Life
1621 prikaza

Bolnički trend: Zašto je tako malo muških sestara?

Bolničko osoblje
Thinkstock
Iako su se tijekom povijesti srušili mnogi rodni stereotipi oko radnih mjesta, ovaj s medicinskom sestrom preživio je do 21. stoljeća

Ako pitate zdravstvene djelatnike u bilo kojoj zemlji što je najveći problem u njihovom zdravstvenom sustavu najčešći odgovor će biti nedostatak medicinskih sestara. U zemljama bogatih i starih ljudi, potražnja za skrbništvom postaje sve nezasitnija.

Britanska nacionalna zdravstvena služba raspolaže s 40.000 slobodnih radnih mjesta. Siromašne zemlje se bore s iseljavanjem medicinskih sestara koje idu tamo gdje je trava zelenija. Čini se da je jedno očito rješenje zanemareno: zaposliti više muškaraca. Tipično, samo 5-10% medicinskih sestara registriranih u određenoj zemlji su muškarci. Zašto tako malo?

Pogled na sestru kao "ženski posao" ima duboke korijene. Florence Nightingale, koji je 1860. godine utemeljila načela suvremene njege, inzistirala je na tome da muške "tvrde i hrapave" ruke nisu bile "prilagođene da se dodiruju, okupaju i premataju ranjene udove".

Ruka stare osobe Volonteri Life Njihov posao - oni brinu da nitko ne umre sam

U Velikoj Britaniji Royal College of Nursing, sindikat sestara, sve do 1960. nije priznao muške članove. Neke medicinske škole u Americi započele su priznavati muškarce tek 1982. godine, nakon što ih je Vrhovna vlada na to natjerala. Titule sestara kao što su "sestra" - glavna odjelna sestra i "matrona"  - naziv koji se u nekim zemljama koristi i za muškarce - nimalo ne pridonose rješavanju problema. Ne iznenađuje zato da neke starije osobe ni ne znaju da i muškarci mogu biti medicinske sestre. Muške sestre često susreću pacijente koji za njih misle da su liječnici, piše Economist.

Drugi problem je da uvjerenja o tome što medicinska skrb zapravo podrazumijeva često su zastarjele - na načine koji mogu biti osobito nezgodni za muškarce. U filmovima se medicinske sestre obično prikazuju kao pomagači muškim liječnicima herojima. Zapravo, medicinske sestre rade većinu svog rada samostalno i prve su odgovorne ako pacijent doživi krizu.  

Kako bi se uklonili mitovi, kampanje za zapošljavanje medicinskih sestara pokazuju skrb kao profesionalni posao s napredovanjem u karijeri, specijalizacijama za anesteziologiju, kardiologiju ili hitnu medicinsku skrb, te se koriste vještine vezane uz tehnologiju, inovativnost i vođenje.

Milan Kujundžić Ništa novo Top News Opet najavljuju istu reformu - spajanje bolnica

No privlačenje muškaraca ovom poslu, bez uklanjanja rodnih stereotipa može biti i lukavo. U Americi dečke privlače u ovo zanimanje kampanjom s provokativnim sloganom:

"Jesi li dovoljno muškarac da budeš sestra?"

Njega nije karijera koju mnogi dječaci sanjaju ili uzimaju u razmatranje. Samo dvije petine britanskih roditelja kažu da će biti ponosni ako im sin postane medicinska sestra. Zbog svega ovoga, muškarci koji se odluče raditi u medicinskoj skrbi obično su već dobro upoznati s poslom. Neki slijede vlastitu majku, drugi se počnu za to zanimati nakon što su i sami vidjeli mušku medicinsku sestru da se brine o njihovom rođaku ili rođakinji, ili pak zato jer su i sami dobili njegovu pomoć tijekom liječenja. Iako su mnogi rodni stereotipi o poslovima i brizi nestali tijekom stoljeća, ovaj s medicinskim sestrama i dalje je ostao nepromijenjen. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.