Life
26897 prikaza

Bila je tako promiskuitetna da je se i kćer odrekla

Legendarna glumica Bette Davis
Wikimedia Commons
Nazivali su je najvećom grešnicom filmske industrije, buntovnicom, ali i jednom od najtalentiranijih glumica svih vremena

Tijekom povijesti Hollywooda, šoubiznisom su uvijek dominirali muškarci i bilo je malo žena poput Bette Davies - koje su bile dovoljno odlučne, hrabre i ‘lude’ da se pobune protiv sustava u kojem su ženske glumice bile tek dobro plaćeni najamni radnici.

Ona je bila  jedna od najvećih holivudskih zvezda, a uz to je pamtim kao odlučnu i snažnu osobu. Nitko joj nikad nije mogao ništa nametnuti. Bila je sjajna glumica, ali i velika buntovnica – rekla je Lauren Bacall za svoju legendarnu kolegicu Bette Davies.

Prgava i beskompromisna

I zaista, Bette je tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća vodila rat protiv svemoćnog holivudskog sustava u kojem su šefovi filmskih studija bili bogovi, a glumci samo dobro plaćeni najamni radnici. Mnogi drugi glumci koji bi se pobunili protiv sustava, brzo bi se našli na ulici, ali Bette je bila previše popularna da bi se studiji odrekli njenih usluga.

Od 1931, kad je debitirala pred kamerama, snimila je stotinjak filmova, jedanaest puta bila je nominirana za Oscara, a dvaput ga je i dobila: za ‘Opasnu’, 1936. i ‘Jezebel’ tri godine kasnije. Među njenim najpoznatijim filmovima su i ‘Ljudski okovi’, ‘Mračna pobjeda’, ‘Pismo’, ‘Male lisice’, ‘Sve o Evi’ i ‘Što se dogodilo s Baby Jane?’. 

Preživjela sam jer sam bila opakija od drugih

Iako je od njene smrti prošlo skoro tri desetljeća, Bette Davis je i danas jedna od najcjenjenijih glumica američkog filma. Proslavila se ulogama energičnih, ambicioznih, bezosjećajnih i pakosnih žena, koje su joj, očigledno, odgovarale, jer je i ona bila prgava, svadljiva i beskompromisna osoba.

Oduvijek koketna

Ruth Elizabeth Davis, buduća Bette Davies, prvo je dijete Ruth Harlow Morel Daviesa, mladića iz imućne obitelji i studenta prava na Harvardu. Rođena je 5. travnja 1908. u gradiću Louvelu, a dvije godine kasnije dobila je sestru Barbaru Harriet Davies, koju su roditelji zvali Bobi.

Legendarna glumica Bette Davis | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Otac se poslije diplome zaposlio u bostonskoj firmi ‘United Shoe Machinery Corporation’ i sve je više boravio u uredu, posvećujući obitelji malo vremena. Istovremeno je majka Ruth, koja je prije udaje imala glumačke ambicije, počela se baviti fotografijom, tražeći u njoj smisao života. S druge strane, Ruth Elizabet je odmalena pokazivala neukrotivu volju i činila sve da uvijek bude u centru pažnje, pa je već u osnovnoj školi bila agresivno i svojeglavo dijete.

Bobi je duševno oboljela sa sedam godina, pa ju je majka 1917. ispisala iz škole. U to vrijeme Ruth je doživjela još jedan udarac: suprug ju je napustio zbog druge žene, medicinske sestre s kojom se ubrzo oženio u Bostonu. Ruth se s kćerkama preselila u New York gdje je završila školu fotografije i zaposlila, a kod kuće je svu pažnju posvećivala starijoj kćerki, sasvim zapostavljajući Bobi.

Bette u srednjoj školi isticala oholim držanjem i samosviješću. Bila je prava koketa, očarala je mnoge, među ostalima – Georgea Dunhama, čiji je otac bio direktor firme ‘Standard Steel Motor Car’ iz Bostona. Bette je bila oduševljena što joj piše ljubavna pisma, ali to je nije sprječavalo da pažnju poklanja i drugim momcima iz škole.

Sa sedamnaest godina upisala je balet kod slavne Marthe Graham, a u školi je glumila u predstavama. Neko vrijeme je koketirala s novim momkom, Harmonom Oscarom Nelsonom, ali je prekinula s njim kad je maturirala.

Legendarna glumica Bette Davis | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Poslije mature željela se školovati za glumicu, ali se otac tome usprotivio i odbio joj dati novac. Smatrao je da ona treba što prije naći dobrog mladića i udat se. O njoj, kao ni o drugoj kćerki iz braka, nimalo nije brinuo, što je pokazao i u oporuci: sve je ostavio drugoj supruzi. Ali, zato je Ruth odlučila pomoći kćeri u glumačkoj karijeri.

Od tog plana nije je mogao odvratiti ni Francis, student s Yalea s kojim se Bette zaručila – ali je zaruke prekinula u jesen 1927. Tad je već dobila stipendiju za školu dramske umetnosti ‘John Murray Anderson-Robert Milton’. Početkom 1928. ponuđena joj je i prva uloga, u predstavi ‘The Earth Between’, u kazalištu ‘Provincetown’. Međutim, premijera se stalno odgađala pa je Bette prešla u kazalište‘Temple’, koje je vodio budući slavni holivudski redatelj George Cukor. Ali, uskoro je dobila otkaz jer je odbila udvaranje Cukorovog poslovnog partnera. Ubrzo poslije toga se ponovno zaručila, ovog puta s mladim biznismenom Charlesom H. Ansleyem.

Karijera važnija od ljubavi 

Ali, ni ta joj veza nije bila suđena. Za razliku od većine prethodnih, ovu nije sama prekinula, već je Charles ostavio nju, vidjevši da joj je karijera važnija od svega.

Legendarna glumica Bette Davis | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Poslije uspjelih nastupa u predstavama ‘Divlja patka’ i ‘Razbijeni tanjuri’, Bette su pozvali u Hollywood. Zapazio ju je producent Samuel Goldwin i predložio joj da dođe na audiciju za film ‘Raffles’. Ulogu nije dobila, ali je to nije obeshrabrilo: odlučila je pričekati svoju drugu priliku u Hollywoodu. A kod kuće, situacija je bila sve teža: Bobino stanje se pogoršalo, a majka jednostavno nije mogla plaćati liječenje i financijski potpomagati Bette.

Bette se tad prijavila na audiciju za film ‘Podijeljena kuća’ u režiji Williama Wylera. Pretpostavila je da će lakše dobiti ulogu ako istakne sve svoje ženske atribute pa se pažljivo dotjerala i našminkala, a bujne je grudi otkrila dubokim dekolteom. Međutim, postigla je suprotno. Wyler je samo letimice pogledao prokomentiravši nešto o djevojkama koje pokazuju grudi kako bi dobile ulogu. Tek u jesen 1931. ukazala joj se prava prilika – uloga u filmu ‘Čovjek koji je igrao boga’ studija Warner Brothers.

Zanemarivši poniženje koje je doživjela na audiciji kod Wylera, za svoju prvu holivudsku zabavu, na dočeku Nove 1932, Bette je odlučila biti glamurozna i izazovna pa je odabrala haljinu u kojoj je tako izgledala.

Harvey Weinstein manijak Life "Htio je da mu mazim kur**, bio je znojan..."

Styling joj je bio pun pogodak – izazvala je dojam kakav je i željela, ali s tim ipak nije znala nositi. U jednom trenutku prišao joj je glumac Douglas Fairbanks Junior, suprug Joan Crawford, zgrabio je za grudi i rekao: ‘Nisu loše.’ Užasnuta, Bette je smjesta nazvala majku da dođe po nju. Njena očekivanja da će se dobro zabaviti, pala su u vodu.

Prvi brak i abortus

Majka, koja ju je dotad uspješno upozoravala da nevinost čuva za brak, sve je više strahovala da će Bette u Hollywoodu popustiti izazovima, pa ju je savjetovala da se uda. Najprikladniji kandidat učinio im se Harmon Nelson, dobroćudan mladić s kojim je bila u vezi u New Yorku. Nagovorila je Bette da mu se ponovno javi, počeli su se viđati i on ju je, naravno, zaprosio. Vjenčali su se 18. kolovoza 1932.

Legendarna glumica Bette Davis | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Međutim, Nelson, koji je radio kao pijanist u plesnom orkestru, a potom nastupao u holivudskim noćnim klubovima, nije bio dorastao ambicioznoj i tvrdoglavoj supruzi. Brzo joj je dosadio, pa ga je počela vrijeđati i ponižavati. Nezadovoljna brakom, Bett se užasnula kad je početkom 1934. otkrila da je trudna. Nije se dugo dvoumila što učiniti - ilegalno je prekinula trudnoću, bojeći se samo da joj ne promakne uloga u filmu ‘Magla nad San Franciscom’, koju je na kraju i dobila.

Put prema slavi

A onda je počela dobivati sve bolje uloge. Podredivši sve karijeri, vrlo upečatljivo je odigrala lik Mildred Rogers u melodrami ‘Ljudski okovi’, i 1935. prvi put bila nominirana za Oscara. Nije ga osvojila tada, nego dvije godine kasnije, za ulogu u filmu ‘Opasna’.

Ohrabrena tim uspjehom, od šefa studija Jacka Warnera je zatražila veće honorare i bolje scenarije. Čak je prijetila i raskidom sedmogodišnjeg ugovora, ali studio je nju tužio – i dobio. Iako je Bette Davis tada izgubila, dugoročno je profitirala, skrenuvši pažnju javnosti ne samo na sebe, nego i na podređen položaj glumaca u velikim holivudskim studijima. A studio, s druge strane, zabrinut da ponovo ne dobije negativan publicitet, počeo joj je davati sve važnije uloge.

Legendarna glumica Bette Davis | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Sedam godina poslije prvog susreta s redateljem Williamom Wylerom,  kad je s prezirom odbio Bette se na snimanju filma ‘Jazabel’ (1938), ponovo se našla u njegovom društvu. Ali, umjesto netrpeljivosti, između njih se rodila ljubav: Bette se zaljubila poput tinejdžerice, ne shvaćajući da je njemu to samo prolazna avantura. Ali, ne bez posljedica – u siječnju 1938, pred kraj snimanja filma, Bette je otkrila da je ponovo trudna. Ne rekavši ništa ni Wyleru, ni svom mužu Nelsonu, opet je abortirala. A kad je snimanje završeno, prekinula je s redateljem. Međutim, iako to ni sebi nije htjela priznati, Wyler je bio njena najveća ljubav.

Jennifer Lopez PRIJE SLAVE Life Ovih 8 zvijezda nekoć su bili beskućnici!

Razočarana tom vezom, Bette je zaborav potražila u prolaznim avanturama. Poslije Wylera, sredinom 1938., bacila se u zagrljaj milijunaša i filmskog redatelja Howarda Hughesa, a dok je snimala film ‘Mračna pobjeda’, popustila je udvaranju svog partnera Georgea Brenta. U to doba je i njen suprug postao svjestan kako njihov brak nema budućnosti. Razveli su se 1939.

Iz afere u aferu

Poslije razvoda Bette je otišla na odmor u Novu Englesku, gdje je upoznala tridesetjednogodišnjeg Arthura Austina Farnswortha, pomoćnika direktora hotela ‘Pecket’s Inn’, u kojem je odsjela. Svidio joj se mladi hotelijer, ali ne dovoljno da bi mu u vezi koju su odmah započeli – bila vjerna. Na snimanju filma ‘All This and Heaven Too’ imala je kratku avanturu s redateljem Anatolom Litvakom, a prije nego što je snimanje završeno, zavela je i Boba, publicista ‘Warner Brothersa’.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 11:41 13.Siječanj 2018.

    ogromne oči.....kolike li su tek bile kad je imala zatvor........