Life Svjetsko prvenstvo 2018
9412 prikaza

Bilić otkrio: "Evo zašto Hrvatska može pobijediti"

Slaven Bilić
Igor Kralj (PIXSELL)
Bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije komentirao je utakmicu protiv Engleske

Usprkos snažnim vezama s Engleskom, Slaven Bilić ni na trenutak ne razmišlja o tome za koga će navijati. "Ne mogu lagati i reći da su mi osjećaji podijeljeni 50-50 ili čak da 99% podržavam Hrvatsku i samo jedan posto Englesku. Volim Englesku, ali 100% podržavam Hrvatsku i želim da prođemo u finale", kazao je Bilić za Daily Mail. 

Čak i novinar Daily Maila priznaje da takva izjava jednostavno ne može nikoga uvrijediti pa nabraja kako je Bilić predstavljao Hrvatsku na velikim natjecanjima kao igrač i kao izbornik. Povrh svega je prijatelj i mentor mnogim igračima koji će izići na moskovski stadion Lužniki kako bi se suprotstavili izabranicima Garetha Southgatea. 

Slaven Bilić i Steven Gerrard | Author: Sean Dempsey/Press Association/PIXSELL Sean Dempsey/Press Association/PIXSELL

Bilić je upoznao Luku Modrića i Vedrana Ćorluku dok je bio izbornik mlade hrvatske reprezentacije dok su bili tek relativno nepoznati mladići. Isti taj Bilić je prvi put pozvao u reprezentaciju Ivana Perišića, Marija Mandžukića i Danijela Subašića. Bilić je osobno išao u Basel u Švicarsku kako bi nagovarao 19-godišnjeg Ivana Rakitića i njegove roditelje da slijedi svoje srce i zaigra za Hrvatsku.

"Jako puno suza je popratilo karijere ovih hrvatskih igrača. Vjerujem da je to jedan veliki motivacijski faktor. Na Euru 2008. godine nam je nedostajalo samo deset sekundi do polufinala kad je Turska izjednačila i kasnije nas pobijedila na jedanaestercima. Luka i ostali se sjećaju svlačionice i suznih lica. Igrači su bili slomljeni kad se nisu kvalificirali za svjetsko prvenstvo 2010. godine. 2016. su bili uvjereni da će uraditi nešto veliko na europskom prvenstvu sve dok kasnog portugalskog gola. To su bolna sjećanja i igrači su svjesni da je sad njihovo vrijeme. U boljem smo dijelu ždrijeba i imamo pravu ekipu, prepunu kvalitete i iskustva. Igraju za velike klubove poput Barcelone, Real Madrida i Inter Milana", ispričao je Bilić.

Slaven Bilić i Luka Modrić | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Sanjin Strukić/PIXSELL

Iza hrvatske reprezentacije su dvije teške utakmice koje su otišle na penale nakon 120 minuta igre i neki s pravom pitaju imaju li naši igrači dovoljno energije za borbu protiv Engleza. "Uvijek smo pokazali što možemo protiv velikih ekipa. Dok sam ja igrao smo pobijedili Njemačku 3-0, na posljednjem Euru smo pobijedili Španjolsku. Argentinu prije nekoliko tjedana. Utakmice s ravnopravnijim protivnicima su nam problemi. Turska je savršen primjer. Na posljednjem Svjetskom prvenstvu smo izgubili od Meksika. Euro 2016. je bila utakmica protiv Portugala i rezultat je bio 0-0 dok Ricardo Quaresma nije zabio za pobjedu tri minuta prije kraja. Bojali smo se jedanaesteraca protiv Danske, ali ova ekipa je pokazala nešto drukčije. Pronašli su način za pobjedu, a kasnije su to isto uradili protiv domaćina", kaže Bilić.

Slavenova ekipa je, uz velike Modrićeve zasluge, porazila Englesku 3-2 2007. godine na Wembleyju što je uvijek tema razgovora s Bilićem jer je taj poraz izbacio Englesku iz kvalifikacija za Europsko prvenstvo. "Vjerujem da će biti uzbudljiva utakmica i takav rezultat bi bio odličan", zaključio je Bilić.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.