Life
4649 prikaza

Bizarni razlog zašto je šahovski meč ušao u povijest

Svetozar Gligorić
1/2
YouTube screenshot
Tadašnji jugoslavenski šahist najprije je odbio remizirati, a kasnije ga protivnik više nije čuo

Godine 1959. Jugoslavija je bila organizator velikog Međunarodnog šahovskog turnira. Među ostalim velikanima, jedno od najpoznatijih imena tog vremena bio je Bobby Fischer. 

Jugoslavenski maršal Josip Broz Tito, i sam amaterski šahist, odmah je podržao ideju da se u Jugoslaviji održi tako velik i važan turnir. No, svim natjecateljima je na pameti bilo samo jedno ime - Mihail Botvinnik. U to vrijeme neprikosnoveni svjetski prvak iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza, igrao bi protiv pobjednika ovog Međunarodnog turnira ukoliko bi ga ovaj izazvao i morao bi braniti titulu. Jer, ovaj na turniru se odlučivalo o 4. kandidatu za Svjetsko prvenstvo, a igralo se 28 kola, piše Vintage News.

Pobjednik turnira je bio Mihail Tal (1936. - 1992.), jer je postao najmlađi svjetski prvak u povijesti ovog sporta, s tek 23 godine. Turnir se igrao od 7. rujna do 31. listopada 1959. godine.

Jugoslavenski gradovi poput Bleda, Beograda i Zagreba bili gradovi domaćini turnira. U njemu su sudjelovala mnoga velika šahovska imena,poput Tala, Gligorića, Petrosiana, Benka, Olafssona i Fischera. Jugoslaviju je predstavljao Svetozar Gligorić (2. veljače 1923. - 14. kolovoza 2012.) koji je dao značajan doprinos svjetskom šahu. U ovu igru zaljubio se kao još kao dječak, a da bi mogao igrati, sam je rezbario figure od drva i čepova i temeljito proučavao i uvježbavao igru.

Svetozar Gligorić | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Bio je poznat po metodi otvaranja igre “King's Indian Defense” i “Ruy Lopez", a to su samo neke od njegovih brojnih šahovskih majstorija. Izvrsno je govorio nekoliko jezika, radio je kao profesionalni novinar i organizator šahovskih turnira, a zasigurno ga se smatra jednim od najvećih imena u povijesti šaha. Osim šaha, njegova najtrajnija strast bila je glazba, pa čak i izdavanje CD-a s jazz i skladbama.

Osvojio je jugoslavensko prvenstvo 12 puta i 15 puta zastupao svoju zemlju na šahovskim olimpijadama. Legendarni velemajstor poznat je i po izreci "Igram protiv figura". Ta rečenica izravno odražava njegov šahovski temperament i osobnost koja se fokusirala uvijek samo na ono što je na ploči, umjesto na ponašanje protivnika.  Kao mladi i perspektivni šahist iz Moskve, Tigran Petrosian brzo je stekao slavu  kao najveći majstor obrane. Iznimno je bio budan i pazio na svaki protivnički potez, pa je uvijek imao odgovor na protivnikovu agresiju i potencijalnu prijetnju. 

Kad bi se protivnik iscrpio od Petrosianovih frustrirajućih, ali impresivnih poteza, krenuo bi s napadom i to bi uvijek završilo loše po suparnika.

Dobio je nadimak 'željezna tvrđava', ali bi ovu njegovu taktiku žestoko kritizirali i šahovski prvaci i novinari. Ipak, Petrosian je nastavio svoj put prema vrhu, osvojivši Svjetsko prvenstvo, a titulu je branio šest godina. 

Bobby Fischer proučio je njegovu metodu, pa je jednom rekao:"Kad bi Petrosian igrao hrabrije, bio bi najjači igrač na svijetu."

Tigran Petrosian | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Dvije godine nakon primjedbe Bobbyja Fischera, Petrosian će osvojiti Svjetsko prvenstvo 1963. u Moskvi protiv trostrukog prvaka, sovjetskog šahovskog titana Mihaila Botvinnika.

U jednoj partiji jugoslavenskog turnira 1959. Petrosian je igrao protiv Svetozara Gligorića. U izjednačenoj igri, Petrosian je već razmišljao o tome da Gligoriću ponudi neriješeno.

U tom trenutku Gligorić je to odbio, ali je nakon nekog vremena poništio svoju odluku i ponudio Petrosianu remi jer nije vidio drugu alternativu. No, Petrosian je bio gluh i nosio je slušni aparat. Očigledno, isključio ga je odmah nakon što je Gligoriću ponudio prvi remi i nastavio je graditi svoju „željeznu tvrđavu“, nakon što je Gligorić odbio prijedlog. I - Petrosian je pobijedio. Nastavio je igrati jer nije čuo Gligorićevu drugu ponudu, koju bi, da je čuo, sigurno prihvatio.  

Meč je baš zbog toga ipak bio jedan od najzabavnijih u povijesti šaha. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • lietuva2 12:48 04.Veljača 2019.

    Užas, koji strojni prijevod!

  • Sakramenski 12:40 04.Veljača 2019.

    Nije Mihail Tal, nego Mihail Talj!!