Life
26273 prikaza

Čovjek zmija: Nije imao ruke ni noge, sve je radio ustima

Prince Randian
Screenshot Youtube
Otkrio ga je i u svoju ekipu pozvao legendarni P.T. Barnum, a nastupao je preko 40 godina

Imao je puno imena, uključujući "Čovjek zmija", "Ljudski torzo" i "čovjek gusjenica". No, neovisno o nadimku s kojim bi se u tom trenutku služio kada su kamere obasjale Princa Randiana (koji nije bio stvarno princ), nije bilo sumnje da je publika bila nepripremljena za ono što vide.

Niti punih metara visine, bez ruku i bez nogu, odjeven u bijeli tkaninu omotanu oko pasa neki su govorili da više izgleda kao "krumpir" negoli kao čovjek.

Njegov je poslodavac, političar, biznismen i zabavljač P.T. Barnum vrlo dobro to znao iskoristiti. Randianova je točka bila da se kreće pozornicom te radi trikove samo svojim ustima.

Prije no što je došao u SAD 1889. godine, Randian je živio na Djevičanskim otocima, a prije toga u Demerari, Britanskog Gvajani, gdje je i rođen, piše All That Is Interesting.

Prince Randian | Author: Wikipedia Wikipedia
O njegovom se životu ne zna mnogo, pa čak niti pravo ime, iako su tijekom godina "isplivali" neki podatci. Bolovao je od tetra-amelia sindroma od kojeg novorođenčad inače umire, autosomalnog poremećaja radi kojeg se djeca rađaju bez udova. Barnum tvrdi da je Randian bio Hindu muškarac i pričao Hindi. Dodatno je odlično savladao engleski, francuski i njemački.

Živio je relativno normalnim životom. Prije no što je započeo karijeru, oženio je ženu imena Sarah, koja se prozvala princeza Sarah. Imali su četvero djece, Mary, Elizabeth, Wilhelminu i sina Richarda.

Njegova je obitelj došla s njime kada se doselio u SAD. Krajem 19. stoljeća smjestili su se u Plainfieldu, u New Jerseyju, dok je Randian imao "nastupe" diljem zemlje.

Zapravo ga je i otkrio P.T. Barnum koji mu je, impresioniran time kako je nadvladao svoj invaliditet, odmah ponudio posao u svojoj trupi.

Njegova točka zapravo nije bila komplicirana, morao je samo pred ljudima "obavljati" svakodnevne stvari kao što je motanje i paljenje cigarete (što mu je bio najveći hit), do brijanja i slikanja.

Zubima je bio u stanju smotati cigaretu i u isto vrijeme zapaliti šibicu te približiti to dvoje. Brijao se tako da je žilet držao između dvije cigle i micao je glavu (umjesto britve).

Tijekom godina se naučio i još čitav niz toga, poput slikanja i pisanja. Olovku ili kist držao bi među zubima. Njegov je pothvat paljenja cigarete čak očuvan na filmu (jedini puta da je Randian snimljen).

Svoju je opremu za točke, od kistova i olovki, preko britve do duhana držao je u drvenoj kutiji koju je sam konstruirao.

Nastupao je preko 40 godina, a preminuo je nekoliko sati nakon jednog nastupa, 19. prosinca 1034. godine od srčanog udara. Imao je 63 godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.