Life
8619 prikaza

Deset žena koje su bile zaljubljene u Hitlera

Eva Braun i Hitler
1/11
Wikipedia
Iako ga malo tko može zamisliti kao neodoljivog zavodnika, Hitler je očito nekim ženama bio neodoljiv

Čak je deset žena koje su u Adolfu Hitleru prepoznale šarmantnog muškarca i koje su očito bile zaljubljene u njegovu sumanutu ličnost. Slijedile su ga u stopu i zbog njega su bile spremne i umrijeti. 

10. Eva Braun

Bez Eve Braun ne može se napraviti niti jedan popis Hitlerovih žena. Imala je 17 godina kad ga je upoznala. Njemu je bilo 40. Radila je kao asistentica fotografa. Duboko nesretan, taj njezin odnos s vođom bio je prepun ljubomore. Eva je barem dva puta pokušala izvršiti samoubojstvo.

Eva Braun sa Speerovom kćerkom Hilde | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube
Ipak, Eva i Hitler su, po svemu sudeći imali normalan seksualni život i vjerojatno se dobro zabavljala kad je snimala fotografiju Nevillea Chamberlaina i Hitlera kako sjede u foteljama u Hitlerovom stanu. Britanski premijer nije mogao zamisliti što se sve događalo u toj sobi kad bi Eva i Hitler ostali sami.

Iako je bila prisna s Hitlerom, Eva nije bila poznata u javnosti. Djelovala je kao Hitlerova domaćica u Hitlerovom privatnom odmaralištu u Obersalzbergu. Ipak, vjerno ga je slijedila u stopu i bila s njim u bunkeru kad je već bilo jasno da je Njemačka izgubila rat. Tu su organizirali i kratku ceremoniju vjenčanja, da bi nekoliko sati kasnije, 29. travnja 1945. zajedno izvršili samoubojstvo.
Ispila je kapsulu cijanida i ustrijelila se pored svog supruga.

9. Magda Goebbels

Magda Goebbels bila je žena nacističkog šefa propagande Josepha Goebbelsa. Vjerojatno su se oženili kako bi zajednički napredovali u službi, a ne zbog ljubavi. Imali su šestoro djece, a brak je bio vrlo turbulentan jer je Goebbels bio gotovo patološki nevjeran Magdi, ali istovremeno vrlo ljubomoran zbog njezine bliskosti s Hitlerom. I sama Magda imala je najmanje dvojicu ljubavnika.

Magda Goebbels | Author: Wikipedia Wikipedia
Iako se oduvijek smatralo da je Magda žarko podržavala Treći Reich do samog kraja, postoje neki dokazi koji sugeriraju da je počela sumnjati u Hitlera kad je vidjela kud vodi njemački narod. 

Tijekom jedne od radijskih emisija koje su prenosile Führerov govor, isključila je radio uzviknuvši:'Kakva gomila smeća!' Ipak, pridružila se Hitleru i svom suprugu u bunkeru, pa su i ona i Goebbels  također izvršili samoubojstvo, a ubili su i svih svojih šestoro djece dajući im najprije morfij, da ih uspavaju, a zatim i cijanid. Mogli su izbjeći smrt jer je Magda imala dovoljno prilike da ih izvuče iz Berlina.

8. Geli Raubal

Geli Raubal bio je Hitlerova polu-nećakinja po njegovoj sestri Angeli. Kad se Geli upisala na Sveučilište Ludwig Maximilian u Münchenu na studij medicine, preselila se u Hitlerov stan. Hitler se odmah nametnuo mladoj Geli kao uzor i autoritet. Kad je otkrio da je u vezi s njegovim vozačem, Emilom Mauriceom, Hitler ih je prisilio da odmah prekinu tu vezu.

Geli Raubad Hitlerova polunećakinja | Author: Wikipedia Wikipedia
Vozaču je dao otkaz i inzistirao da Geli danonoćno ima pratnju. Krajem 1931., kada je Hitler odbio pustiti Geli da putuje u Beč, uzela je pištolj i ubila se. Stoga se još uvijek raspravljao tome kakav je zapravo bio njegov odnos s Geli, a sumnja se da su imali i seksualne odnose. U to vrijeme kružile su glasine da je mlada djevojka bila zaljubljena u svog polustrica, ali i da ju je Hitler seksualno iskorištavao

U svakom slučaju, gotovo je sigurno da je veza bila nezdrava. Kasnije je Hitler izjavio da je Geli bila jedina žena koju je stvarno volio. Njezinu sobu u Berghofu ostavio je nedirnutu nakon njezine smrti, a njezine fotografije je držao i u svom kabinetu u Berlinu.

7. Unity Mitford

Nisu sve žene u Hitlerovom uskom krugu bile Njemice. Ugledna Unity Mitford bila je prekrasna engleska aristokratkinja, jedna od "Mitfordovih djevojaka" iz visokog društva 30-ih godina prošlog stoljeća. 

Unity Mitford | Author: Wikipedia Wikipedia
Mnoge od njih su imale doista nepoćudne brakove, ali ova veza Unity Mitford bila je najčudnija od svih. Potpuno opsjednuta Hitlerom, otputovala je u Njemačku 1934. godine i slijedila ga sve dok ga konačno nije upoznala u Münchenu u jednom restoranu.

Čvrsto uključena u najuži krug njegovih ljudi, Mitford je postala gorljivi pristaša nacističkog režima, a Hitler joj je ponudio smještaj u 
jednom minhenskom stanu u kojem je još uvijek živio jedan židovski bračni par. Očito je njezin zadatak bio da 'premjeri' stan i pripremi ga za obnovu, pa je bračni par uskoro protjeran u kuhinju.

Kada je proglašen rat, Unity je pokušala izvršiti samoubojstvo. Metak je ostao preblizu mozga i liječnici ga nisu mogli ukloniti. Preživjela je i vraćena je u Englesku. Nesposobna da se brine o sebi, o njoj je ostatak života skrbila njezina obitelj. Umrla je 1946. od meningitisa uzrokovanog moždanim oteklinama oko metka.

6. Emmy Goering

Bila je njemačka glumica i druga supruga Hitlerovog glavnog zapovjednika Luftwaffea, Hermanna Goeringa. Ona je postala poznata kao "Prva dama trećeg Reicha" jer je bila hostesa mnogim državnicima prije Drugog svjetskog rata. U svojstvu "prve dame" izazivala je konstantno ljubomoru Eve Braun, ali ni Emmy nije voljela Evu.

Emmy i Hermann Goering na vjenčanju u Berlinu | Author: Wikipedia Wikipedia

Emmy je uživala u velikoj pažnji njemačkih medija. Živjela je raskošnim životnim stilom i često se pojavljivala u raznim časopisima i filmskim žurnalima.

Kako bi brojne palače ukrasila umjetničkim djelima, ona i njezin muž dobivali su bezbrojne slike koje su bili oduzete od Židova. Kad je rat završio, Emmy je optužena za nacističke zločine i i osuđena na višegodišnju zatvorsku kaznu, a kad je izašla zabranjen joj je povratak na pozornicu kao glumici. Budući da nije mogla zarađivati za život,  živjela je u neimaštini u malom stanu u Münchenu, do smrti 1973. godine. 

5. Margarete Himmler

Margarete je bila medicinska sestra koja se razvela od prvog muža kada je upoznala Heinricha Himmlera. Bila je sedam godina starija od njega. Ali to bio glavni problem Himmlerove obitelji kad je rekao da će se za nju oženiti. Margarete je bila protestantkinja, a on je odgojen u rimo-katoličkoj obitelji. Zato je Margu, kako su ju zvali, Himmlerova obitelj opisivala kao 'smrznutu ribu koja želi biti kućanica'.

Margaret i kćer Gudrun Himmler | Author: Wikipedia Wikipedia
Unatoč svemu Margarete je poslušno obavljala sve svoje društvene obaveze koje su bile važne suprugu, ali i režimu. Međutim, supruge službenika SS-a nisu ju previše voljele, dapače mnoge su ju mrzile. Jedna od njih je i Lina Heydrich. Nakon rata, Margarete je uhićena zajedno s kćeri Gudrun i obje su odvedene u logor.

Njezini su ispitivači uskoro shvatili da ona uopće nema pojma što joj je radio suprug, pa su puštene i ona i kćer. Margarete je sa svojom obitelji nastavila živjeti u Münchenu. Unatoč tome što je sve uvjeravala da nije bila svjesna nacističkih planova o istrebljenju židova, ostala je žigosana kao nacionalsocijalistkinja. 

4. Lina Heydrich

Lina je bila supruga Reinharda Heydricha, čelnika Gestapoa, Kripoa, odnosno Kriminalističke policije i Službe sigurnosti -  SS-a. Bio je i jedan od glavnih arhitekata holokausta. 

Lina i Reinchard Heydrich | Author: Wikipedia Wikipedia
Smatralo ga se jednim od najbrutalnijih članova nacističkog režima, a i sam Hitler ga je nazvao 'čovjek sa željeznim srcem'. Brak Line i Reinharda Heydricha nije počeo najsretnije jer je on u to vrijeme otpušten iz mornarice budući da je zbog Line razvrgnuo zaruke s drugom ženom. Lina je preuzela stvari u svoje ruke i predložila Heydrichu da se prijavi za posao u protuobavještajnoj 
službi.

Himmler ga je pozvao na sastanak, ali je u zadnji tren poslao poruku da mora otkazati termin. Lina je ignorirala Himmlerovu poruku i poslala Heydricha na sastanak, pa je on odmah primljen na novu dužnost. Heydrich je ubijen 1942. godine u Pragu u atentatu koji su na njega izvršili češki i slovački vojnici školovani u britanskim vojnim školama. Nakon rata Lini je  odobrena mirovina jer je njezin suprug bio pukovnik koji je stradao u atentatu. Inače, ona je njegov lik i djelo branila do posljednjeg dana života 1985. godine. 

3. Eleonore Baur

Školovana za medicinsku sestru, Eleonore je kao mlada djevojka rodila dvoje izvanbračne djece. Radila je u Kairu, te se dva puta udavala i razvodila prije no što se 1920. godine našla  u Münchenu. Bliska Hitlerova prijateljica Hitlera, bila je jedna od utemeljitelja Nacional-socijalističke radničke partije.

Eleonore Baur | Author: Wikipedia Wikipedia
Uhićena je nekoliko puta zbog gorljivih antisemitskih govora. Također je bila jedina žena koja je slušala Hitlerov zloslutni govor u Pivnici. Baur je odigrala i značajnu ulogu u osnivanju i upravljanju zloglasnog logora Dachau nedaleko Münchena.

Optužena je da je koristila logoraše za obnovu vile koju joj je darovao Hitler, a ubrzo je stekla reputaciju prave zlostavljačice. 
Baur je uhićena odmah nakon rata, ali ju nisu mogli osuditi zbog nedostatka dokaza, pa je puštena na slobodu, ali ju je sud za denacifikaciju u Münchenu osudio na 10 godina zatvora. 

I ona je kasnije stekla pravo na mirovinu, a nikad se nije odrekla ni nacionalsocijalizma. Baur je umrla 1981. godine.

2. Elsa Bruckmann

Rumunjska aristokratkinja Elsa Bruckmann rođena je kao Rumunjska princeza Cantacuzène, kćer princa Theodora iz Rumunjske. Bila je udana za njemačkog nakladnika Huga Bruckmanna.

Oboje su bili ljubitelji Hitlerovog lika i djela i pomagali mu financijski u njegovoj najranijoj karijeri, pa tako i prije i poslije neuspjelog puča početkom 20-ih godina. Elsa je bila vjerna Hitleru i osnovala je salon u kojem se okupljalo visoko društvo samo kako bi pomogla Hitleru da se upozna s važnim i bogatim ljudima, uključujući i industrijalce koji su financirali njegovu stranku. 

Elsa je također objavila filozofske spise Houston Stewarta Chamberlaina, dvotomnu ediciju "Temelji devetnaestog stoljeća" koji su utrli put u antisemitizam nacističkog režima. Elsa je umrla 1946. godine.

1. Winfried Wagner

Winifred je bila snaha slavnog njemačkog skladatelja Richarda Wagnera, porijeklom iz Engleske, a nakon muževe smrti nastavila je voditi tradicionalni Bayreuth festival. Njezino prijateljstvo s  Adolfom Hitlerom potječe iz ranih 20-ih.

Winifred Wagner | Author: Wikipedia Wikipedia

Winifred je Hitleru darovala papir na kojem je u zatvoru pisao "Mein Kampf" dok je služio kaznu zbog pripremanja puča u Pivnici. Iako su bili vrlo emotivno povezani, Winfried Wagner i Hitler nikad se nisu vjenčali, ali su ostali jako dobri prijatelji. 

Wagnerova obitelj bila je ipak zgrožena Hitlerovim stavovima o Židovima, ali povjesničari tvrde da je i nakon rata Winfried bila posvećena Hitleru. Iako joj je nakon rata zabranjeno da vodi Bayreuth Festival, Winifred je i dalje ostala utjecajna osoba. Kao i o svim drugim Hitlerovim ženama, tako se ni ona nije pokajala zbog svoje veze s Hitlerom. Umrla je 1980. godine.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • galjego 20:04 15.Veljača 2018.

    Adi je bio faca!

  • jluci82 10:50 14.Veljača 2018.

    Zbilja je bio okružen ljepoticama.....iskreno,ne bih ni bicikl naslonio na njih.