Life
4118 prikaza

Bogat i moćan: Udaje kćer, dolaze mu Hillary i Beyonce

Obitelj Mukesha Ambanija
instagram
Vlasnik je gigantskog poslovnog carstva ali i najskuplje privatne kuće na svijetu - ima 27 katova i vrijedi milijardu dolara

Najbogatiji Indijac (i Azijat, nakon što je prešišao Jack Ma), Mukesh Ambani, udaje kći Ishu u indijskom događaju godine, a tome će prisustvovati i slavni poput Beyoncé, Arianne Huffington, Sachina Tendulkara i Hillary Clinton koji su stigli u Radžastan gdje će skoro tjedan dana slaviti.

Ambani je "težak" 44.3 milijarde dolara, a i vlasnik je Reliance Industries. Isha, jedna od njegovo troje djece udaje se za Ananda Piramala, sina Ajayja Piramala, također industrijalca milijardera s kojima je Ambani desetljećima prijatelj.

Sa Ambanijevima već barem 18 godina poslovne odnose održava i obitelj Clinton. Nekoliko su se puta susreli i u Indiji i van nje, a Hillary je ovog ožujka posjetila Indiju kako bi održala govor na konferenciji u Mumbaiju, a onda je otišla na ručak kod Ambanijevih, u njihov dom koji ima 27 katova, i koji je najskuplji privatni dom na svijetu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hillary Clinton , #MOM nd #ME Swadesh Bazar In Udaipur 😃👜🛍

Objavu dijeli Isha Ambani (@ambani.isha)

Kao što se gotovo šekspirijanski spajaju dvije najbogatije obitelji u Indiji, tako je i Mukesh Ambani do svog carstva došao mukotrpnim radom ali i gotovo filmskim zapletima.

Rođen je u skromnim uvjetima u Jemenu gdje je njegov otac Dhirubhai Ambani pokušavao uspostaviti biznis trgovanja začinima. Mukesh ima brata Anila, i dvije sestre. Godine 1958. vratili su se u Indiju, neko vrijeme živjeli u relativnom siromaštvu no čim je biznis krenuo kupili su zgradu od 14 katova i tamo se naselili (a dio iznajmljivali). 

Zgrada Antilia | Author: wikipedia wikipedia

Ocu Dhirubhaiju, koji je trgovao tekstilima i začinima, nikada nisu bile važne ocjene sinova, iako su diplomirali na prestižnim stranim fakultetima, već kako se snalaze u biznisu. Njegova je fatalna greška bila u tome što nije ostavio oporuku kojom jasno dijeli "carstvo" među djecom, posebno sinovima.

Nakon njegove smrti 2002. uslijedilo je epsko "natezanje" na sudu koje je pratila cijela Indija. Građani i mediji podijelili su se na klanove "Anil" ili "Mukesh". Na kraju je intervenirala i njihova majka Kokilaben rekavši kako će Mukeshu pripasti (važnija) polovica - Reliance Industries Limited i Indian Petrochemicals Corporation Limited, što je kasnije potvrdio i sud u Mumbaju 2005.

Zgrada Antilia | Author: Wikipedia Wikipedia
Od tada se njegov biznis razgranao, od petrokemije, preko farmaceutike do telekomunikacija.  Ambani samo od naftnog i plinskog giganta Reliance Industries ima profit od 60 milijardi dolara, i među najvrjednijim je indijskim kompanijama. Godine 2016. Reliance je uzrokovao "cjenovni rat" na indijskom, vrlo kompetitivnom, telekomunikacijskom tržištu lansiranjem 4G telefonskog servisa Jio. Jio ima 215 pretplatnika, nudi besplatne razgovore unutar zemlje, najjeftiniji internet i gotovo besplatne mobitele.

Indijski mediji svadbu nazivaju "kraljevskom", a njihov dom često zovu palačom.

U zemlji u kojoj prosjek zarađuje 20 do 30 dolara mjesečno, samo račun za struju za taj neboder iznosi više od 100.000 dolara. Zgrada ima više od 37 tisuća metara kvadratnih, a nalazi se na Altamount Roadu u južnom Mumbaiju. Zgrada (neboder) se zove Antilia, po mitskom otoku u Atlantskom oceanu. Ima 27 katova, ali s obzirom da su lusteri duple visine od prosjeka, zapravo ima preko 40 katova. Čak 600 zaposlenika održava i radi na imanju, a oni imaju vlastite katove i sobe za odmor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Awesome Picture Guys 😍👌❤

Objavu dijeli Isha Ambani (@ambani.isha)

Ambani zgrada ima spa, više različitih salona, sobu za bal, tri bazena, te studio za jogu i ples. Postoji i privatni o kazalište, i privatno kino. U oboje stane 50 osoba, a na krovu teatra je terasa sa vrtom (vrtnih terasa ima više).

Čak je šest katova namijenjeno samo za parking, i stane 168 automobila. Devet je liftova, neki su za članove obitelji, drugi za goste, a treći za poslugu. Kroz 'palaču' se provlači simbol sunca i lotusa, a replicira se u materijalima poput kristala, mramora i perli.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Isha Ambani (@ambani.isha)

Na krovu ima mjesta za slijetanje tri helikoptera. Tamo je navodno sletjela Beyoncé koja je održala privatni koncert kao "zagrijavanje" za svadbu, a na vjenčanju će biti i gosti poput industrijalca Lakshmi Mittala, Jamesa Murdocha, bolivudske glumice Priyanke Chopre i njezinog novopečenog supruga Nicka Jonasa, oni su se, piše Guardian, prošli tjedan oženili u Radžastanskom gradu Jodhpuru.

Više je desetaka aktivnosti koje će se održati prije same svadbe koja će spojiti indijske dvije najutjecajnije obitelji.

Par se zaručio u Italiji, na jezeru Como pred 600 gostiju, a koncert je održao John Legend. Mlada Ambani je 2014. diplomirala na Yaleu, i od tada je u upravi čak dvije kompanije unutar očevog Reliance carstva. Forbes ju je 2015. prozvao "ženom na koju se mora obratiti pozornost". 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.