Life
2515 prikaza

Čak i brat je govorio silovatelju da se ide liječiti

Harvey Weinstein
MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL
Knjiga o Weinsteinu otkriva da su neki odvjetnici koji su se predstavljali kao borci za žrtve, zarađivali na nagodbama, te mnoge druge stvari

Dvije godine prije optužbi za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje protiv njega, Harvey Weinstein sukobio se s vlastitim bratom i poslovnim partnerom Bobom Weinsteinom, koji ga je molio da potraži liječničku pomoć za ono što je opisao kao dugogodišnje "nedolično ponašanje".

"Osramotio si obitelj i tvrtku svojim ponašanjem", napisao je Bob Weinstein. "Potom si reagirao tako da si ili okrivio žrtvu ili na različite načine umanjivao to što si činio. Ako misliš da je s tvojim ponašanjem sve u redu, ispričaj to sve svojoj supruzi i obitelji."

Uma Thurman Žrtva nasilja Life "Tjerao me na oralni seks, a onda skoro ubio na setu"

Do sada nepoznato pismo u cijelosti je objavljeno u novoj knjizi Jodi Kantor i Megan Twohey, dviju novinarki New York Timesa koje su prve pokrenule priču o navodnim zločinima Harveyja Weinsteina, što je dovelo do svjetskog pokreta #MeToo. Knjiga. Knjigu "She Said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement" izdaje Penguin Press.

Njome se baca novo svjetlo na osobe koje su pomagale Weinsteinu u prikrivanju zlodjela, te se u njoj navode ključni izvori koji su pomogli novinarkama da probiju priču - uključujući tvrtke, holivudske zvijezde i ostale žrtve filmskog producenta.

Novi izvještaji, korporativni dokumenti, e-pošta i SMS-ovi otkrivaju još veće razmjere Weinsteinovih nedjela i labirint tajnih nagodbi i sporazumima o neobjavljivanju koji su Weinsteinu i drugim muškarcima omogućili da prikriju što su činili i kako su napredovali u karijeri, što je u nekim slučajevima značilo i pronalaženje novih žrtava.

"She Said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement" | Author: NY Times/ screenshot NY Times/ screenshot

Weinstein se suočava s kaznenim progonom za silovanja i drugo seksualno zlostavljanje. On sve negira i tvrdi da nije kriv. Jedna od najvažnijih osoba u knjizi bivši je izvršni direktor tvrtke Weinstein: Irwin Reiter. On je kao računovođa deset godina radio za Weinsteina i tijekom tog vremena sve ga je više uznemiravalo njegovo ponašanje prema ženama.

Bezuspješno je pokušavao podići razinu zabrinutosti unutar tvrtke. U knjizi se otkriva da je Reiter bio taj koji je novinarima dostavio internu bilješku zaposlenice s opisom Weinsteinovog rutinskog maltretiranja mlađih žena i glumica. Reiter je upozorio je i istražiteljice Kantor i Twohey, koje su prije jednog desetljeća istraživale financijska nagodbe zbog seksualnog uznemiravanja, na druge nedavne optužbe protiv Weinsteina.

Harvey Weinstein Sve gore od goreg Life Seks predator: Tajni agenti su uhodili njegove žrtve

Knjiga otkriva i identitet Rowene Chiu koja je 1998. primila nagodbu od Weinsteina što je prije 15 godina dovelo do prekida novinarske istrage. Rowenu Chiu, svoju bivšu službenicu u Miramaxu Weinstein je navodno napao u hotelskoj sobi. Borila se, kaže, s depresijom i pokušala je samoubojstvo. Šutjela je gotovo 20 godina, čak je odbila reći suprugu o napadu i o nagodbi.

Bob Weinstein, pak, objašnjava da je pogrešno razumio da je problem njegovog brata seksualna ovisnosti. Rekao je da je naposljetku odustao od pokušaja interveniranja kod svog brata.

"Naprosto sam se istrošio", rekao je novinarima.

Harvey Weinstein | Author: Dennis Van Tine/DPA/PIXSELL Dennis Van Tine/DPA/PIXSELL

Gwyneth Paltrow, jednu od najvećih zvijezda Weinsteina tijekom godina, bilo je strah javno istupati, ali je zato bila jedan od ključnih, najranijih izvora o seksualnom uznemiravanju i pokušavala je nagovoriti druge glumice da progovore. Knjiga razotkriva čak i to da su neke osobe koje su se predstavljale kao saveznici žrtava, zapravo zaradile na tim financijskim nagodbama.

Odvjetnica Gloria Allred jedna je od najglasnijih boraca protiv seksualnog zlostavljanja, ali je baš njena tvrtka pomogla u pregovorima o nagodbi kojom je 2004. ušutkana jedna od Weinsteinovih žrtava. Tvrtka je također radila na nagodbama sa žrtvama Larryja Nassara i Billa O'Reillyja.

Holivudski moćnik Harvey Weinstein Slobodni pad Ekonomix Weinstein dužan k'o Grčka - Zbog silovanja ide u bankrot

Knjiga je citira kako brani tajne nagodbi i tvrdi da klijenti nisu prisiljeni da ih potpišu.

Njena kći, odvjetnica Lisa Bloom, ugledna je odvjetnica za prava žrtava, ali je potajno radila s Weinsteinom po cijeni od 895 dolara na sat kako bi zaustavila istragu novinara i osujetila svoje zaustavila optužbe žena. U povjerljivom dopisu Weinsteinu iz prosinca 2016. pomogla mu je narušiti ugled Rose McGowan koja ga je optužila.

"Osjećam se spremnom da vam pomognem protiv svijeta takvih žena, jer sam ih toliko zastupala", napisala mu je Bloom, a potom predstavila pravi vodič za zastrašivanje žena koje bi ga tužile i za prikazivanje njih kao lažljivica. Jedna od predloženih taktika za podrivanje McGowan bila je objava članka o njoj kao o nestabilnoj osobi: "Pa kada bi je netko pretraživao na Googleu, bila bi diskreditirana."

Harvey Weinstein | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Bloom je pratila Weinsteina u iznenadnom posjetu Timesu dan prije objavljivanja prvog članka, kako bi novinarima dala informacije o nekoliko optužiteljica, uključujući Ashley Judd, prvu glumicu koja je izašla u javnost, kao nepouzdanu i psihički nestabilnu.

Bloom je rekla da je mijenjala strane kako bi Weinsteina potaknula da se ispriča zbog svog ponašanja. Kasnije je novinarima rekla da "duboko žali" što ga zastupa i da je to bila "kolosalna greška".

Holivudski moćnik Harvey Weinstein Weinstein Top News Perverzni filmaš godinama bježi pravdi - više ne

Još jedan član pravnog tima Weinsteina, odvjetnik David Boies, pomagao mu je prikrivati što je radio ženama tijekom 15 godina. Zaustavljao je članke, blokirao je upravni odbor tvrtke da pregleda zapise o tome što je Weinstein činio, te je on bio taj koji je pomogao Weinsteinu sklopi ugovor s izraelskom privatnom istražiteljskom tvrtkom Black Cube da za 300 000 dolara zaustavi istragu Timesa.

E-mailovi iz knjige pokazuju da je u vrijeme dok je Boies zastupao Weinsteina, Boiesova kći trebala dobiti uloge kao glumica u usponu. U intervjuu za knjigu ovaj odvjetnik rekao je da nije znao ništa o nepriličnim taktikama Black Cubea, ali da ne "žali što ga je predstavljao onako kako je učinio."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.