Life
3366 prikaza

"Bogohuljenje i svetogrđe" u kojem sudjeluje i Vatikan

Lady Gaga na Met Gala 2019.
1/7
Doug Peters/Press Association/PIXSELL
Prošle godine za Met Gala priredbu Vatikan je posudio 40 originalnih papinskih i kardinalskih odora

I ove godine prvi ponedjeljak u svibnju svi svjetski mediji popratili su najvažniji sporedni događaj na svijetu. Met Gala, odnosno Costume Institute Gala ili Met Ball koji se održava u njujorškom Metropolitan Museum of Art – najvećem umjetničkom muzeju u Americi, zapravo je godišnje prikupljanje donacija za Metropolitan Museum of Art's Costume Institute - odjel na kojem je najveća kolekcija odjevnih predmeta na svijetu.

Met Gala održava se još od 1948. godine zahvaljujući Eleanor Lambert, ženi koja je odigrala ključnu ulogu za američku modnu industriju i promovirala New York u svjetski centar mode i umjetnosti. Nakon što je sredinom 30-ih godina prošlog stoljeća postala direktorica izdavačke djelatnosti u Whitney Museum of American Art, Lambert je pomogla osnovati danas prestižni Museum of Modern Art – slavnu njujoršku MoMA-u. Osim što je pokrenula modnu scenu i utemeljila danas najvažnije modne nagrade, Eleanor Lambert pokrenula je i New York Fashion Week, a zahvaljujući njoj Met Gala je i danas jedan od najvažnijih modnih događaja na svijetu.

Papa Franjo IZLOŽBA Life Papa je ikona stila i najveća izložba mode to dokazuje

Prva gala večera bila je zapravo ponoćna večera, a posjetitelji su morali kupiti ulaznice za tadašnjih 50 dolara. Prvih nekoliko desetljeća svog postojanja Met Gala je bila tek jedna od mnogobrojnih dobrotvornih zabava, pa su u početku i gosti bili samo djelatnici u modnoj industriji. Večere su se organizirale uvijek u ekskluzivnim prostorima, poput hotela Waldorf-Astoria, Central Park li Rainbow Room.

Kada je 1972. konzultantica Metropolitan Museum of Art's Costume postala Diana Vreeland, bivša glavna urednica modnog magazina 'Vogue', Gala je postala glamurozniji događaj. Osim modne industrije, na večeru su pozivane najslavnije osobe tadašnjeg američkog estradnog i kulturnog života – Andy Warhol, Diana Ross, Cher i mnogi drugi. Vreeland je ovaj ekskluzivni event preselila u Metropolitan Museum, a do 1989. godine, kad je Vreeland preminula, Met Gala je već postala 'dragulj društvenih događanja u New Yorku' i najekskluzivnije društveno dgađanje na svijetu, na kojem se, u prosjeku, prikupe deseci milijuna dolara donacij. Tako je Met Gala postao jedan od najvažnijih izvora financiranja Instituta. Prema nekim procjenama, ovogodišnji iznos nadmašit će sve prethodne i mogao bi doseći vrtoglavih 200 milijuna dolara.

Madonna na priredbi Met Gala 2016. | Author: HBE/WENN/PIXSELL HBE/WENN/PIXSELL

Naravno, sve to ne bi bilo moguće bez Annae Wintour, glavne urednice magazina 'Vogue'. Ona je središnja ličnost ovog događaja od 1995. godine, predsjedava i nadgleda Odbor za donacije, a određuje i popis gostiju. Od 2014. godine ulaznice koštaju 30.000 dolara za one koji žele doći na večeru, a nisu na službenom popisu, zato da bi se povećala ekskluzivnost cijelog eventa. Kad se to pomnoži s oko 700 uzvanika, već se nazire lijepa brojka.

No, sve to ne bi bilo moguće i bez pokoje afere koja uvijek daje začin priredbi. Naime, gosti svake godine određuje se strogi dresscode, pa i gosti moraju doći odjeveni u skladu sa zadanom temom. Tako je 2014. godine za muškarce bila obavezna bijela leptir-kravata, koju je bilo tada gotovo nemoguće naći u trgovinama, pa je nastao pravi stampedo, a bogati i slavni su se morali dovijati na razne načine da ju nabave.

Rihanna na priredbi Met Gala | Author: ESPB/Press Association/PIXSELL ESPB/Press Association/PIXSELL
No, to je bio tek manji problem. Iduće godine Met Gala je tematizirala Kinu i njezin utjecaj na umjetnost, film i modu . No, nisu svi baš s oduševljenjem ocijenili događaj. Kritičari su se raspisali da je večera prošla u znaku 'suptilnog institucionaliziranog rasizma i zapadnjačkim stereotipnim predodžbama o Kini koje podupire neznanje društvenih medija.'

Prije tri godine Madonna je izazvala kaos jer se na temu 'Manus ex Machina:Moda u doba tehnologije', pojavila u Givenchyjevom kostimu u kojem je obnažila grudi i stražnjicu. Proglasili su to najkontroverznijim kostimom u povijesti Met Gale i krenuli su napadi, a Madonna je hladnokrvno odgovorila preko društvenih mreža:“Borili smo se i borimo se za građanska prava i prava homoseksualaca diljem svijeta, a kad je riječ o ženskim pravima još uvijek živimo u mračnom dobu. Moja haljina na Met Ballu bila je kako modna, tako i politička poruka.“

Prošle godine događaj je tematizirao odnos katoličke crkve i mode 'Nebeska tijela: Moda i katolička imaginacija'. Pa kad se Rihanna pojavila s papinom mitrom na glavi, kritičari su njezin outfit prozvali bogohuljenjem i svetogrđem iako su samo za ovo događanje Vatikan i Katolička crkva posudili više od 40 originalnih papinskih i kardinalskih odora, a na samoj večeri pojavio se i njujorški kardinal Timoty Dolan.

Mudra Anna Wintour sigurno na sve to samo zadovoljno trlja ruke.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.