Life
2568 prikaza

Bizarna tradicija: Na sprovode dovode striptizete

Striptiz
/DPA/PIXSELL
Dugogodišnja tradicija ima sve više obožavatelja u ruralnim dijelovima države

Posljednji ispraćaj dragog pokojnika tužan je trenutak. Dostojanstveni oproštaj dio je tradicije koji se poštuje u gotovo svim dijelovima svijeta. U gotovo svim. No ne i u nekim dijelovima Kine.

Tamo pogreb izgleda otprilike ovako...djevojke u sexy donjem rublju izazovno plešu na pozornici dok se iza njih prikazuje crno bijela slika pokojnika s tekstom: 'Izražavamo našu najdublju sućut povodom smrti ovog čovjeka'. Ovaj se neobičan običaj, za neke svetogrđe a za druge pravi moderni hit, provodi već desetljećima u ruralnim dijelovima Kine.

Razdragana publika, tj. ožalošćeni, zadovoljno plješću, pjevaju sa striptizetama koje se s pozornice spuštaju među publiku i uz riječi: Zabranjeno fotografiranje, sjedaju u krilo oduševljenim muškarcima.

Kinesko ministarstvo kulture, zgroženo ovakvim striptiz nastupima na pogrebima, vjenčanjima i nekim sajmovima, pokrenulo je i posebnu kampanju kojoj je plan zaustaviti ovo vulgarno ponašanje u kineskim provincijama, piše Global Times.

Monica Bellucci Totalni mrak Top News Cenzura: Kina zabranila milijardere, dekoltee, slavne...

No neće im baš biti lako. Naime, dugogodišnja tradicija u ruralnim dijelovima Kine je pokazati svoje bogatstvo na svim većim okupljanjima, pa tako i na pogrebima. Nekada su posebni gosti bili operni pjevači čiji bi nastup privukao 'posjetitelje' ali i pokazao posebno poštovanje prema pokojniku. Nakon ideje jednog poduzetnika, na operne pjevače se zaboravilo, a striptizete su postale česte 'gošće' pogreba čiji je zadatak pružiti utjehu ožalošćenima.

Prije nekoliko godina ministarstvo je objavilo kako je plan za 'eliminaciju' ovog bizarnog i sve popularnijeg načina oproštaja s pokojnicima u pripremi. Takve nastupe nazvali su 'neciviliziranim' i podsjetili građane kako je takva vrsta javnog nastupa u Kini zabranjena. Upozorili su ih da će svatko tko unajmi striptizetu kako bi privukao ljude na svoje događanje, biti "ozbiljno kažnjen".

No ljude to baš nije puno omelo u njihovim planovima i organizacijama 'sexy' pogreba. Opravdavaju se i kažu: "Dok su svi sretni i zadovoljni sve je dobro".

Kineska je tradicija zabavljati ožalošćene na pogrebima, a u nekim je dijelovima zemlje moto: "Biti sretan na sprovodima, i tužan na vjenčanjima". Striptiz je na pogrebe uveden u 90-ima. Stručnjaci smatraju kako je ovaj običaj povezan s raznim proslavama plodnosti.

"U nekim lokalnim kulturama ples s erotičnim elementima koristi se kako bi prenio pokojnikovu želju da bude blagoslovljen s mnogo djece", rekao je Huang Jianxing, profesor sociologije i povijesti sa sveučilišta u Fujianu.

Scena striptiza iz filma Femme Fatale PRAVA ISTINA Life 7 tajni koje vam striptizete baš nikada neće otkriti

U usporedbi s urbanim dijelovima zemlje gdje se građanima nudi mnogo mogućnosti za zadovoljenje njihovih fizičkih i duhovnih potreba, oni koji žive u ruralnim dijelovima Kine koriste svaku prigodu kako bi mogli izraziti dio sebe, posebno svoju seksualnost.

"Stanovnicima ruralnih dijelova nemaju baš mnogo mjesta gdje se mogu zabaviti. Zbog manjka kulturne zabave često se okreću pornografiji i striptizu", naglašava profesor.

Upravo zato kineska vlada je uložila 20 milijardi yuana kako bi se izgradilo 600.000 knjižara upravo u ruralnim dijelovima zemlje. No zamjenik direktora nacionalne knjižnice Chen Li otkrio je za vrijeme svog terenskog rada kako je teško pogoditi koji naslovi će biti privlačni farmerima. Njima su tako naslovi vezani uz biznis i tehnologiju potpuno nebitni.

Mnogi će pak reći kako se zbog nedostataka bolje duhovne hrane farmeri okreću onome što im je lako dostupno, kao što je striptiz. Kritičari smatraju kako je potrebno obogatiti njihovu duhovnu i kulturnu ponudu kako bi umjesto striptiza na pogrebima možda gledali i slušali - poeziju.

"Ne smatram takve nastupe šundom tradicionalne ruralne kulture. To je nasljeđe lokalnih stanovnika. Umjesto da ih osuđuju državni službenici trebali bi im osigurati ljepše i bolje kulturne proizvode", naglašava Huang.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.