Life
1436 prikaza

Crna strana Igara - u restoranima nude pseće meso

Psi u Južnoj Koreji čije se meso poslužuje u restoranima
1/6
Screenshot Youtube
O šokantnoj industriji psećeg mesa, koje se smatra velikom delicijom u Južnoj Koreji, za vrijeme trajanja OI ne govori se puno

Šume regije Wonju u Južnoj Koreji, udaljene samo 40-ak kilometara od olimpijskih borilišta u Pjongčangu, skrivaju korejsku tradicionalnu farmu čiji se proizvodi nalaze na meniju tisuće restorana u Južnoj Koreji. Od mesa s njihovih farmi pripremaju se razne delicije, kao što su salate, gulaši i sl. 

Ono što posebno šokira bilo koga tko slučajno zaluta tim šumama je što je riječ o farmi pasa. Na ovoj farmi daleko od očiju javnosti nalazi se više od 300 pasa, naguranih u prljavim kavezima koji čekaju smaknuće. Pogled na preplašene pse koji zavijaju i laju u prenatrpanim kavezima šokantan je za sve osim za čuvare farme. 

Mnogo ovih pasa zbog loših uvjeta u kojima se nalaze umiru i prije nego su to planirali njihovi 'uzgajivači'. Pasmine koje ljubitelji psećeg mesa najviše cijene i nalaze se na gotovo svim farmama su tosa (japanski pas borac), labrador, bernardinac i jindo. 

Trgovina psećim mesom na Baliju Tajna istraga Life Turistima umjesto piletine poslužuju pseće meso

Psi su u jako lošem stanju, mršavi su i s velikim ranama po tijelu. Zatvoreni su u povišenim kavezima s poluotvorenim dnom ispod kojeg se nalaze hrpe izmeta. Video novinari US Todaya uspjeli su kratko snimiti takvu jednu farmu, unatoč čestim prijetnjama čuvara. 

Južna Koreja je u ovom trenutku zahvaljujući OI sportski centar svijeta. O šokantnoj industriji psećeg mesa, koje se smatra velikom delicijom u Južnoj Koreji, za vrijeme trajanja OI ne priča se puno. Organizatori igara svjesni mišljenja kojeg većina zapadnog svijeta ima o ovoj njihovoj tradiciji, pokušali su zamoliti vlasnike restorana u blizini olimpijskih borilišta da iz svoje ponude i s menija maknu sva jela koja imaju pseće meso. No nisu uspjeli. 

Tako se i samo nekoliko kilometara od željezničke stanice koja povezuje dio olimpijskih borilišta nalaze restorani koji otvoreno nude jela s psećim mesom. Prilagodili su se ipak malo OI i izmijenili natpise na izlogu. Izbacili su one koji prezentiraju 'bosintang' - gulaš od psećeg mesa i zamijenili sa reklamama za kozje meso. No tako je bilo samo u izlogu. 

Psi u Južnoj Koreji čije se meso poslužuje u restoranima | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube
U restoranu je ipak malo drugačija priča. Prva četiri jela na meniju su upravo o psećeg mesa. I posjetitelji u njima uživaju. Vjerojatno je i zbog dugogodišnje tradicije po kojoj se vjeruje kako pseće meso ima magične moći, jako je hranjivo i povećava muževnost. 

U strahu od tradicionalista, korejska vlada ne želi zabranjivati upotrebu psećeg mesa, unatoč tome što je predsjednik Moon Jae-In otvoreno pokazao svoje mišljenje o ovoj tradiciji kada je posvojio psa spašenog iz ralja ove stravične industrije. 

Organizatori igara u Pjongčangu nadaju se da će vlada poduzeti neke mjere. 

"Svjesni smo međunarodne zabrinutosti oko konzumiranja psećeg mesa u Koreji. Ovo je pitanje oko kojeg bi vlada trebala donijeti mišljenje i imati svoj stav. Nadamo se da to neće narušiti ugled igara i same provincije. Nastavit ćemo podržavati rad vlade na ovom problemu ako bude potrebe. I pseće meso neće se posluživati ni na jednom mjestu oko borilišta", stoji u izjavi organizatora OI. 

U Koreji je pseće meso slično mesu bilo koje druge životinje koju običavaju jesti 'zapadnjaci'. No postoji nešto posebno odbojno u tradiciji mučenja i ubijanja životinja, čovjekovog najboljeg prijatelja. Aktivisti se posebno trude kako bi se istrijebila ova tradicija. 

Yulin festival YULIN FESTIVAL Life Spašavanje pasa iz kineskih klaonica - on je izvukao njih 1.000

Akciji spašavanja pasa priključili su se i neki američki i kanadski sportaši koji se natječu na ZOI. Među njima je i kanadski klizač Meagan Duhamel koji je posvojio jednog spašenog psa. SAD i Kanada lideri su na polju spašavanja korejskih pasa i u njihovu udomljavanju. 

"Ako Koreanci prestanu jesti pseće meso, nestat će i tržište. Ovo što se događa je jako loše i slama mi srce. Ljudi koji drže životinje na takav način i ubijaju ih su za mene čisto zlo", rekao je predsjednik Dasom organizacije za zaštitu životinja Kim Jun-Won.

Iako se potražnja za psećim mesom povećava, ohrabruje činjenica da nije baš popularno među mlađom populacijom. 

"Manje farme se zatvaraju zbog manjka posla, no one nove, veće i bolje organizirane stalno se otvaraju. Ovo su dvije Koreje. S jedne strane tu je ljepota i kultura, a s druge tu je ovo", rekao je direktor programa američke neprofitne organizacije 'Animal Hope and Wellness' Kiana Kang.  

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Denis Bičanić
    Dopredsjednik 16:22 17.Veljača 2018.

    Kada ćuke njih 300 bude zbijeno u kaveze i čeka smaknuće, onda je to problem. Kada 20.000 pajceka u jacuzziju i sauni čeka “iskupljenje kod mesara”, ili tele geda mamu kvavu, pa opet kod mesara, onda to 1. Nije smaknuće, ... prikaži još! 2. Drugi dan pričamo o lungicima i telećim sniclima kao da se bilo na misi. I konje ubijaju, zar ne?