Life
19539 prikaza

Britanski komandos za Tita je ratovao i mačem i lukom

Jack "Mad dog" Churchill
Cassowary Colorizations/ Flickr/ CC BY 2.0
Jack Churchil prvog je njemačkog vojnika ubio još u svibnju 1940., strijelom, 1944. oslobađao je Dalmaciju

Odajemo počast svim britanskim vojnicima koji su se u Drugom svjetskom ratu borili na Visu protiv fašista uz svoje hrvatske drugove. Nažalost, ove godine nije nam se mogao pridružiti nitko od veterana, ali su iz Velike Britanije došla njihova djeca, unučad i prijatelji kako bi obilježili važan dio njihovih obitelji i povijesti naš zemlje. Tim riječima Veleposlanstvo Velike Britanije u Hrvatskoj popratilo je svoj ovogodišnji posjet mjestu s kojega su u teške bitke protiv nacista i kvislinga išli Britanci od 1944. nadalje.

Polagali su Britanci vijence na spomenik sunarodnjacima koji su se borili uz partizane, a zanimljivo bi bilo znati da li se netko tom prilikom prisjetio britanskog rijetko egzotičnog heroja „Ludog psa“ Jacka Churchilla, čovjeka koji je bio prvi i jedini koji je naciste ubijao iz zasjede lukom i strijelom, koji je nekoliko puta bježao iz zarobljeništva, koji je... Ali, jedno po jedno. Najvažnija činjenica je to da njegovog imena nema na spomeniku poginulim Britancima.

Bitka na Sutjesci Mitska bitka Life Sutjeska je bila klaonica: Pola poginulih bili su Hrvati

Unatoč svim prognozama, ovaj čovjek je uspio preživjeti rat, a koliko je to bilo spektakularan uspjeh pokazuje podatak da su ga vojnici Wehrmachta dobro upamtili na svakom pojedinom položaju i borbi još otkako je krajem 1939. u sklopu Britanskih ekspedicijskih snaga sa suborcima iz Manchesterske regimente otputovao u Francusku kako bi tamo eventualno sačekao njemački ratni stroj. Imao je tada 33 godine, bio je iz loze vojnika po britanskim kolonijama, kao što je i sam rođen u Hong Kongu i što je službovao u Burmi.

Samo, umjesto da provede život u vojsci, radije je bio, prvo, urednik novina u Nairobiju u Keniji, potom foto-model, istodobno i glumac u nekim manjim filmskim ulogama. U „Lopovu iz Bagdada“ 1924. glumio je služeći se lukom i strijelom, kojima je i inače tako dobro rukovao da je u predvečerje rata, 1939., na Svjetskom streličarskom prvenstvu u Oslu predstavljao svoju zemlju. Onog dana 10. svibnja 1940. Churchill je doživio svoje vatreno krštenje u borbi.

Tog dana Treći Reich je napao Francusku, a na granici u tornju kod mjesta L'Épinette, skoro na samoj atlantskoj obali Francuske, vojnike Wehrmachta čekao je „Ludi pas“ Churchill. Promatrali su kolonu kako im se približava i u jednom trenutku kazao je svojim vojnicima: „Prvog Nijemca skinut ću svojim lukom.“ To je trebao biti signal za paljbu, a tako je i bilo. Pogodio je strijelom njemačkog vodnika, a onda su zaredali rafali ostalih Britanaca.

Jack "Mad dog" Churchill | Author: Cassowary Colorizations/ Flickr/ CC BY 2.0 Cassowary Colorizations/ Flickr/ CC BY 2.0

I dok je diljem zapadne Europe divljao nacistički Blitzkrieg, Churchillu nije padalo na kraj pameti predati se. Sa svojim ljudima krenuo je u gerilske pohode na Nijemce, uništavao im položaje, skladišta, u stvari, lako je zamisliti zašto je četiri godine poslije mogao osjetiti da se među partizanima u Dalmaciji našao među braćom po oružju. Tih dana 1940. jedan od kolega časnika pitao ga je zašto tako tvrdoglavo u svaku akciju sa sobom vuče luk sa strijelama i mač.

Churchill mu je na to odgovorio: „Gospodine, smatram da je svaki časnik koji u akciju ide bez svoga mača, nedolično odjeven.“ Nisu to bile previše romantične bitke. U jednoj od akcija Churchilla je metak iz njemačke strojnice pogodio ravno u vrat. Unatoč tome, nije zalegao, nego se i ranjen nastavio žestoko tući u bici za Dunkirk. Kao što je uopće u rat otišao kao dobrovoljac, tako je i na Dunkirk išao dobrovoljno se javivši, u sklopu britanskih komandosa.

U jednoj od akcija zaradio je Vojni križ za hrabrost jer je sam iz njemačke zasjede spasio ranjenog britanskog časnika. To da je jednog od njemačkih vojnika tada ubio mačem zapravo je lako moguće, dok onaj dio kako je potom bez vatrenog oružja pobio i ostalu osmoricu, vjerojatno je samo legenda. Mada, s tim tipom tko bi ga znao... Potom je 27. prosinca 1941. vodio napad komandosa na njemački garnizon u Vågsøyu u Norveškoj. Vodio je svoje komandose koji su se iskrcavali u amfibijskom napadu.

Aleksandar Ranković i Tito Svjedok vremena Life Milan Basta: Zatvorio je Goli otok i Staru Gradišku

I kad su pristajali u morski plićak, izvadio je gajde kako bi ohrabrio svoje ljude, ali i kako bi svi vidjeli kako je on odličan lik, te je skačući u more do koljena zasvirao „March of the Cameron men“. A onda je prestao, zaurlao: „Komandosiiiiiiiiiiii!!!“, bacio granatu i poveo ih u napad. Dva sata poslije poslali su poruku da je položaj osvojen. Na sličan način, naoružan mačem, lukom i s gajdama, vodio je svoje ljude 1943. tijekom savezničke invazije na Siciliju.

U Molini je potom, opremljen na isti način, u pratnji svog kaplara upao u grad urlajući: „Komandosiiiiiii!!!“, zauzeo artiljerijsku bateriju kako bi Saveznici osigurali put prema Salernu, osobno zarobio 42 njemačka vojnika i sproveo ih nazad u zarobljeništvo. Tog dana njegovi ljudi su zarobili ukupno 163 vojnika, tko zna koliko su ih još i ubili i uopće Wehrmachtu su napravili teški kaos. A onda se, nakon što su se vratili u pozadinu, sjetio da je u Molini zaboravio svoj mač. Nije imao druge, morao je nazad.

Pa je pronašao svoj mač i vratio se. No, na pola puta naletio je na američke trupe koje su tek napredovale prema Salernu. Amerikanci se nisu baš najbolje snalazili i pitali su Churchilla, koji se zadovoljno vraćao sa svojim pronađenim mačem, da ih povede u taj prvi napad. Bile su to savezničke trupe za proboj, a on je tamo bio već dva puta. „Ja idem svojim putem i ne pada mi na kraj pameti tamo se vraćati po treći prokleti put“, kazao im je.

Jack "Mad dog" Churchill | Author: Cassowary Colorizations/ Flickr/ CC BY 2.0 Cassowary Colorizations/ Flickr/ CC BY 2.0

Objašnjavao je poslije kako je postigao to da mu se predaju 42 Nijemca. Ispalo je da bi im se prišuljao s mačem u ruci, da bi vojnika zgrabio s leđa, stavio mu mač pod grlo i onda s njim išao prema položajima ostalih, držeći ovoga kao živi štit. Bio je uvjeren da je otkrio dobitnu formulu: „Ako si iznad njih po činu, ako im mašeš mačem i govoriš im dovoljno glasno i jasno što da rade, oni će vikati: 'Jawohl!' i činit će sve što kažete.“

Nekoliko mjeseci poslije, u prosincu 1943., točnije na Staru godinu, susreo se s Fitzoryem Macleanom, konzervativnim plemićem koji je po nalogu Winstona Churchilla tada bio u posebnoj misiji kod Tita kako bio, prvo, provjerio od kakvog je materijala Tito, potom kakav su materijal partizani, i vojno i politički, te konačno vrijedi li s njima krenuti u savezništvo. Maclean je, nije povijesna tajna, bio fasciniran Titom i njegovim partizanima.

Jacku Churchillu je povjerio vrlo osjetljiv zadatak, da ode na Vis i izvidi mogućnost da i Saveznici otok koji je tada bio tek koji mjesec pod vlašću partizana, koriste kao svoju bazu. S Visa su Churchillovi komandosi krenuli u oslobađanje Brača u rujnu 1944. i oslobodili otok. Samo, bez zapovjednika „Ludog psa“.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • staribrod 09:18 14.Lipanj 2018.

    Kreten... sad da je baš ratovao. Pametnije bi bilo reći da je bio u stalnoj bježaniji skupa sa kokošarima i palikučama, da je ratovao za diktatora i največeg koljača u povijesti Hrvatske i šire. Da nije bilo crvene armije i ... prikaži još! danas bi im se potomci skrivali po pečinama Kozare, Dinare itd.

  • frend1 22:06 04.Lipanj 2018.

    Mirko, Slavko, a sad i Jack sa lukom i strijelom... još samo svizac nedostaje i Disneyland može bankrotirati.