Life Svjetsko prvenstvo 2018
5005 prikaza

Britanski mediji: Rusi zbog Srba neće navijati za Hrvate

Ruski navijači
1/5
REUTERS
Independent se raspisao o odnosima Hrvatske i Rusije i o tome zašto Rusija neće podržati Hrvate u srijedu navečer

Nekoliko minuta prije ponoći prošle subote Rusija je bila samo jedan jedanesterac daleko od polufinala s Engleskom. Taj je susret imao eskplozivni potencijal. Engleska bi igrala protiv domaćina kojeg čak i njegova vlada pomalo ignorira, a Rusija s neprijateljem, koji je u središtu pažnje ruskih medija i propagande već mjesecima. Bio bi to politički i nogometni show.

Dva jedanaesterca kasnije, Rusija više nije bila u polufinalu, a sad su suočeni s dilemom: navijati za Hrvatsku ili Englesku?

Izbor nije tako očit kao što se možda čini, piše Independent u opširnoj analizi. Naime, Englezi sasvim sigurno nisu Rusima 'hit mjeseca', ali ni ruski odnosi sa još jednim slavenskim narodom također nisu jednostavni.

Ruski navijači | Author: REUTERS REUTERS
Kompleksnost odnosa Hrvatske i Rusiju dodatno je zakomplicirao video Domagoja Vide i Ognjena Vukojevića u kojem Ukrajinu pozdravljaju pozdravom koji je za Ruse politički sporan, piše Independent.

"Incident s Vidom puno je toga promijenio za Ruse. Trebao je šutjeti", kaže za Independent Anton Prokudin, jedan od  gostiju popularne pivnice Pivbar.

Dodao je kako su neki njegovi prijatelji odlučili navijati za Englesku, ali on sam će nastaviti navijati za Hrvatsku. Kaže da su Hrvati bolji. Većina u pivnici je novinarima otkrila da će navijati za Englesku.

Novinari Independenta su se zaputili dalje, a u drugom kafiću ih je dočekala malo drukčija atmosfera.

"Englezi su klauni. I ne pitajte me za Borisa Johnsona, neće vam se svidjeti što imam za reći", rekao je jedan od gostiju.

Njegov prijatelj je također protiv Engleza.

"Engleska Rusiji nikad nije napravila nijednu uslugu. Ne mogu Englesku nazvati kurvom, jer bi to bilo nepristojno, ali činjenica je da su uvijek s onima koji im se sviđaju", rekao je i najavio da će obojica podržati Hrvatsku u srijedu navečer.

Ruski navijači | Author: REUTERS REUTERS
"Hrvati su možda pomagali nacistima u Drugom svjetskom ratu, ali nekako su uvijek bili bliži ruskom duhu", rekao je za Independent Alexander, prvi gost s kojim su razgovarali.

Naime, radikalni ruski mediji su nakon poraza od Hrvatske izvlačili i te argumente, oko hrvatskih odnosa s nacistima u ratu. No, prema Independentu, Domovinski rat i sukobi na području bivše Jugoslavije imat će puno veći utjecaj na to kako će stranu birati ruski navijači u srijedu navečer.

Ruski radikali jako su bliski sa Srbijom i bili su bliski s njima za vrijeme rata, nastavlja Independent, a u skladu s tim im je i veliki animozitet prema Hrvatima. Majice s natpisom "Kosovo je Srbija" jako su popularne među ruskim radikalima i ruskim huliganima.

"Osamdeset posto Rusa navijat će za Englesku", rekao je Mihail, konobar u kafiću u središtu Moskve koji je inače jedno od omiljenih okupljališta ruskih huligana i desničara. 

"Nikoga ne zanima Skripal, Johnson ili politika. Jedino što je važno su naše veze s našim srpskim prijateljima", nastavio je Mihail.

Pri tom je pokazao svoju tetovažu na Dinamo iz Moskve.

"Ovdje ima mjesta samo za jedan Dinamo. Ne Zagreb. Nikad!"

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jozef444 14:54 11.Srpanj 2018.

    Zato ćemo navijati mi Hrvati. MALO NAS JE, AL NAS IMA !!!!!