Life
6950 prikaza

Bole vas leđa ili muče sinusi? Evo kako spavati

Žena spava
Thinkstock
Položaj tijela treba prilagoditi zdravstvenim problemima - jer se tako mogu olakšati bolovi, a san postaje kvalitetniji

Svaki četvrti čovjek u prosjeku ne spava dovoljno, a svaki deseti ima neki oblik poremećaja sna i pati od kronične nesanice, pokazalo je nedavno istraživanje. Manjak sna rezultira duljom pospanosti nakon buđenja, a uzrokuje tjeskobu i depresiju te udvostručuje rizik od srčanog udara i dijabetesa, upozoravaju liječnici.

Svaka od poza za spavanje ima svoje prednosti i mane, a dok neke omogućuju bolji san, druge potenciraju hrkanje. Općenito, položaj spavanja može pomoći i u olakšavanju određenih zdravstvenih boljki, a stručnjaci su napravili vodič kojim vam može pomoći u tome.

Glavobolja

Kod glavobolje je najbolje leći ravno, ispruženih nogu i ruku uz tijelo. Jastuk trebate smjestiti čvrsto oko glave kako se glava ne bi okretala u snu.

PMS

Legnite na leđa i postavite jastuk ispod koljena kako biste povisili noge, no kralježnica bi trebala ravna.

Prehlada

Kod prehlade najčešće dolazi do začepljenja nosa i problema sa sinusima, zbog čega je važno da glavu postavite u povišen položaj s obzirom na ostatak tijela. Legnite na leđa i ispod glave stavile ili jedan deblji ili dva tanja jastuka.

Bol u trbuhu

Bilo da je bol menstrualna ili potječe od probavnih problema, umanjiti je možete položajem spavanja u kojem ležite na boku - na lijevoj strani. Između koljena smjestite jastuk.

Bol u leđima

Legnite na leđa i ispod koljena stavite jastuk, a ispod donjeg dijela leđa postavite smotani ručnik u obliku valjka. 

Povišen krvni tlak

Legnite na trbuh tako da vam je lice okrenuto prema jastuku, na lijevu ili desnu stranu lica - koja god vam više odgovara. Ostatak tijela ispružite.

Bol u vratu

Legnite na leđa ispruženi te između jastuka i vrata postavite zamotani ručnik. 

Bol u ramenima

Legnite bočno na onu stranu koja vas ne boli te savinite koljena između kojih ste postavili jastuk, a drugi jastuk pritisnite na prsa.

Još pojašnjenja i grafičke prikaze tih poza pogledajte u videu:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.