Life
30440 prikaza

Bizarne priče o misterioznom otoku na koji nitko ne smije

Plum Island
kyselak
Otok je strogo čuvana zona, zaštićena stražama i brojnim oznakama koje upozoravaju slučajne posjetitelje da se drže podalje od otoka

Jedno od najmisterioznijih mjesta na svijetu je otok udaljen kojih 150 kilometara istočno od New Yorka. O ovom mjestu već desetljećima kruže priče o zavjerama i velikim spletkama. O Plum Islandu se govori kao o otoku na kojem se obavljaju tajni vladini eksperimenti.

Ovaj izdvojeni otok doista je mjesto na kojem se nalazi laboratorij i malo tko zna što se tamo točno događa, budući da je na njega najstrože zabranjen pristup svima, osim znanstvenicima koji tamo rade.

Otok je dugačak oko 4,8 i širok oko 1,5 kilometara. Krasi ga zanimljiva povijest i budi maštu jer je doista obavijen velom tajne. Davne 1899. godine kupila ga je američka vlada. Postao je vojna baza nazvana Fort Terry i tu je bila smještena artiljerijska jedinica. Vojnu funkciju je imao i za vrijeme Drugog svjetskog rata kad je baza postala pomorska ispostava koja je vrebala neprijateljske podmornice, a onda je nakon rata raspuštena.

Otok Kiritimati U potrazi za domom Life Žive na otoku koji tone - samo su dva metra iznad mora

Nakon toga otok je koristila vojska za kemijske pokuse, a onda ga je preuzelo Ministarstvo za poljoprivredu i 1954. osnovalo Centar za bolesti životinja. On je navodno radio na istraživanju bolesti koje prenose životinje i koje bi mogle biti pogubne za stoku, poput slinavke i šapa.

Naime, SAD su izračunale da bi širenje ovih bolesti na stoku donijelo neprocjenjive gubitke i državi i njezinom stanovništvu, te izazvalo glad na tom kontinentu. No, osim razvijanja cjepiva protiv ovih bolesti, javnost doista nikad nije saznala cijeli popis svih patogena koji su se na ovom otoku istraživali i to je bila strogo čuvana državna tajna.

Nakon što je USDA kupila Plum Island, on je ubrzo postao strogo čuvana zona, zaštićena stražama i brojnim oznakama koje upozoravaju slučajne posjetitelje da se drže podalje od otoka. Stoga su se ubrzo počele stvarati razne teorije što se zapravo događa na Plum Islandu, a sve se pojačalo kad je nadzor 2003. preuzelo Ministarstvo za unutrašnju sigurnost i nešto kasnije pretvorilo u Nacionalno postrojenje za agro i bio obranu.

Zaposlenici su na otok odlazili i kućama se vraćali posebno štićenim državnim plovilima, a novinari i nautičari, te razni znatiželjnici bili su prilično strogo upozoreni da ne slikaju otok niti mu se približavaju.

Vlada je tvrdila da je to samo zbog sigurnosti objekta u kojem se nalaze potencijalno štetne tvari i mikrobi, a nakon terorističkih napada na New York 11. rujna 2001. to je dodatno nalilo ulje na vatru raznim teoretičarima zavjere.

Jedna od istaknutijih ideja koja kruži je da se on već dugo godina koristi kao mjesto za istraživanje biološkog oružja. Možda najpoznatiji navodni slučajevi toga potječu od izbijanja tajanstvene bolesti 1970-ih u mirnom gradu u Connecticutu zvanom Old Lyme.

Nepoznata bolest proizvela je bezbroj simptoma, uključujući umor, bolove u mišićima, nemogućnost fokusiranja, a ponekad i paralizu, a u to vrijeme nitko nije imao pojma što je, odakle dolazi ili zašto se pojavila u ovom gradu.

Znanstvenici su na kraju otkrili da je ova bolest, koju su nazvali Lymeova bolest, proširila od krpelja jelena i uzrokovala ju je bakterija koja se zove Borellia burgdorferi. Daljnja istraživanja ove bakterije pokazala su da je nevjerojatno složena i za razliku od većine drugih bakterija koje su ikada viđene, ona može izazvati ogroman broj simptoma i komplikacija, u rasponu od kronične shizofrenije i psihoze do teških infekcija mozga i encefalitisa.

Svjetionik na otoku Eilean Mor Eilean Mor Life Nikad nađeni: Nestali svi svjetioničari ovog svjetionika

Ta zbunjujuća složenost i činjenica da je nikada ranije nitko nije otkrio, oko bolesti su se isplele razne teorije, a naročito zato jer je udaljenost Plum Islanda od Old Lymea tek 13 nautičkih milja. To je dovelo do ideje da se Lymeova bolest uopće ne pojavljuje u prirodi, već je bila napravljena na tajanstvenom Vladinom otoku .

A onda je odvjetnik Michael Carrol 2004. godine objavio je knjigu 'Lab 257: Uznemirujuća priča vladinog tajnog mikrobiološkog laboratorija' , sastavljenu iz deklasificiranih dokumenata i brojnih intervjua s insajderima, u kojima detaljno opisuje ono što je bio epicentar Lymske bolesti. Prema Carrollu, nakon Drugog svjetskog rata njemački znanstvenik Erich Traub navodno je doveden u Ameriku radi istraživanja na otoku Plum, u ovom slučaju insekata koji prenose bolesti, poput krpelja.

Traub je navodno trebao na Plum Islandu razviti bolesti koje bi se mogle ubaciti u takve vrste insekata i preko njih proširiti ih na neprijateljski teritorij kao biološko oružje. Tako je stvorena i Lymeova bolest koja se mogla prenijeti krpeljima na ptice i druge životinje.

Tako bi se ova bolest mogla nekontrolirano proširiti na brojne ptice koje se gnijezde na otoku. Caroll je napisao već tad da je otok ekološka katastrofa i da brojni tehnički kvarovi na otoku nikad nisu prijavljeni.

Carrollova knjiga spominje i druge prilično zabrinjavajuće detalje otoka Plum, pa tako spominje i vezu s nacistima jer je Traub navodno uoči Drugog svjetskog rata bio šef sličnog laboratorija na Insel Reimsa na obali Baltičkog mora. Navodno je tamo istraživao iste mogućnosti za Hitlerovog zapovjednika SS-a, Heinricha Himmlera.

Osim toga, Caroll je opisao i slučajeve zaraženih radnika i istraživača kojima je bilo uskraćeno liječenje, kao i potencijalnih bioloških katastrofa koje su spriječene i koje su zadržane u strogoj tajnosti, kao i da se biološki otpad baca u zaljev na otoku.

No, sami istraživači koji rade na Plum Islandu pobunili su se protiv ove knjige, tvrdeći da ni krpelji ni Lymeova bolest tamo nikad nisu proučavani.

"Ne postoji znanstvena osnova za pretpostavku da je Lymeova bolest nastala na otoku Plum", tvrdili su oni a čak je i stručnjak za Lymeovu bolest sa Sveučilišta Yale opovrgnuo Carollove navode.

"Trebao bi prestati izmišljati ove stvari. To samo plaši ljude", rekao je, no Caroll je inzistirao da postoji obilje dokaza da je u pravu.

"To su naprosto činjenice. Istraživali su stotine tisuća tvrdih i mekih krpelja, a u isto vrijeme nepoznata se bakterija pojavila na ušću rijeke Connecticut u Old Lymeu, deset milja dalje, baš na mjesto kamo dolaze desetine tisuća ptica, pa i one s otoka Plum.“

Hunga Tonga Hunga Ha'apai HOĆE LI NESTATI Znanost Misterij otoka koji prije tri godine nije postojao

nije poznato je li bolest uistinu nastala na otoku Plum ili ne, uklapa se vrlo dobro u neke druge dokaze o istraživanju biološkog oružja. Članak u 'Newsdayu' datiran s 21. studenoga 1993. izvijestio je da su deklasificirani dokumenti otkrili plan korištenja bolesti s otoka Plum 1950-ih protiv ruske stoke u svrhu uništavanja njihove opskrbe hranom. U ovom scenariju, same bolesti koje su proučavali kako bi zaštitili američku stoku bile bi puštene na konje, stoku i svinje na neprijateljskom teritoriju.

„Dokumenti i intervjui prvi put otkrivaju ono što su dužnosnici godinama negirali: da je tajanstvena i strogo čuvana laboratorija za životinje nadomak East Enda na Long Islandu, prvobitno osmišljena za provođenje tajnih istraživanja umnožavanja opasnih virusa koji bi se mogli koristiti za uništavanje neprijatelja stoke“, pisalo je u tekstu.

vlada je također tvrdila da je otok Plum bio izvor podmuklih zavjera o biološkom napadu i na njihova poljoprivredna dobra, te su deklasificirani dokumenti koji potvrđuju tajni program biološkog ratovanja koji se provodio na otoku Plum sve do 1969., kada je program ukinuo tadašnji predsjednik Richard Nixon.

Drugi zabrinjavajući dokaz o navodnom istraživanju biološkog oružja na otoku je članak iz 2001. godine u 'New York Timesu' koji tvrdi da se u tom objektu stvara oblik antraksa otpornog na cjepivo, kao i svjedočanstvo virologa s otoka, Marka Bullera koji kaže da se tim programom istraživalo životinjske ekvivalente malim boginjama koje bi se mogle širiti na ljude.

Američka vlada do danas inzistira na tome da su sva biološka istraživanja provedena u laboratoriju bila samo u obrambene svrhe.

Pored teorije da je američka vlada provela tajno istraživanje biološkog oružja na Plum Islandu, ideja je da se taj objekt koristio za zlokobne eksperimente na životinjama, pa čak i na ljudima. Jedan od najčudnijih incidenata u posljednjih desetak godina koji je potaknuo takve priče je pronalazak životinjskog trupla koje se 12. srpnja 2008. godine nasukalo na plaži Ditch Plains, blizu grada Montauk u državi New York, udaljenoj tek desetak milja od Plum Islanda.

Pod nazivom "Čudovište iz Montauka", lešina je bila neka vrsta zdepastog četveronošca s razmjerno tankim nogama, kandžastih šapa koje su izgledale kao da su završavale spretnim prstima, izdužene lubanje sa šiljastim zubima na donjoj čeljusti koja izgleda poput kljuna. Koža je bila puna mrlja i prekrivena rijetkom dlakom i repom.

Govorilo se da je nepodnošljivo smrdjela. Kad su objavljene fotografije, one su se odmah proširile internetom i potaknule živu raspravu što bi to moglo biti.

Jedna od prvih ideja bila je da je sve to obična prijevara i da je netko u photo-shopu izmijenio izgled životinje, no drugi su tvrdili da je to morao učiniti netko jako spretan jer se ne vide intervencije. A budući da je pronađeno na relativno maloj udaljenosti od Plum Islanda, odmah se počelo govoriti o mutantu koji je slučajno doplutao do obale Montauka.

Otoci Dokdo Ničija zemlja Life Sama živi na izoliranom otoku za kojeg se ne zna čiji je

Racionalnije analize sugerirale su da je ovo samo napuhnuto, djelomično razgrađeno tijelo psa ili još vjerojatnije rakuna, a proces raspadanja je drastično promijenio izgled životinje. Istinu će se teško otkriti jer tijelo nikad nije službeno istraženo i postoje tek fotografije koje ostavljaju prostor tezama da je ipak riječ o nekom čudovištu.

Nevjerojatno, ali i godinu dana kasnije, dakle 2009., na istom se području pojavio gotovo identičan leš, iako je nejasno što se s njim dogodilo i imaju li ta dva slučaja ikakve međusobne veze. Još je groznije bilo je otkriće onoga što su svi opisali kao mutirano ljudsko tijelo na samom otoku Plum. Naime, 14. siječnja 2010., privatni zaštitar patrolirao je oko oboda istraživačke ustanove na jugozapadnom kraju otoka oko 16:15, kada je naišao na ono što je opisano kao tijelo muškarca, veličine oko dva metra i krupne građe u zelenim radničkim hlačama, odjeven u svijetlozelenu majicu kratkih rukava i smeđe natikače.

U početku vam se ne čini čudno dok se ne pogledaju neki čudni detalji leša. Prsti neidentificiranog muškarca bili su navodno izrazito izduženi, a drugi neobičan detalj bio je da je otkriveno da je imao pet simetričnih rupa u glavi za koje se ne zna jesu li nastale prije ili poslije smrti. Na tijelu nije bilo drugih znakova bilo kakve traume.

Budući da na tijelu nije bilo identifikacije, policija županije Suffolk pretražila je razne baze podataka, uključujući vojne, kriminalističke, i one nestalih osoba, te zapise o otiscima prstiju, ali ništa se nije pojavilo i misteriozno tijelo je ostalo neidentificirano. Čudno je da je mrtvac u početku opisan kao bijelac, a idućeg dana u službenom izvješću je pisalo da je crnac, što je neobično odstupanje u izvještajima koje su vlasti objasnile kao jednostavan nadzor bez daljnjeg razrađivanja.

Za mnoge se to kombiniralo s tajanstvenim mjestom otkrića i čudnim stanjem tijela, kao i vladinim odbijanjem da potvrdi ili negira bilo kakvu povezanost s djelatnošću koja se odvijala na Plum Islandu. Budući da je čitavo izvješće 'zaboravljeno' čini se da se to nikad neće saznati.

Uz stroge tajne eksperimente i izoliranu, vladinu otočku istraživačku ustanovu, nije čudno da se o Plum Islandu ispredaju takve teorije. Posljednjih godina vlada je malo ublažila mjere sigurnosti i i dopustila je povremene obilaske ljudima ali u ograničenom broju. Ali čak i uz ovu mizernu transparentnost razne priče kruže i dalje.

Naime, na otok može tek nekolicina odabranih i to samo na neke dijelove otoka i nije im dopušteno prići u blizinu istraživačkih područja. Pritom im se daje vrlo malo uopćenih podataka o tome što vide, bez mogućnosti da se raspituju o Lymeovoj bolesti ili čudovištu iz Montauka. Takva pitanja se uglavnom ignoriraju i opisuju kao 'gluposti'.

Otok Poveglia Burna prošlost Life Otok užasa na Jadranu: Bolesni su tu sami čekali smrt

Posljednjih godina vlada nastoji otok Plum prodati privatnom investitoru, a jedan od zainteresiranih bio je čak i Donald Trump koji kaže da bi ovdje napravio prekrasan golf-resort. Autor knjige Michael Caroll pak kaže da je to suludo i da bi otok trebalo naprosto 'zaboraviti' i ostaviti ga takvim kakav jest jer je tempirana bomba.

On tvrdi da otok ne samo da nije za resort, nego je opasan i za bilo kakav boravak jer je zagađen raznim virusima i klicama opasnih bolesti. Razne organizacije za očuvanje okoliša smatraju da ga se treba proglasiti mjestom od općeg interesa i ostaviti ga netaknutog zbog očuvanja biološke raznolikosti.

Naime, američka vlada namjerava isprazniti otok i preseliti laboratorij u Kansas, a nova zgrada i oprema koštaju oko 1,5 milijardi dolara. No, bez obzira na budućnost Plum Islanda, priče o njemu će i dalje kružiti još stoljećima i malo je vjerojatno da će se ikad saznati prava istina o djelatnostima koje su se ovdje obavljale nadomak jednom od najnaseljenijih područja na svijetu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 11:33 28.Kolovoz 2019.

    kapitalizam je opasnost