Life
2974 prikaza

Bojao se besmrtnosti pa se, za svaki slučaj - ubio

Operacija ugradnje pacemakera
Marijan Sušenj/PIXSELL
Prva ugradnja pacemakera u Jugoslaviji završila je tragično jer je operacija uspjela

Davne 1965. godine u tadašnjoj Jugoslaviji, 2. listopada izveden je povijesni zahvat u KBC 'Dragiša Mišović', piše srpski Blic.rs. 

Ugrađen je prvi pacemaker tada 61-godišnjem pacijentu, izvjesnom D.K. koji je na operaciju došao s dijagnozom potpunog prekida provođenja impulska kroz srce.

Pionir kirurgije, kasnije čuveni primarijus dr. Dragoljub Bata Adamov i njegov tim iz beogradske bolnice, spasili su pacijentu život.

Na ideju o ugradnji pacemakera došao je dr. Adamov koji je detaljno proučavao i pratio rad švedskog kardiologa, dr. Akea Senninga. 

Osim kirurga Adamova, oko operacijskog stola bili su i anesteziolog dr. Predrag Lalević, dr. Miša Albreht i dr. Milan Dragović.

Pacijent se potpuno oporavio nakon operacije i mogao je sasvim normalno živjeti, no prema svjedočenju dr. Lalevića, dogodio se filmski obrat.

Kako je Lalević ispričao dr. Adamovu, pacijent se uplašio da zbog ugrađene 'elektronske proteze' više neće moći umrijeti, pa je izvršio samoubojstvo. 

Tako je prvi pacijent s implementiranim pejspmejkerom skončao navodno zbog straha od besmrtnosti i tako postao besmrtan. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.