Life
16124 prikaza

Bolestan trend: Idu na pobačaj jer ne nose dječake

Ginekološki pregled
Thinkstock
Dokaz primitivnog razmišljanja u regiji svakako je trend koji je u porastu, a podrazumjeva abortus kad se utvrdi neželjen spol

- Da je bila djevojčica, ne znam što bih napravila. Srećom, bio je sin - priznala je Amela iz Bijelog Polja.

Naime, mnoge trudne Crnogorke kojima je utvrđeno da nose djevojčice odlučuju se na prekid trudnoće zbog očekivanja društva, a ponajprije njihove obitelji pa i supruga, da rode sina - nasljednika. O tom bolesnom i primitivnom trendu koji je u porastu izvještavaju tamošnji lokalni mediji, koji otkrivaju da Crnogorke zahvate najčešće obavljaju u srpskim klinikama.

Privatne klinike na to samo trljaju ruke - pacijenticama jamče anonimnost, a pritom dobro zarađuju.

Prema pisanju RTCG-a, Amela (43) ima već troje djece, a u prvim tjednima trudnoće išla je na skup i rizičan test genetski test u Beograd kojim se može utvrditi spol. 

Sve to prije 10-og tjedna trudnoće

- Željela sam sina kako bih udovoljila mužu. Znam puno žena koje su išle na pobačaj nakon testa korionskih resica i otkrića da nose djevojčicu - rekla je Amela.

Žena u bolnici | Author: Thinkstock Thinkstock
Takvo genetsko testiranje je ilegalno, no javna je tajna kako se ono ipak provodi.

Cijena zahvata je 350 eura, a s njime se omogućuje saznavanje spola trudnoće prije prolaska zakonskog roka za legalno okončavanje trudnoće abortusom. 

Inače, test se preporučuje samo kod ozbiljnih sumnji na genetske poremećaje kod fetusa. Druge su alternative za saznavanje spola Nifty test, kojim se iz krvi majke saznaje spol djeteta, no rezultati tog testa su precizni tek u 12. tjednu trudnoće, kad je nezakonito obaviti pobačaj.

Ipak, i tada za Crnogorke postoji alternativa - u privatnim poliklinikama masno plaćaju obavljanje nezakonitih abortusa. 

Pogledajte video:

(Telegraf rs.)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.