovim ranim fazama razvoja, iako je sam tada bio tinejdžer. Osim njegovih raznih interesa na internetu, on je postao i ključna figura "internet aktivizma", hakirajući tuđe sustave kako bi njihove informacije postale javne. 

Iranka Tara Sharifi SLUŽBENO Life Mlada Iranka je najpametniji čovjek na svijetu

Kad je hakirao neprofitni site JSTOR koristeći se ilegalnim sredstvima, objavio je 4,8 milijuna dokumenata, od kojih su brojni i vladine tajne. Za to mu je prijetila kazna od 35 godina zatvora i milijun dolara globe. Ipak, nikad nije otišao na sud - pronašli su ga obješenog u njegovom domu 2013. Imao je samo 26 godina, a prema izjavama njegove obitelji, borio se s depresijom koja je očito pobijedila. 

Barbara Newhall Follett

Barbara Newhall Follett, dijete genijalka | Author: The Lineup The Lineup

Barbara je imala samo tri godine, no već su je fascinirale riječi i slova, no to je dijete postalo još uspješnije nego što su njeni roditelji ikad mislili. Ona je 1926. završila svoju prvu knjigu s naslovom The House Without Windows (Kuća bez prozora). Njen otac je bio urednik te je bio vrlo zadivljen s onim što je napravila, pa je poslao rukopis izdavačkoj tvrtki. Knjiga je postala trenutni bestseller.

No, ono što je još impresivnije je činjenica da je Barbara tad imala tek 12 godina. Nakon što je njen otac napustio nju i majku zbog druge žene, njezin je život postao depresivniji i samotniji. Ipak, nastavila je pisati te se mlada udala, tražeći u muškarcima očinsku figuru koju je izgubila. 

Jedne kobne večeri 1939, Barbara i njen suprug su se posvađali, a ona je samo "nestala u noć". Nikad nisu pronađeni nikakvi tragovi i od te večeri više ju nitko nikad nije niti čuo niti vidio. 

Brandenn Bremmer 

Dijete genijalac Brandenn Bremmer | Author: CBS Screenshot CBS Screenshot

Mali je Brandenn imao samo 18 mjeseci kad je naučio čitati. U dobi od tri godine već je svirao klavir i radio zadaće iz prvog razreda osnovne škole. Do dobi od 10 godine, završio je srednju školu, a s 11. je išao na fakultet. 

Bremmer je impresionirao sve svojom inteligencijom i glazbom koju je skladao, pratili su ga nacionalni mediji, a njegova majka kaže kako je bio sretno i ispunjeno dijete.

No, sve se promijenilo 2005. kad je pronađen mrtav u svome domu u prostrjelnom ranom koju si je sam zadao. U to je doba studirao anesteziologiju i dovršavao glazbu za drugi CD s vlastitim skladbama. Njegova se smrt smatra samoubojstvom, iako nije pronađena nikakva poruka. Njegove organe obitelj je donirala ljudima u potrebi te vjeruju kako je na neki način život njenog sina s time bio zaokružen.

Nika Turbina

Mlada genijalka Nika Turbina | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Niku Turbinu, djevojku s Krima, svojevremeno su prozvali novom Anom Ahmatovom - jednom od najpoznatijih ruskih pjesnikinja. Sudbina je, međutim, prema njoj bila surova.

Nika je s četiri godine počela pisati i čitati stihove svojim roditeljima. Javnost je primijetila Turbinu, a zatim je uslijedio čitav niz priznanja i nagrada. Imala je 9 godina kada je u Moskvi objavljena njezina prva zbirka stihova, a knjiga je prevedena na 12 jezika te je u Veneciji je dobila "Zlatnog lava" za poeziju.

Jason Padgett, crteži fraktala Umjetnost fraktala Life Postao je matematički genije nakon udarca u glavu

Malo je onih koji su znali da je Nika od djetinjstva imala bronhijalnu astmu i zbog toga stalnu nesanicu i depresiju. Za sebe je govorila da je "noćna ptica". Prošle su godine, Nika je odrasla i sve manje se zanimala za ljubitelje njezine poezije. Pokušavala je naći svoje mjesto u životu, udala se i studirala filmsku umjetnost. Ništa od toga joj nije pomoglo - posljednje godine života je provela kao ovisnica o drogama i alkoholu, piše Russia Beyond

Imala je 27 godina kada je 11. svibnja 2002. godine pala s petog kata. Još uvijek nije jasno je li to bilo samoubojstvo ili nesretan slučaj.

Pavel Konopljov

On je bio sovjetsko čudo od 1980-ih - već kao trogodišnjak je rješavao složene matematičke zadatke, s pet godina je svirao klavir, a u osmoj je bio dobar fizičar. Iako je bilo očito da je genijalan, ponašao se kao normalno dijete i za Božić je pisao Djedu Mrazu.

Upisao je Moskovsko državno Sveučilište kako bi se posvetio matematici već s 15 godina, a među prvima je pisao programe za ruska računala. No, sve je njegove uspjehe uništila psihička nestabilnost. Obratio se liječnicima za pomoć, a posljednje dane svog života proveo je u psihijatrijskoj ustanovi. Umro je s 29 godina od plućne embolije. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.