Life
5392 prikaza

Dijele kuće za 0 kuna - uz njih dobijete i novac za djecu

Cammarata
Getty images
Zbog gubitka stanovništva gradske su vlasti pribjegle rješenju koje su već iskoristili gradovi u svijetu

Tijekom posljednjih nekoliko godina brojni su gradovi u Italiji pribjegli prodaji domova za simbolične cijene, a sve u želji da ožive male, napuštene i povijesne lokacije.

Zungoli u blizini Napulja i Sambuca na Siciliji su najnovije destinacije koje će se priključiti takvoj propagandi, lansirajući projekt prodaje ruševnih imanja za nešto više od jednog dolara s nadom da će privući nove stanovnike.

No, sicilijanski grad Cammarata otišao je korak dalje u tome - nudeći domove za ništa, piše CNN.

Cammarata | Author: Getty images Getty images

Očajan da spasi svoj grad od umiranja, gradonačelnik Vincenzo Giambrone proveo je posljednje tri godine uvjeravajući vlasnike koji su odavno napustili svoje obiteljske kuće da besplatno predaju prazne ruševine zgrada pridošlicama.

- Ne mogu podnijeti da se ovaj prekrasan, stari povijesni centar prazni i pretvori u propast. Boli me - kaže Giambrone.

Uvjeti dobivanja kuće

Objašnjava da vlasnici nisu ni svjesni štete koju nanose kad odustanu od svojih domova i odbiju preuređivati ​​svoje povijesno naslijeđe. To ima ogroman utjecaj na cijeli grad, koji počinje zjapiti prazan, nerenoviran i zapušten.

Campobasso Molise Life Regija u Italiji s kojom se Talijani sprdaju: Tu žive Hrvati!

Prema Giambroneu, trenutno je dostupno otprilike desetak praznih kamenih kuća, a uskoro će ih biti i više.

Napušteno je preko 100 domova, koji su svi locirani u staroj, povijesnoj jezgri Cammarate i imaju odličan potencijal za renovaciju.

- Napokon će moći doći novi ljudi obnoviti ove prekrasne zapuštene zidine - kaže Giambrone, naglašavajući da ipak postoji nekoliko uvjeta u ovoj shemi "besplatnih" domova.

Kupci se moraju obvezati obnoviti nekretninu u roku od tri godine od kupnje i uplatiti depozit od 5000 eura, koji će im biti vraćen nakon što završe posao. Također, trebaju dostaviti jasan prijedlog uređenja nekretnine.

Zungoli, grad u Italiji u kojem se kuće prodaju po 1 euro Pomoć agencija Life Prodaju kuće za 1 euro - treba vam samo osobna

U procesu razmatranja potencijalnih kupaca, prednost će imati mladi parovi s djecom, a parovi koji se tamo dosele i dobiju dijete dobit će i bonus od 1000 eura.

 

Novi vlasnici kupljene kuće i zgrade mogu transformirati u privatne domove, pansione, hotele, trgovine, pa čak i restorane. 

Uživanje, ali laganini

Glavna briga Giambronea je da se grad "vrati u živo i živopisno mjesto".

Cammarata je dio elitne skupine autentičnih talijanskih sela koja se bore protiv propadanja i očuvanja tradicije. Smještena oko 60 kilometara jugoistočno od Palerma, nekoć je bila vrlo živopisno mjesto. No, povijesni je grad tijekom godina izgubio velik broj stanovnika, jer su mladi otišli u veće gradove.

Cammarata | Author: Getty images Getty images

Cammarata se nalazi na 1000 metara nadmorske visine i smještena je na pomalo divljem djelu jugoistočne Sicilije, gdje se još vrlo poštuje mir pojedinca, povezanost s prirodom i uživanje u životu. Za Sicilijance, to znači spor tempo života, obilje dobre hrane i vina te druženja unutar zajednice.

"To je jedinstveno mjesto", kaže Enzo Li Gregni, voditelj turističke zajednice za Cammarata i turistički vodič s nepunim radnim vremenom.

Grad s 1000 balkona

"Cammarata je poznat kao" grad sa 1000 balkona prema istoku ", jer se svaki prozor ovdje "kupa" u izlascima sunca i možete uživati ​​u spektakularnom pogledu na Etnu", dodaje.

Otok Stromboli kraj Sicilije VATRENI OTOK Znanost Najopasniji otok na svijetu, ali ne žele s njega otići

Kad vulkan erumpira, odavde se može vidjeti kako teče užarena lava po padinama.

Sam grad karakteriziraju brojni kameni stanovi od crvenkastog kamena s panoramskim pogledom uz nekoliko raskošnih aristokratskih palača.

Mnogobrojna zelena polja "istočkana" ovcama na ispaši i nekadašnjim rudnicima soli i kamena, a okolna su plodna brda nekad korištena za uzgoj i treniranje konja koji se natječu na Olimpijskim igrama. Cammarata je ispunjena uskim uzbrdicama, prolazima s nadsvođenim lukovima te vijugavim stubama.

Cammarata | Author: Getty images Getty images

Jedna od najvećih ulica ovdje je Strada Carrozza, napravljena od ravnog sjajnog riječnog kamenja, čija je visina oko 1,7 metara i vodi do ruševina dvorca. 

Brazilski biznismen Jose Augusto Manetta Ramos jedan je od onih koji je u iskušenju naseliti se ovdje.

Otok Zannone Oči širom zatvorene Life Zaboravljeni slučaj smrti na otoku orgija u susjedstvu

- Posjetio sam druga sela koja prodaju kuće od eura u središnjoj Italiji, ali želim toplije mjesto. Cammarata je zapanjujuća, zeleni krajolik, more i planine su u blizini, baš kao i Dolina hramova (arheološko nalazište u Agrigentu) i druga sjajna mjesta. To je savršeno utočište - kaže Ramos.

Gosti na prvom mjestu

Potencijalne pridošlice vjerojatno će dočekati raširenih ruku, budući da su mještani grada poznati po gostoprimstvu. Zapravo, službeni simbol Cammarata je žena koja doji dvije zmije dok stopalo postavlja vlastitom djetetu.

Cammarata | Author: Getty images Getty images

"To utjelovljuje našu kulturu dočeka raširenih ruku svih stranaca. Posjetitelji i gosti dolaze prvi, čak i prije naše vlastite obitelji. Novopridošli pokreću promjene, inovacije, nove ideje. Oni oživljavaju lokalno gospodarstvo i mogu započeti revoluciju ", kaže Giambrone.

U stara vremena domaće su obitelji ugošćivale i hranile poljoprivrednike iz obližnjih gradova koji su selili u Cammaratu radi skupljanja pšenice. To je još uvijek naš duh. Kada su predavači i policajci premješteni ovdje, ne žele otići, objašnjava on. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:23 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • sexy_trubadur 20:57 04.Studeni 2019.

    daju li i zene?