Life
9244 prikaza

Čudo od otoka - tu skoro svi imaju preko 100 godina

Obala Sardinije
Thinkstock
Imaju najveću populaciju stogodišnjaka, a uzrok tome nije isključivo genetske prirode

Razasuti diljem planete nalaze se regije, ili češće sela i gradići u kojima, često neobjašnjivo, građani žive u prosjeku dulje i zdravije živote nego igdje drugdje. Kreta, Costa Rica, sela na sjeveru Japana i druga mjesta svoju dugovječnost duguju, do sada su tvrdili znanstvenici, genetici, zdravoj i uravnoteženoj prehrani.

Jedna od takvih oaza je i seoce Tiana u središnjoj Sardiniji, jedno od desetak malih mjesta na talijanskom otoku gdje se živi dulje i zdravije.

Bolovi u leđima Bez pomoći Life Misteriozna bolest: Osjećala je bolove samo noću

Iz Tiane je i Antonio Todde, prvi čovjek na svijetu koji je doživio 110 godina, a broj stogodišnjaka je tri puta veći nego u ostatku Italije, s time da je ovo možda jedina regija na svijetu gdje muškarci žive jednako dugo kao i žene. Na jednog stogodišnjaka u prosjeku inače dođu četiri stogodišnjakinje.

No, ispostavlja se kako genetika objašnjava samo 20 do 25 posto 'slučajeva' stogodišnjaka na otoku. Intervjui sa starijim osobama i nova istraživanja pokazuju da jako puno ovisi i o sociološkim i psihološkim faktorima, što se prije nije uzimalo u obzir.

"Obitelj, socijalizacija, druženje i osjećaj pripadanja igraju veliku ulogu u kvaliteti života, koja je pak temelj dugovječnosti. Oni su u centru pažnje, imaju svoje uloge i znaju da su nekome potrebni, a na to naravno dobro 'sjeda' genetika, mediteranska hrana i vjera", kaže pisac Luigi Corda koji je proveo dvije godine skupljajući građu za svoju knjigu i intervjuirajući stanovnike starije od 100 godina.

Primjetio je kako su svi začuđujuće zdravi, gotovo ne uzimaju lijekove, te se i dalje bave aktivnostima kojima su se cijeli život tradicionalno bavili.

KAKO ŽIVE?

Rita Tomainu, rođena 1907. godine rekla je kako baš nikada ne gleda televiziju.

Salvatore Spano, rođen 1907., svaki se dan i dalje vozi na svom biciklu. 

Maria Satta, 1907. godina, svaki dan jede krumpir i tjesteninu.

Michele Falchi, rođen 1908., najviše, kaže, voli plesati.

Filomena Serreli, rođena 1907., svaki dan pije kozje mlijeko.

Giovanni Lai, rođen 1906. godine, pohvalio se kako svaki dan pojede lazanje i obvezno popije čašu vina.

Od njih se ne radi problem, na njih se računa

"Na jugu, posebno u toj regiji stari ljudi su i dalje centar društva. Za razliku od sjevernih Talijana oni gotovo nikada svoje majke i očeve ne stavljaju u domove za starije, niti ih ignoriraju. Potporna mreža su obitelji, unuci i susjedi, a onda se još druži, karta, brine o životinjama i zajedno živi", objašnjava psihologinja Maria Chiara Fastame koja napominje i kako je važno znati da je populacija Sardinije, zahvaljujući stoljećima izolacije, genetski vrlo različita od velikog ostatka Europljana, što objašnjava niz endemskih bolesti i boljki.

Radnik pali cigaretu plamenikom Otporni na sve Znanost Otkrili zašto neki pušači žive sto godina, a drugi ne

"Starija populacija ovdje je britkog uma, jer od njih nisu napravljeni 'problemi' i 'slučajevi', već se na njih računa. Kad se stalno bavite nečime, onda vam um oštar", kaže Fastame i naglašava kako i dalje postoje sredine gdje su građani blisko povezani sa svojim obiteljima pa nema ovoliko zdravih stogodišnjaka.

Kaže da su Talijani u ovih nekoliko sela na Sardiniji specifični po tome što se mnogo više druže, oni i svoje slobodno vrijeme provode zajedno. 

"Nisu bogati, ne putuju, jedu relativno jednoličnu mediteransku hranu, ponekada ostanu bez struje, ali ovdje gotovo nitko ne pati od depresije. Njihova cjeloživotna uključenost u tkivo njihovog društva objašnjava te nevjerojatne rezultate", kaže Luigi Corda. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 20:52 29.Srpanj 2019.

    čist zrak zdrava hrana