Life
2297 prikaza

Bollettieri otkrio tajnu - zašto se razišao s Agassijem

Nick Bollettieri
1/5
YouTube screenshot
Najslavniji trener svih vremena, koji je stvorio niz vrhunskih tenisača prvi put je otvoreno progovorio o odnosu s bivšom teniskom zvijezdom

U devedesetim godinama nije bilo veće trenera od njega. Karizmatični motivator s ogromnim egom, Nick Bollettieri je imao nevjerojatan dar za da svaki sirovi teniski talent pretvori u prvaka.

U svojoj čuvenoj teniskoj akademiji pokrenuo je karijere legendama kao što su Jim Courier, Monica Seleš, Mary Pierce, Serena i Venus Williams, Maria Sharapova, i Anna Kournikova. Prema njegovoj računici, igrači koje je trenirao osvojili su 180 grand slamova.

Ali njegov pravi dragulj bio je Andre Agassi.

Marin Čilić Stroga pravila Life Zašto igrači na Wimbledonu moraju nositi isključivo bijelo?

U Bollettierijevu školu stigao je kao tinejdžer i Bollettieri ga je odmah zapazio jer je bio drugačiji. Sve je govorilo da će postati vrhunski tenisač. No, Bollettieri je i sam htio biti zvijezda, pa je uzeo Agassija pod svoje i njih dvojica su postali nerazdvojni jer je njegov učenik postao najveća sportska atrakcija. 

Kao i svaka sreća, ni ova nije trajala zauvijek. Nakon velike pobjede s Agassijem, 1993. godine Bollettieri je iznenada prekinuo suradnju s tenisačem za kojeg je govorio da ga voli kao da mu je rođeni sin. Da sve bude još bolnije za Agassija, Bollettieri mu to nije rekao u lice, nego mu je napisao pismo i od tada više nikad nisu prozborili ni riječ. 

Nick Bollettieri | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Nakon 20-ak godina, u dobi od 86, Bollettieri je pristao sjesti pred kameru redatelja Jasona Kohna i konačno o tome progovoriti u filmu "Love Means Zero" za koji mnogi već sad kažu da nije običan dokumentarac. Prepun je konflikata i sučeljavanja koji se osvrće na najvažnije trenutke u karijerama dvojice teniskih velikana.

Kohn priznaje da mu se isprva scenarij nije činio previše primamljivim, jer se bojao da će se sve svesti na naraciju, pa mu se činilo zanimljivim Bollettierija prikazati baš onakvim kakav on jest - konfliktna ličnost. No, to nije bilo nimalo jednostavno jer je Bollettieri došao sa svojom idejom kako bi film trebao izgledati. 

Nick Bollettieri | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
"Brinulo me da to ne ispadne konvencionalni sportski dokumentarac, a to jedino nisam želio", rekao je Kohn. "Iako sam unaprijed znao bi trebala biti suština priče, nisam to htio otkriti Bollettieriju. Umjesto da kažem: 'Želim iskreno ispričati priču o vašem odnosu s Andreom', rekao sam mu da želim u fokus staviti obiteljsku priču, o surogat ocu i međusobnom odnosu njegovih pulena."

Na to ga je Bollettieri pitao:

"A što mislite da počnemo s French Openom 1989. kad sam odlučio trenirati Agassija umjesto Couriera? Obojica su bili moji dečki!" 

Kohn se oduševio s tom idejom jer je to vjerojatno bio najkontroverzniji trenutak u povijesti tenisa. Drugi izazov redatelju je bilo kako nagovoriti Agassija da i on sudjeluje u filmu? Sportska TV-mreža ESPN odmah je dala do znanja da su zainteresirani za dokumentarac samo pod uvjetom da u njemu svoju stranu priče ispriča slavni tenisač. 

Andre Agassi i Novak Đoković Teniski as Life Da nije bilo Steffi Graf, Agassi ne bi trenirao Đokovića

Nakon godinu dana razgovora s Agassijevim menadžerom, Kohn je dobio konačnu odbijenicu. A onda se za projekt zainteresirala TV-mreža Showtime. 

U tom trenutku Kohn se riješio velikog tereta i ograničenja - da radi s temperamentnom superzvijezdom. Promijenio je koncept sa 60-minutnog na 90-minutni dokumentarac i počeo pratiti bivše Bollettierijeve tenisače. 

Kohn je želio prikazati vječno sukobljavanje Bollettierija i Agassija, ali kad to nije uspio, film je dobio na zanimljivosti jer je Kohn preuzeo ulogu Bollettierijevog sugovornika. 

Za razliku od redatelja koji u takvim filmovima svojim temperamentnim ponašanjem pokušavaju natjerati sugovornika da što više otkrije, Kohn je uzeo drugačiju taktiku. Tako se nerijetko može čuti Kohna kako moli svog junaka da mu konačno da pravi odgovor na postavljeno pitanje. 

Ključni trenutak je bio kad je uspio nagovoriti producenticu Amandu Branson da mu da čak dva cijela dana za intervju s Bollettierijem kako bi uspio od njega 'iscijediti' prave odgovore budući da je Bollettieri bio vješt u razgovoru s novinarima i desetljećima je davao intervjue, pa je točno znao kako izbjeći izravne odgovore. 

"Bio sam vrlo frustriran. Nick je čovjek koji od svake priče stvara mit, a kad se namjerite na čovjeka koji je dobar pripovjedač, onda stalno ponavlja jednu te istu priču, pa ono što je važno i ono što se stvarno dogodilo nekako ispari, a razgovor postaje dosadan. Zato mi je trebao i idući dan. Shvatio sam da se naprosto moram s njim početi sukobljavati i inzistirati na pravim odgovorima." 

Natjerao je Bollettierija da mu konačno do detalja ispriča što ga je nagnalo na skandaloznu odluku da usred meča Agassi-Courier, na French Openu 1989. godine, sjedne uz Courierovog najvećeg rivala Agassija? Zašto je prekinuo suradnju s Agassijem i to ne razgovorom, nego pismom i na kraju - zašto je njegova slavna teniska akademija završila bez dolara zarade?

Nick Bollettieri | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
No, najmoćniji trenutak je kad Kohn traži Bollettierija - hladnog i proračunatog macho mužjaka da pročita odlomak iz Agassijeve autobiografije 'Open' i to onaj u kojem se tenisač emocionalnim pismom izravno obraća starom treneru. 

Tako su Bollettierija konačno natjerali da iskreno kaže što osjeća o svom bivšem štićeniku - da i danas duboko brine za njega. 

Iako je Kohn ponudio Agassiju da mu privatno pusti film i da ga pogleda prije no što bude prikazan javnosti, jer je želio čuti što tenisač misli o filmu, ali je ovaj to odbio. 

Serena Williams Darko Grnčarov Top News Prevario je svijet da je tenisač koji se probudio iz kome

Bollettieriju je prikazao film u malom krugu njegovih prijatelja. Bio je zadovoljan, a onda je redatelju navečer oko pola 11 opet zazvonio telefon. Bio je to Nick Bollettieri:

"Smrznuo sam se. Mislio sam - evo probudio se njegov mafijaški karakter. Ali doživio sam nešto što me osupnulo. Bollettieri mi je održao predivan motivacijski govor - kakvim je vjerojatno nekoć motivirao svoje tenisače. Bilo je to nešto najčudesnije što mi se dogodilo. Jer nisam radio koji će se njemu svidjeti, niti sam ga filmom želio razveseliti, a nisam tražio ni njegove pohvale. Tad sam shvatio zašto je bio velik. Tek nakon tog razgovora shvatio sam svu njegovu veličinu", kaže Kohn za businessinsider.com.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.