Life
7470 prikaza

Da žene ostaju trudne samo kad one to žele - evo što bi bilo

Trudnoća
Getty images
Čak trećina trudnoća u svijetu je neplanirana, a pitanje je kako bi se sve promijenilo da žene mogu rađati isključivo kad i ako to one žele

Kroz povijest žene su podređene muškarcima u raznim područjima - od biologije do intelekta. Znanstvenici, koji su kroz povijest većinom bili muškarci, također su gledali svijet kroz istu tu perspektivu. Primjerice, istraživači koji su proučavali razmnožavanje životinja su se gotovo isključivo fokusirali na mužjake.

- Nekoć se mislilo da su ženke pasivan organ u kojima sperma kruži, dok jajašce ne znači baš puno. Sve se svodilo na mužjake i spermu - objašnjava Patrice Rosengrave, istraživač sa Sveučilišta Otago u Novom Zelandu.

Tek su nedavno istraživači počeli otkrivati ​​zadivljujući niz metoda koje ženke mnogih vrsta koriste kako bi utvrdile budućnost svojih potomaka. Primjerice, tekućina iz jajnika lososa aktivno ubrzava ili usporava spermu kod određenih mužjaka, dajući prednost favoriziranim mužjacima.

Trudnoća Strogo kažnjivo Life Država u kojoj je zabranjeno znati spol djeteta prije rođenja

Nakon inseminacije, ženke miševa i one iz roda ptica Red Junglefowl odabiru spermu mužjaka koji su genetski najrazličitiji, što povećava šanse zdravlja potomaka. Ženke muhe roda drosophila mogu pohraniti spermu u posebne organe kako bi je kasnije upotrijebile, a potom je selektivno koristiti spermu preferiranih mužjaka. 

Budući da su muške patke sklone silovanju i prodiru u ženke dugim penisima koji se okreću u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, ženke su evoluirale s vaginama koje se okreću u smjeru kazaljke na satu, kako bi spriječile prisilne kopulacije.

Iako ljudi, naravno, nisu baš patke i muhe, i sami su stekli veću kontrolu, a žene veći nadzor nad svojim trudnoćama - korištenjem kontracepcije. No, ti alati nisu univerzalno dostupni, sigurni ili nužno željeni. Iz osobnih, vjerskih i kulturnih razloga, žene možda ne žele koristiti neke od ovih metoda. 

Muškarac otvara šrezervativ prije seksa | Author: Thinkstock Thinkstock

S druge strane, postoje žene koje žele tu kontracepciju, ali to možda nisu uvijek u stanju, primjerice zemljama u razvoju i nerazvijenim zajednicama nedostaje pristupa kontroli rađanja, dok druge pak žive u mjestima gdje je pobačaj nezakonit ili ugrožen. Primjerice u SAD-u su mjere protiv pobačaja proširile zakonodavna tijela države, dok je pristup pobačajima u Sjevernoj Irskoj zakonom još uvijek ozbiljno ograničen.

U međuvremenu, naravno, jednostavno pristupanje načinu kontrole reprodukcije ne znači da je bilo koji od trenutno dostupnih alata nepogrešiv. Kontracepcija ne uspijeva uvijek, trenutne odluke mogu se okrenuti protiv vas, muškarci siluju žene, a ponekad žene nemaju utjecaja na to kad, koliko često ili pod kojim okolnostima će doći do seksa.

Što da je sve drugačije?

No, što bi se dogodilo da žene odjednom  neke reproduktivne sposobnosti koje smo vidjeli u našim životinjskim srodnicima? Naime, što kad bi nekim čudom žene mogle 100 posto kontrolirati, ne samo kad će zatrudnjeti i u kojoj dobi, već i s kim (uključujući i u slučaju silovanja, kad se ne poštuje njihovo pravo na odabir seksualnog partnera)?

Razmišljanje o toj hipotezi naglašava kolike bi koristi imale žene i društvo u cjelini. No, također ukazuje na vjerojatnost da će žene odmah niti napadnute od strane onih koji ne žele da one imaju takvu kontrolu - i naglašava koliko smo daleko od života u svijetu u kojemu sve žene uživaju u potpunoj autonomiji nad svojim tijelima.

Trudnoća BEZ UPOZORENJA Life "Uzela sam pilulu za dan poslije i - ipak ostala trudna"

Prvi i najočitiji rezultat bi svakako bio kraj neplaniranih trudnoća, piše BBC. Žene u gotovo svim društvima u svijetu danas rađaju manje djece iz raznih razloga. Ipak, u 2012., jednoj od novijih godina za koju su dostupni podaci, od 85 milijuna trudnoća u svijetu njih 40 posto bilo je neplanirano. U nekim zemljama, poput SAD-a, postotak je još veći i iznosi 45 posto.

Takva promjena kontrole nad vlastitom reprodukcijom ženama bi zasigurno donijela novonastali mir jer im "tijelo više ne bi odjednom omelo život trudnoćom", kaže Karen Newman, borac za prava iz područja seksualnosti i reprodukcije iz Londona.

Značilo bi to i da se žene više ne bi trebale oslanjati na kontracepciju, što bi značilo uštedu novca i izbjegavanje nuspojava kontraceptiva. Primjerice, oko ko 500 milijuna žena koristilo je pilulu u nekom trenutku svog života. Kao rezultat, velik broj njih iskusile su simptome poput debljanja, depresije, nastanka krvnih ugrušaka, migrene i još mnogo toga. Sterilizacija, najpopularnija metoda kontracepcije u svijetu, može također izazvati velike komplikacije, pa i smrt (uostalom kao i porod).

Da li bi potpuna biološka kontrola dovela do toga da žene stupaju u rizičnije seksualne odnose?

- To nismo primijetili od početka korištenja efikasne kontracepcije - kaže Wendy Chavkin, profesorica ginekologije na Sveučilištu Columbia. 

Primjerice, jedna studija na 8 tisuća žena nije pronašla dokaze da je besplatna kontracepcija utjecala na povećanje broja partnera kod žene niti na učestalost seksa.

Bez neželjenih trudnoća mogao bi se očekivati i smanjenje broja pobačaja. To je i dokazalo američko istraživanje po kojem je pružanje kontracepcije ženama smanjilo je njihovu stopu nenamjerne trudnoće i pobačaja, kako među odraslim ženama tako i među tinejdžericama.

"Hod za život" 2019., povorka i protuprotest | Author: Josip Regović/ Pixsell Josip Regović/ Pixsell

To bi bila pozitivna stvar i za one koji se zalažu za žensko pravo na izbor kao i za protivnike pobačaja, a svakako bi bilo i sigurnije. Prema WHO-u, svake godine se 25 milijuna žena podvrgne nesigurnim pobačajima, koje provode nekvalificirani ljudi često u nehigijenskim uvjetima. To uzrokuje komplikacije čije liječenje košta oko 553 milijuna dolara na godinu. Takvi pobačaji čini i 13 posto uzroka smrti majki godišnje.

- Na zapadu, ova hipotetska situacija ne bi utjecala na zdravlje, jer su pobačaji ovdje izuzetno sigurni. No, to isto u subsaharskoj Africi ili Latinskoj Americi jest rizik - kaže Chavkin.

U svijetu u kojem bi žene imale kompletnu kontrolu nad svojim trudnoćama, od početka do kraja, nužno bi uključivala i pristup sigurnim pobačajima. To je zato što je odluka o začeću samo dio planirane trudnoće, jer žena tijekom sljedećih devet mjeseci može dobiti medicinsku dijagnozu ili promijeniti okolnosti koje utječu na njihovu odluku: rezultati ispitivanja mogu otkriti da fetus ima stanje u kojem, na primjer, ne može preživjeti izvan maternice, ili žena može razviti zdravstveno stanje koje bi moglo dovesti njezin život u opasnost ako rodi. Ili se životne okolnosti buduće majke - posao, pomoćni partner - mogu naglo promijeniti.

- Postoje razni faktori koji mogu željenu trudnoću pretvoriti u nešto za što se žena osjeća da se s tim ne može trenutno nositi - ističe Newman.

Svakako, pala bi i stopa nataliteta, što bi pomoglo u ograničenju rasta stanovništva - koji trenutno ide prema brojci od 10,9 milijardi do 2100. godine.

Napredak zemalja u razvoju i snažniji glas žena

Uzevši sve zajedno, sve  to u konačnici koristilo ženama i društvu u cjelinu. Kada bi se uklonila stvar koja više od bilo čega drugog ograničava žene u školovanju, karijeri i drugim ciljevima, kao što je neprestano rađanje djece, tada bi se svijet ženama otvorio na način na koji dosad nikad nije, smatra Susannah Mayhew, profesorica zdravstvene politike, sustava i reproduktivnog zdravlja.

Više bi žena moglo završiti svoje obrazovanje i pridružiti se radnoj snazi, što podupiru ogromni realni dokazi koji pokazuju povezanost između planiranja obitelji, manje djece i nastavka školovanja. To bi potaknulo ekonomiju i pomoglo zemljama u razvoju da rastu održivijim stopama, kaže Mayhew. Zapravo, jedine zemlje na svijetu koje su ostvarile gospodarski razvoj bez da su prvo ili istovremeno smanjile stope rasta stanovništva su arapske bogate naftom.

Kupovanje naočala SEKSISTIČKI Life Suludo - Japanke ne smiju nositi naočale na posao

Povećani pristup javnoj sferi znači da bi se više žena vjerojatno odlučilo za javne uloge, što bi moglo radikalno promijeniti svijet na bolje, smatraju analitičari. Upravo oni vjeruju kako bi s većim brojem žena društvo postalo mirnije, suosjećajnije i sretnije, s ciljevima koji bi se napokon odmaknuli od čiste zarade, što potkrepljuju studijama o utjecaju žena u upravljanju tvrtkama i politikama.

Uz potpunu kontrolu nad trudnoćom, vjerojatno bi se povećao broj starijih majki, jer sve više žena odgađa trudnoću, a mogućnost kasnije trudnoće otklonila bi strah i ublažila pritisak na ženama u raznim područjima, tako i u odabiru partnera u situaciji "otkucavanja biološkog sata".

U međuvremenu, sperma muškarca za kojeg žene smatraju da je kvalitetan mogla bi postati predmetom natjecanja, gotovo kao resurs. A ako bi žene mogle pohranjivati spermu kao neke životinje, budući očevi bi vjerojatno postali sumnjičaviji oko toga jesu li djeca ustvari njihova. 

Prijetnja gubitka moći

Sve bi to, naravno, promijenilo dinamiku odnosa. A neki muškarci ne bi reagirali dobro na žensku novonastalu moć, gledajući to kao prijetnju sebi. 

- Ako uzmete putanju ovog misaonog eksperimenta i produžite ga još više, mogli biste dobiti scenarij Sluškinjine priče - odaje Newman pozivajući se na distopijski roman Margaret Atwood.

Scena iz serije Sluškinjina priča | Author: Hulu Hulu
Na stranu hipotetičke fantazije, jedno je jasno, kaže Mayhew: daleko smo od stvarnosti u kojoj žene potpuno kontroliraju kada i od koga zatrudnjuju - jer smo daleko od toga da živimo u svijetu u kojem se svugdje žene istinski tretiraju jednake muškarcima. 

Čak i u bogatim zemljama, to bi podrazumijevalo radikalni odmak od statusa quo - čitav mentalni sklop društva trebao bi se promijeniti, kaže Mayhew dodajući da je to zapravo žalostan zaključak.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 18:11 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • Izbavitelj1 15:32 11.Prosinac 2019.

    Upravo zato što žene kontroliraju kad će rađati, u Europi imate pad nataliteta. U islamskim zemljama ženu se to ne pita i natalitet raste. Dok se ne izborite za prava žena u npr. Saudijskoj Arabiji pričate gluposti. Kad prokljuvite gdje ... prikaži još!e je greška javite to ministrici demografije...