Life
94768 prikaza

Bizarno: Pet leševa koji nikako ne mogu istrunuti

Leševi koji ne trunu s vremenom
Wikimedia Commons
Tijela nisu tretirana nikakvim kemikalijama - i pravi je misterij kako se do sada nisu raspala

Živiš, umreš, truneš. To je realan slijed događaja, barem za većinu ljudi. Međutim, kroz povijest su postojale iznimke - tijela koja su tvrdoglavo odbijala istrunuti, odnosno raspasti se onako kako su trebala. Ti "neraspadljivi leševi" često su bili ostaci svetaca ili istaknutih ljudi. Jesu li ta tijela čuda, znanstveni misteriji ili pak izlažirani slučajevi? 

Imajte na umu kako tehnike modernog balzamiranja datiraju iz američkog građanskog rata te nisu bile dostupne prije 1860-ih.

1. Sveta Betina Zita

Bila je cijenjena tijekom cijelog svog života - bila je vrlo lijepa dama koju su svi voljeli. Umrla je 1272., a nakon toga je od njene smrti napravljen svojevrsni kult. Više od 300 godina kasnije, njeno je tijelo ekshumirano i otkriveno je kako se nije raspalo. Ne vjerujete?

Leševi koji ne trunu s vremenom | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Otiđite i uvjerite se sami - njeno tijelo koje se osušilo i u biti mumificiralo nakon ekshumacije, još uvijek se nalazi na javnoj izložbi u bazilici San Frediano u Italiji. 

Nakon što se osušilo, njeno lice nije sasvim savršeno, no mora se priznati kako izgleda prilično dobro za nekog tko je mrtav već 700 godina. 

2. Dashi-Dorzho Itigilov

On je bio budistički lama koji je došao iz Rusije. Premda je bio još uvijek živ, 1927. je zamolio svoje kolege lame da započnu s pogrebnim pripremama za njega. Sjedeći u Lotusovoj poziciji, umro je za vrijeme meditacije. Po njegovoj je volji i traženju zakopan točno onako kako je umro, a što je osobito zanimljivo, zatražio je da se njegovo tijelo iskopa nakon nekoliko godina.

Leševi koji ne trunu s vremenom | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Od 2002. Itligovo je tijelo opisano "kao u stanju nekoga tko je umro prije 36 sati". Od tada je izgled leša promijenjen uslijed izlaganja soli u koji je bio zapakiran, zbog čega se možemo zapitati je li lama doista samo po sebi "otporan na raspadanje".

3. La Doncella

Prije otprilike 500 godina, 15.godišnja Inka djevojka hodala je strmim usponima planine u Argentini, kad ju je ubio oštar udarac kamena u glavu, a ona je ostavljena na planini u svojoj odjeći i ceremonijalnim predmetima kao "vjerska žrtva".

Leševi koji ne trunu s vremenom | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Hladne temperature, suhi i kisikom siromašni zrak Anda sačuvali su njeno tijelo stoljećima, sve dok ono nije ponovno otkriveno 1999.g. Njeno ime se ne zna točno, no dobila je nadimak La Doncella, što znači djeva.

4. Dama Xin Zhui

Xin je bila žena kineskog plemića za vrijeme dinastije Han. Živjela je neobičnim stilom života za to vrijeme i mjesto, a općenito je jela puno mesa i većinom sjedila bez imalo kretanja. Hedonizam ju je naposljetku sustigao te je, kao morbidno pretila, umrla od srčanog udara oko 163. g. pr. Kr. 

Leševi koji ne trunu s vremenom | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Kad je njeno tijelo otkriveno 1971., njena je koža bila još uvijek meka, a njeni su se udovi još mogli savijati. Lady Zhui sasvim sigurno nije Snjeguljica, no očuvanje tijela nakon više od 2000 godina svakako je nečuveno. Znanstvenicima nije jasno što je očuvalo njeno tijelo - budući da ne postoje znakovi balzamiranja.

5. Sveta Catherine Laboure

Ona je tvrdila kako joj se ukazala Djevica Marija u Francuskoj 1830., a njene priče su se brzo raširile po cijeloj Francuskoj, a potom po cijelom svijetu, kad su tisuće katolika počeli nositi medaljone koji su obilježili njene vizije. Prema njenoj priči, stavila je svoje ruke na krilo Djevice Marije dok je razgovarala s njom u praznoj kapeli.

Leševi koji ne trunu s vremenom | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Pokopana je nakon smrti 1876. i ostala je zakopana sve do 1933., kad je njeno tijelo ekshumirano kao dio službene beatifikacije . Ispitivanje je donijelo zaključak kako je "tijelo u savršenom stanju očuvanja, a zglobovi su i dalje savitljivi". Danas možete posjetiti njeno tijelo u Parizu i vidjeti kako je ona stvarno izgledala s jednim izuzetkom - ruke sklopljene u molitvu su lažne. Stvarne su bile odrezane i pokopane odvojeno, u znak sjećanja na Marijino krilo na kojem su navodno boravile. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.