Life
5789 prikaza

"Brodovi duhova": Glad i očaj ih tjeraju u sigurnu smrt

Sjevernokorejski brod duhova
Screenshot
Stotine brodova svake godine završe na obalama susjednih država, a često nose i mrtvu posadu

Još jedan brod sa strašnim teretetom pronađen je na obalama zapadnog Japana.

Policija je prošlog tjedna otkrila drveni brod s leševima sedmorice muškaraca na plaži u prefekturi Ishikawa. U unutrašnjosti broda pronašli su značku s likovima sjevernokorejskih vođa Kim Jong Il i Kim Il Sung, zajedno s kutijom cigareta s korejskim slovima, rekli su dužnosnici, a prenosi CNN. Prošle godine zabilježeno je 104 takvih brodova, rekli su dužnosnici, a mnogi su pronađeni s leševima njihovih bivših posada na brodu. Brod pronađen u Ishikawi bio je prvi 2018. godine na kojem su pronađena mrtva tijela, premda je osam drugih brodova otkriveno nasukano.

Istog dana, na istoj plaži, oko 15 metara od broda, pronađeno je i muško tijelo.

TAJNO ORUŽJE Style Za Kima spremne: Elitne snajperistice čuvaju "Dragog vođu"

Vjeruje se da plovila dolaze iz Sjeverne Koreje, na temelju oznaka i stvari pronađenih na brodovima, kao i pregršt preživjelih članova posade. Smatra se da ih glad i očaj tjeraju dalje prema burnim morima između Korejskog poluotoka i Japana.

"Općenito govoreći, zimski uvjeti u tim morima su jako teški, a teža zima donosi više brodoloma", rekao je službenik japanske obalne straže CNN-u prošle godine.

Sjeverna Koreja je više od tisuću kilometara udaljena od Japana, a mnogi od sjeverno-korejskih brodova nasukani na japanske plaže nisu dobro opremljeni kako bi putovali tako veliku udaljenost preko otvorenog mora.

Neki stručnjaci tvrde da je val "brodova duhova" povezan s novim pritiskom sjevernokorejske vlade, što bi moglo potaknuti ribare da prevaljuju opasne udaljenosti do ulova.

Kim Jong Un VJEROJATNI SCENARIJ Top News Ovako bi izgledao nuklearni rat Sj. Koreje i SAD-a

"Ribe su vitalni izvor za Sjevernu Koreju jer su najjeftiniji izvor bjelančevina i mogu ih prodati u Kinu za gotovinu", rekao je Ma Chang-mu, viši istraživač na Korejskom pomorskom institutu u Južnoj Koreji.

Drugi čimbenik može biti prekomjerni ribolov u sjevernokorejskim obalnim morima. Istraživači su rekli da je Pyongyang odavno davao prava na ribolov kineskim tvrtkama, što je dovelo do smanjenja zaliha riba u obližnjim vodama.

Problem "brodova duhova" nije ograničen na Japan. Dana 7. siječnja ove godine, vlasti na istočnoj obali Južne Koreje otkrile su prevrnuto sjevernokorejsko ribarsko plovilo s truplima četvorice muškaraca.

Brodovi duhovi sa sjevernokorejskim mornarima gotovo su uobičajena pojava, a krajem 2015. godine otkrivena je čitava flota takvih brodova. Podsjetimo, flota od 11 brodova duhova, s najmanje 20 tijela mrtvih mornara, nasukala su se na obali Japana te jeseni 2015. godine. Neobičan događaj potaknuo je brojne teorije zavjera dok je policija pokušavala identificirati tijela koja su bila u poodmakloj fazi raspadanja. 

Hao Fan 6 Hao Fan 6 Top News Vrti se u krug - brod koji nigdje ne smije pristati

Četiri broda su se nasukala početkom studenog, a još sedam njih je primijećeno negdje u to vrijeme kako besciljno plove po japanskom moru. Zadnji brod pronađen je sredinom studenog blizu Fukuyame. Iako nitko nije mogao identificirati tijela, neki tragovi davali su za naslutit otkud su brodovi mogli doći. 

Naime, na brodovima su pronađeni djelovi sjevernokorejske zastave, dok je na jednom brodu pronađen natpis "Korejska narodna vojska". 

Dio vlasti vjerovao je kako je riječ o ribarskim čamcima iz Sjeverne Koreje, ali da su zbog nedostatka moderne GPS opreme zalutali i završili daleko od domovine, u nepoznatim morima i izgubili se. Drugi pak su iznosili tvrdnje kako su to Sjevernokorejci koji bježe od brutalnog režima Kim Jong-una. Obalska straža pak je ustvrdila da je posada najvjerojatnije mjesecima besciljno lutala morem u čamcima primitivne izrade, te da su ih u nevremenu jake morske struje povukle prema obali.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.